5 prednosti vroče čokolade

Kakavova zrna in kakav
Foto: Proformabooks iz iStock

Najbolj priljubljena pijača mrzlih mesecev je zagotovo vroča čokolada. Ta slasten napitek je danes sicer pogosto prekomerno sladek, a ob pravi pripravi skriva kar nekaj ugodnih učinkov na naše telo in psiho. O katerih prednostih govorimo?

Kakav vsebuje antioksidante

Raziskovalci z Univerze v Cornellu trdijo, da ima kakav kar dvakrat toliko antioksidantov kot kozarec rdečega vina in trikrat toliko kot zeleni čaj. Antioksidanti prispevajo k zmanjšanju vnetnih procesov in spodbujanju imunskega sistema. Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava je zato prava izbira.

Kakav prispeva k zdravju srca

American Heart Association (op. p. Ameriško združenje za srce) pravijo, da ima kakav velik vpliv na naše srce, saj znižuje tveganje za srčni napad. Ponovno so v igri antioksidanti, ki so povezani z nižjim tveganjem za bolezni srca in nižanjem holesterola.

Plastični model srca na mizi, v ozadju stoji zdravnica
Foto: Ivan-balvan iz iStock

Kakav spodbuja naš spomin

Študija iz leta 2013 je odkrila povezavo med vročo čokolado in izboljšanim spominom. Dve skodelici vroče čokolade na dan bi lahko pomagali zaustaviti pojav Alzheimerjeve bolezni. Leta 2014 so znanstveniki potrdili prvi dokaz, da lahko uživanje kakava poveča kognitivne funkcije.

Kakav izboljša vaše razpoloženje

Čokolada nas osreči, ker vsebuje kofein, serotonin in triptofan. Za najbolj zdravo skodelico vroče čokolade je seveda treba uporabiti nesladkan kakav ali temno čokolado, ki vsebuje najmanj 85 % kakava.

Kakav ima številne prednosti za vašo kožo

Kakav (ne čokolada) ima kljub splošnem prepričanju, da povzroča mozolje, v resnici ugodno vpliva na tvojo kožo. Dolgotrajno uživanje kakava namreč prispeva k zaščiti pred soncem, cirkulaciji krvi v koži in izboljša teksturo ter navlaženost vaše kože.

Kozmetičarka nanaša črno masko na obraz ženske
Foto: Ruslan malysh iz iStock

Vroča čokolada

Opisane prednosti seveda veljajo za vročo čokolado, kjer je veliko kakava in malo sladkorja. Najboljšo vročo čokolado najdete pri Chocomarju, kjer imajo v ponudbi tudi extra temno. Njihovo celotno ponudbo najdete na njihovi spletni strani, nekatere okuse pa dobite v trgovinah Mercator in Tuš.

logo rokmar
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Prejšnji članekHitra izolacija težje dostopnih delov stavbe
Naslednji članekAzijski terenec Wey 80 prihaja k nam
logo rokmar
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.