Ali veste, zakaj so na starih fotografijah s plaže vsi suhe postave?

Ljudje na plaži.
FOTO: X

S toplejšimi dnevi mnoge zagrabi nostalgija po sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so bile plaže videti popolnoma drugače kot danes. Družbena omrežja so preplavile črno-bele fotografije ljudi, ki se sončijo in kopajo na polnih plažah, poroča Nova.rs. Ste opazili, da so na teh fotografijah vsi suhi? Je možno, da so bili takrat vsi vitke postave ali gre za kaj drugega?

Pisatelj in kolumnist George Monbiot je opravil raziskavo, da bi našel odgovor. Čeprav bo to marsikoga presenetilo, je ugotovil, da so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ljudje jedli več kot danes in da so službe danes težje kot takrat. Čeprav prevladuje drugačno mnenje, je bilo ugotovljeno, da se otroci 70. let in danes gibljejo enako.

A obstaja pomembna razlika

Ugotovil je, da ljudje danes pojemo več sladkorja, ki ga najdemo v številnih izdelkih. Torej, v preteklosti so ljudje jedli več, a drugače. Danes na osebo kupimo pol manj svežega mleka, a petkrat več jogurta, trikrat več sladoleda in celo 39-krat več mlečnih sladic, je pokazala njegova raziskava.

Kupimo pol manj jajc kot leta 1976, a za tretjino več kosmičev za zajtrk in dvakrat več prigrizkov; polovica celotne količine krompirja, a trikrat več čipsa. Medtem ko je neposredni nakup sladkorja močno upadel, se je sladkor, ki ga uživamo v pijačah in slaščicah, močno povečal.

Premik se ni zgodil po naključju

»Kot je trdil Jacques Peretti v svojem filmu The Men Who Made Us Fat, so živilska podjetja veliko vložila v oblikovanje izdelkov, ki uporabljajo sladkor, da zaobidejo naše naravne mehanizme za nadzor apetita, ter v pakiranje in promocijo teh izdelkov, da bi razgradili našo obrambo, vključno z uporabo podzavestnih vonjav. Zaposlujejo armado živilskih znanstvenikov in psihologov, da nas pretentajo, da pojemo več, kot potrebujemo, medtem ko njihovi oglaševalci uporabljajo najnovejša odkritja v nevroznanosti, da premagajo naš odpor,« trdi Monbiot.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekSte vedeli, da za kuhanje krompirja ni dovolj samo voda in sol!? Dodajte to tekočino za idealen rezultat
Naslednji članekZato je pomembno, da na plastični steklenici pred recikliranjem pustite pokrovček
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.