6 trikov, s katerimi boste preprečili, da banane postanejo črne in lepljive

Dark and Spoiled banana on the table. Rotten fruit.
Foto: Vadym Plysiuk iz iStock

Če želite, da so banane obstojne dlje, jih postavite v hladilnik. Nižje temperature upočasnijo proces zorenja, zato banane, ko dosežejo stopnjo zrelosti, s katero ste zadovoljni, jih postavite v hladilnik.

1. Obesite jih ter hranite stran od drugega sadja

Banane se ne ujemajo dobro z drugim sadjem, razen če so v sadnih solatah ali smutijih. To še posebej velja za sadje, ki med zorenjem oddaja plin etilen. Nutricionistka Ashley Roth pravi, da so avokado, breskve, paradižnik, jabolka in fige največji ‘krivci’ za prezgodnje zorenje banan. Zato jih ne smete držati v isti skledi. Raje kupite ‘obešalnik’ za banane.

2. Stebla zavijemo v prozorno folijo

Nekatere banane so pakirane tako, da so njihovi peclji prekriti s prozorno folijo. Ne zavrzite jo. Največ etilena (plin, ki pospešuje zorenje banan op.p.), se sprosti prav na vrhu bananinega šopka. Če jih zavijete v folijo, upočasnite sproščanje plinov. Za najboljše rezultate ločite vse banane ter ovijte vsak pecelj posebej, svetuje Dawn Jackson Blatner, nutricionistka.

3. Ko dozorijo, jih damo v hladilnik

Nižje temperature upočasnijo kemično zorenje, zato banane, ko dosežejo stopnjo zrelosti, s katero ste zadovoljni, shranite v hladilniku. Če bananin olupek porjavi ali celo počrni, je vse v redu. Barva se spremeni zaradi pigmenta v lupini in ne vpliva na sadje, ki mora ohraniti okus in teksturo.

4. Olupljenim bananam dodamo citruse

Dodatek limoninega ali limetinega soka bo pomagal ohraniti banane sveže. Citrusi upočasnijo proces oksidacije.

5. Okopajte jih v kisu

Caucasian woman sitting by the table at home cutting banana - Adult girl female preparing fruit salad at home - healthy eating concept copy space close up

Kis je alternativa citrusom. Kuharica Claudia Sidoti ob tem dodaja, da uporablja kis, da prepreči, da bi se narezano sadje spremenilo v rjavo kašo. Tako kot pri soku citrusov lahko kis razredčite, če vam okus po kisu na bananah ni všeč, pa jih preprosto sperite.

6. Zamrznite jih

Če banane hranite več kot nekaj dni, jih namesto v hladilnik postavite v zamrzovalnik. Slaščičarka Nicole Pomije pravi, da imajo zamrznjene banane rok trajanja najmanj 30 dni.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRToday
Prejšnji članekČe imate ta kovanec za dva evra, bi lahko obogateli!
Naslednji članekNajbolj prodajani avtomobili leta 2023

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.