Zato je pomembno, da na plastični steklenici pred recikliranjem pustite pokrovček

Assorted plastic bottles
Foto: mali maeder iz Pexels

Mnogi ljudje menijo, da z odstranitvijo pokrovčkov s plastičnih steklenic olajšajo življenje ljudem, ki delajo v obratih za recikliranje. Ampak to ni res. Ko so plastične steklenice (z zamaški) zmlete, gredo skozi vodno kopel. Pokrovčki večinoma izdelani iz polietilena visoke gostote (HDPE) in polipropilena (PP), bodo lebdeli, plastične steklenice pa se bodo potopile, kar olajša razvrščanje različnih vrst materialov in njihovo recikliranje v nove predmete.

Če boste zamaške namesto tega vrgli v smeti, bodo običajno končali v oceanih. Na žalost so plastični pokrovčki za steklenice med petimi najpogostejšimi predmeti v smeteh, ki jih najdemo na vseh plažah po svetu. Morski sesalci, ribe in ptice zamenjajo pokrovčke s steklenic s hrano, da jih lahko pogoltnejo, sčasoma pa imajo prebavne težave in na koncu poginejo.

Še en razlog, zakaj ne pozabite dati pokrovčkov steklenic v predelavo, je ta, da so izdelani iz dragocene plastike, po kateri je veliko povpraševanje. Po recikliranju lahko zamaške pretvorite v zabojnike, različne posode, sklede, lopatice, zalivalke za rože …

Zato steklenico vedno izpraznite in reciklirajte skupaj z zamaškom. Pazite tudi, da plastenke pred recikliranjem nikoli ne sploščite, saj jo lahko med sortiranjem zamenjate za papir, piše Reader’s Digest.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekAli veste, zakaj so na starih fotografijah s plaže vsi suhe postave?
Naslednji članekŠe več dokazov! Evo, zakaj je to najslabši avto na svetu
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.