5 pametnih načinov, kako prihraniti na dopustu

Moški na letalu.
Foto: ThamKC iz iStock

Dnevi so dolgi, vreme toplo, osredotočanje na delo pa vse težje in težje. Vse to pomeni samo eno – čas dopustov je pred nami! A nič ne ubije veselja do tega kot stres ob načrtovanju potovanja. In ker veste, da se danes veliko ljudi zadolžuje za plačilo počitnic, bodite pozorni na pet nasvetov.

1Rezervirajte svoj let pravočasno

Čas je tukaj izjemnega pomena. Letalske družbe običajno napovedujejo lete ob določenih urah dneva in cene se spreminjajo v ritmu. Strokovnjaki pravijo, da je najbolje rezervirati let 54 dni vnaprej. Nasvet – sledite tako imenovanim ‘opozorilnim’ stranem. Vnesite, kam želite potovati in obvestili vas bodo, ko bodo na voljo znižani leti do želene destinacije. Skyscanner je naprimer odlična stran za to.

2Pazite se ‘piškotkov’

Znak za 'piškotke' na tipkovnici.
Foto: ArtemSam iz iStock

Morda ste že slišali, da potovalna spletna mesta uporabljajo možnost ‘piškotkov’, da zaznajo, ali ste na spletu že prej iskali lete ali hotele, in nato zvišajo cene. Obstaja razlog za sum, da je tako, pa še ni bilo dokazano. Da bi bili varni, strokovnjaki priporočajo, da v Googlu vnesete več letov v nekaj dneh. Nato počistite predpomnilnik in piškotke ter ponovno iščite. Če in ko cena pade, zgrabite priložnost.

3Barantanje

Samo 28 % popotnikov povprašuje po boljših pogojih na hotelski recepciji. Od tistih, ki povprašujejo, pa jih kar 78 % dobi boljšo sobo ali ugodnejšo ceno. Malo osebnega pristopa lahko prinese rezultate. Še en profesionalni nasvet? Do 18. ure zvečer hoteli vedo, katere sobe bodo zasedene, tako da imate, če se prijavite malo kasneje, večjo možnost, da dobite sobo s čudovitim razgledom, ki pa čudežno ni zasedena.

4Pojdi v drug hotel

Prenova hotela.

Bivanje v novo odprtem prostoru je vedno zanimiva izkušnja. Vendar se tu skriva tudi finančna korist: ko se hotel prvič odpre, so cene v njem običajno nižje. Ker želijo lastniki privabiti obiskovalce v upanju, da se bo beseda razširila. Enako velja za hotele, ki so v prenovi ali so bili pravkar prenovljeni. Mnogi se namreč izogibajo objektov, ki se gradijo, zato bodo tam bolj željni strank.

5Plačajte s kartico

Uporabite kartico, ko ste v tujini. Še posebej, če vaša kartica nima dodatnih stroškov za plačevanje v tujini (preverite, če jih ima, op. p.), boste na ta način dosegli ugodnejše menjalne tečaje kot v menjalnicah. In če vam kartica ponuja možnost potovalnih bonusov, boste med potjo obenem zbirali točke za prihodnja potovanja.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekWPC plošče kot trajnostna alternativa lesu za vrtne tlakove in ograje: Prednosti in slabosti!
Naslednji članekApartma za dva 20 evrov, kava dober evro? To je nova poletna destinacija Slovencev in ni na morju
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.