Ali pijete čisto in kakovostno vodo?

Voda je najpomembnejši življenjski element, ki ga vnašamo v naše telo. Vsakodnevno bi moral moški v povprečju spiti okoli 3 litra vode, ženska pa v povprečju okoli 2,2 litra vode. Ob športni aktivnosti ali fizičnem delu se ta količina lahko poveča še za 2 litra, prav tako se za tolikšno količino lahko poveča naše uživanje vode ob vročih poletnih dneh, ko se potimo. Izrednega pomena je torej, da pijemo kvalitetno in čisto vodo.

Najbolj čista voda, ki jo je mogoče užiti, je tista, ki jo najdemo v gorskih izvirih. To je povsem naravna in najboljša pitna voda. In kar je najbolje, pogosto je povsem brezplačna, le pozanimati se morate, kje ima Slovenija čiste izvire in se do njih sprehoditi.

 

Po kakovosti ji sledi voda iz vodnjaka. Ta sicer ni tako čista kot izvirska voda, vendar je to še vedno naravna voda, ki ni bila kemično odbelana.

 

Večina ljudi vodo dobiva iz vodovodnega omrežja, neposredno iz vodne pipe. V Sloveniji je ta voda še vedno pitna, kar pa ne moremo zatrditi za veliko večino drugih držav. Večino teh držav (recimo ZDA, večji del Francije, Rusija …) vodo čisti s fluorom, ki nevtralizira zelo škodljive bakterije, vendar je sam po sebi prav tako škodljiv za telo – pitje take vode se zato odsvetuje. Ko potujete, se torej dobro pozanimajte ali v tej državi voda pitna. A tudi v Sloveniji je žal zasledit povečanje pesticidov in insekticidov, ki so posledica intenzivnega poljedeljstva in živinoreje.

 

Nekateri se poslužujejo tudi druge alternative in kupujejo vodo v plastnekah. To dolgoročno ni dobra rešitev. Tako cenovno, kot zdravstveno – ta voda je namreč shranjena v plastenkah, ki vsebujejo bisphenol A ali BPA – ogljikovo sintetično komponento, ki ima številne negativne vplive na naše zdravje. Prav tako moramo biti pozorni, da kupljene vode (ali druge pijače) v plastenki ne hranimo na vročini, saj se lahko plastika segreje in spušča v vodo tudi druge škodljive kemikaljie. Shranjevanje vode v steklu, kot na primer pri mineralni vodi, težav z BPA nima.

Dobra sodobna rešitev je namestitev vodnega filtra. Ta odstrani večino nečistoč iz vode. Če namreč nimate filtra, potem to funkcijo prevzame vaše telo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.