5 milijonov dolarjev spodbude za zmanjšanje rabe energije

Na Univerzi Georgetown v ZDA so napovedali nagrado v višini 5 milijonov dolarjev (ali 3,6 milijona evrov) za skupnost, ki bo prišla do najboljšega programa za zmanjšanje rabe energije v naslednjih nekaj letih. Energetsko nagrado bo prejelo eno od 8.892 ameriških skupnosti, ki imajo med 5.000 in 250.000 prebivalci.

Nagrada je bila ideja profesorja fizike dr. Francis Slakey-ja. Dr. Slakey je človek, ki ima visoke cilje na področju varčevanja z energijo. Njegov najnovejši in morda najbolj zastrašujoč izziv je kako reševati globalne in energetske okoljske izzive, s katerimi se danes soočamo na našem planetu. Slakey je tako nedavno zasnoval nagrade za energetsko spodbujanje inovacij in konkurence pri uporabi učinkovitih praks in tehnologij. Osredotočil pa se je na najbolj osnovne enote vsake države, ki pa so tudi najbolj učinkovite – občine.

Splošni cilj te nagrade je spodbujati inovacije in učinkovitost na področju izkoriščanja energije, hkrati pa povečuje prepoznavnost Georgetown univerze. Višji cilj te nagrade je ustvariti nove poglede in načine razmišljanja glede uporabe energije v skupnosti

“Kaj je najpomembnejši vir goriva na svetu? Je odgovor nafte? Premog? Zemeljski plin? Poročilo Mednarodne agencije za energijo kaže, da je energetska učinkovitost. To je najpomembnejši vir goriva. Prihranki zaradi energetske učinkovitosti so večji od proizvodnje katere koli druge oblike goriva. Sedimo na tej veliki posodi energije, le izkoristiti jo moramo,” je povedal profesor Slakey.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.