Smola s katero postanejo vetrne turbine bolj ekološke

Ko govorimo proizvodnji obnovljive energije, se pogosto osredotočamo le na količino proizvedene energije, pri tem pa je pomembno, da se zavedamo tudi tega koliko energije in surovin potrebujemo za izdelavo posamezne tehnologije.

Raziskovalci sončnih celic razvijajo materiale s katerimi bi le-te postale obstojnejše in raziskujejo procese s katerimi, ki bi v proizvodnji porabili manj energije. Pomembnosti takšnega pristopa tudi pri snovanju in proizvodnji vetrnih elektrarn se zavdajo tudi raziskovalci iz Univerze v Vanderbiltu.

 

Profesor civilnega in okoljskega inženiringa, Doug Adams, in njegova ekipa testirajo inovativno smolo, imenovane Elium, ki bi lahko prihranila energijo pri proizvodnji turbinskih lopatic, hkrati pa bi bilo te lopatice možno reciklirati, kar pri uporabi običajne smole ni bilo mogoče.

 

Trenutno smola, ki se uporablja pri izdelavi turbinskih lopatic iz steklenih vlaken, je treba segreti, zato da se posuši, kar pa zahteva energijo, ki ni nujno, da prihaja iz zelenih virov energije.

 

Vetrna energija igra pomembno vlogo, ko razmišljamo o obnovljivih virih energije, je pa pri proizvodnji te tehnologije še veliko izzivov.

 

Smola bi se lahko uporabljala tudi v drugih velikih industrijah, kot sta letalska in avtomobilska industrija, hktati pa tudi povpraševanje po vetrnih turbinah zelo hitro narašča. Po podatkih Ameriške zveze za vetrno energijo je trenutno po Združenih državah Amerike nameščenih 52.000 vetrnih turbin, ogromno novih projektov pa se že snuje.

 

Z uporaba materialov, ki bodo skozi življenjski ciklus turbine zmanjšali negativen vpliv na okolje, bo vetrna tehnologija proizvedla več pozitivne neto energije. Ekipa je smolo Elium do sedaj testirala predvsem na lopaticah turbin, v prihodnje pa jo bodo testirali tudi na drugih področjih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.