5 preverjenih resnic in mitov o koronavirusu in prehrani

Med trenutno epidemijo se širi kar nekaj lažnih novic o hrani in novem koronavirusu. Nekateri hvalijo vitamin D, ki se je znašel v vsakem domu, drugi verjamejo, da se lahko okužijo s pitjem kontaminirane vode. Pa vse to res drži? Preverili smo, kaj drži in kaj je zgolj vraževerje.

Ali nas določena živila varujejo pred okužbo z novim koronavirusom?

Žal ne. Kot trdi ZPS, ni dokazov, da bi katerakoli hrana okrepila naš imunski sistem ali zdravila covid-19. Določena hranila, kot so vitamini D, A, B6, B12, folati, železo, cink in baker, imajo pomembno vlogo pri delovanju našega imunskega sistema. Pomembno je torej, da se zdravo prehranjujemo, smo fizično aktivni, se ne izpostavljamo stresu (čeprav je to trenutno misija nemogoče) in dovolj spimo.

Sadje na krožniku, ki stoji sredi lesene mize

Ali določeni dodatki krepijo naš imunski sistem in nas varujejo pred okužbo?

Za zdaj ESFA (Evropska agencija za varnost hrane) ni odobrila nobenega dodatka oziroma prehranskega dopolnila, ki bi spodbujalo imunski sistem ali preprečilo virusno okužbo. Zato nas zgolj prehranski dodatki ne bodo obvarovali pred okužbo. Ukrepi, kot so redno umivanje rok, nošnja maske in vzdrževanje primerne razdalje, so še vedno najbolj učinkoviti.

Se lahko okužimo s hrano?

ESFA ne navaja dokazov, da se novi koronavirus prenaša s hrano. Še vedno pa moramo biti pazljivi na primerno higieno. Umivajmo si roke, surovo sadje in zelenjavo temeljito operimo, in čistimo kuhinjske površine. Dobro je tudi, da pazimo, da v kuhinji ne kašljamo ali kihamo, kolikor je to mogoče.

Umivanje rok pri lijaku

Nas dotikanje embalaže lahko okuži?

Nemška agencija za varnost hrane in ESFA pravita, da obstaja zelo majhna možnost okužbe pri dotikanju embalaže. Novi koronavirus je namreč razmeroma nizko stabilen na površinah. Okužba rok je zato mogoča le kratek čas po tem, ko pride do okužbe in kontaminacije. V trgovinah se najlažje okužimo s stikom z drugimi ljudmi, ko se dotikamo košaric, tehtnic ali drugih površin. Zato je ključnega pomena, da si razkužimo roke, ko vstopimo v trgovino. Seveda ne smemo pozabiti na nošnjo maske.

Se novi koronavirus širi po pitni vodi?

Covida-19 zaenkrat še niso odkrili v pitni vodi. Virus sicer lahko ostane aktiven v vodi, ampak le kratek čas. Poleg tega je voda, namenjena pitju, varna, torej je verjetnost okužbe tukaj skoraj nična. Moramo pa seveda paziti, da pijemo iz čistih kozarcev in si redno umivamo roke. Posodo moramo umivati z vročo vodo, če je mogoče, jo peremo v pomivalnem stroju, kjer se pere na okoli 60 stopinj celzija, kar skupaj s čistilom zadostuje, da se virus uniči.

VIREuropean Food Safety Authority
Prejšnji članekPripelje kmalu: NLB mobilna poslovalnica Bank&Go
Naslednji članekDobite bitko proti snegu še preden jo DARS zamudi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.