Bliža se 57. Sejem DOM – največji graditeljski sejem v regiji

Na Gospodarskem razstavišču poteka vse v pripravah največje specializirane sejemske prireditve v regiji. Že 57. Dom od 13. do 18. marca zasede poleg vseh obstoječih dvoran še tri montažne, kar pomeni, da se na skupno 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavlja pod sloganom Ključne rešitve za vse tiste, ki gradijo, prenavljajo ali pa to načrtujejo, 590 podjetij iz 33 držav. Tako kot zadnja leta tudi letos pričakujejo približno 55.000 obiskovalcev. Večino privlači celovit pregled nad ponudbo graditeljske stroke, zadnji trendi oziroma novosti v njej, neposreden stik s proizvajalci in pa brezplačna svetovanja neodvisnih strokovnjakov, ki jih pripravljata Gradbeni inštitut ZRMK ter svetovalna mreža ENSVET – Eko sklad. Posebno pozornost bodo namenili novi zakonodaji s področja gradenj in urejanja prostora.

Neodvisni strokovnjaki svetujejo in predavajo v zvezi z gradnjo, prenovo, učinkovito rabo energije in obnovljivimi viri energije vse dni sejma od 10. do 18. ure.

Novosti v slovenski in evropski gradbeni zakonodaji
Gradbeni inštitut ZRMK je letošnji strokovni program, namenjen širši javnosti, oblikoval na podlagi novosti, ki se nam obetajo letos in v naslednjih dveh letih. Konec lanskega leta je bil sprejet t.i. »gradbeni trojček«, nova zakonodaja s področja gradenj in urejanja prostora, ki bo stopila v veljavo že 1. junija letos. Poseben poudarek bo letos namenjen novostim v slovenski in evropski gradbeni zakonodaji, kot je npr. nova zakonodaja s področja gradenj in urejanja prostora. Zainteresiranim bodo na voljo tudi praktični nasveti – na kaj moramo biti pozorni pri nakupu parcele, kako preveriti primernost lokacije, kateri posegi so možni na dani lokaciji, pomen postavitve hiše na parcelo in njena orientacija, ali je zazidljivost parcele res pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja – ter odgovori na vrsto drugih vprašanj.

Drugi mejnik predstavlja 1. januar naslednje leto, saj bomo morali graditi in prenavljati javne stavbe v skoraj nič-energijskem standardu, čez dve leti pa bo to veljalo tudi za ostale stavbe. Kot tretjo novost štejemo pripravo in uvajanje meril trajnostne gradnje v prakso, saj si na ravni EU in doma prizadevamo za obvladovanje okoljsko sprejemljivejše gradnje in prenove. Četrti sklop je namenjen predstavitvi možnosti za preoblikovanje lokalnih fiskalnih politik, zato da bi lahko učinkoviteje dosegali cilje trajnostnega razvoja na občinskih ravneh.

Kot je že v navadi, pa so obiskovalcem na voljo še ostali brezplačni in neodvisni strokovni nasveti ter predavanja arhitektov, geomehanikov, statikov, gradbenih fizikov in drugih strokovnjakov ter prikazi primerov dobrih praks. Na ogled so različni sistemi ogrevanja / hlajenja in prezračevanja, načini za odpravo vlage v konstrukcijah, več vrst toplotnih izolacij, okna in sodobna vgradnja oken, načini gradnje montažne in zidane hiše ter dobitniki priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu.

Vabljeni, da si podrobnejši program svetovanj ogledate TUKAJ.

Sejem je odprt od torka, 13. marca, do sobote, 17. marca, od 10. do 19. ure, v nedeljo, 18. marca, pa do 18. ure.

Redna vstopnica znaša 9 evrov. Znižana vstopnica Happy Hour – 6 evrov je na voljo v torek, sredo, četrtek in petek (13. do 16. marec) – od 13. do 16. ure, v soboto (17. marec) – od 17. ure do zaprtja, v nedeljo (18. marec) – od 16. do zaprtja sejma.

Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice katalog. Kot vodnik ga popelje po sejmu, hkrati pa je katalog tudi priročnik, v katerem je mogoče najti vrsto poljudnih člankov s področja graditeljstva, program svetovanj ter seznam razstavljavcev z njihovimi opisi in kontakti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.