Tudi cene poslovnih nepremičnin v nebo

pisarna

Po tem, ko so se cene stanovanjskih nepremičnin lani na letni ravni narasle za kar 12,9 %, kar je bilo najvišje zvišanje cen doslej, trendu sledijo tudi cene poslovnih nepremičnin.

V tretjem četrtletju 2021 so bile cene povprečno za 4,8 % višje kot v prejšnjem četrtletju, pri čemer so se cene lokalov znižale, cene pisarn pa zvišale.

Cene lokalov

Cene lokalov so se po treh zaporednih četrtletjih rasti glede na prejšnje četrtletje v 3. četrtletju 2021 znižale, in sicer za 1,3 %. Število prodaj lokalov (92) je bilo nižje kot v prejšnjem četrtletju, skupna površina prodanih lokalov in skupna prodajna vrednost prodajnih poslov pa sta bili približno za polovico manjši kot v prejšnjem četrtletju.

Cene pisarn

Cene pisarn so se po dveh zaporednih četrtletnih znižanjih glede na prejšnje četrtletje v tretjem četrtletju 2021 zvišale, in sicer za 11,7 %. Število prodaj pisarn (86) je bilo nižje, skupna površina prodanih pisarn in skupna prodajna vrednost prodajnih poslov pa sta bili za približno polovico manjši kot v prejšnjem četrtletju. Po tej podražitvi so cene pisarn že za 23,6 % višje od povprečja v letu 2015.

cene poslovnih nepremičnin
Vir: SURS

Gibanje cen na letni ravni

Glede na tretje četrtletje 2020 so bile cene poslovnih nepremičnin, tj. lokalov in pisarn skupaj, v tretjem četrtletju 2021 v povprečju višje za 8,9 %: cene pisarn so bile višje za 14,8 %, cene lokalov pa za 7,9 %.

Od 2015 do 2021

Od povprečja v letu 2015 pa so bile cene poslovnih nepremičnin v tretjem četrtletju 2021 višje za 12,7 %. Pisarne so se v šestih letih podražile za 23 odstotkov.

Dvigi cen kljub kovidni situaciji?

“Prodaj je malo in s tem podatkov. Poleg tega prodaja lokala oziroma poslovnih nepremičnin vzame veliko časa. V teh nejasnih časih pa se še toliko dlje časa čaka na kupca. Podjetja imajo tudi daljši proces sprejemanja odločitev glede nepremičnin,” pojasnjujejo pri Arvio, podjetju, ki ponuja rešitve za učinkovitejše delo nepremičninskih strokovnjakov.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSveže v novo leto! Prezračevalni sistemi Lunos
Naslednji članekTehnični in zakonodajni vidiki zunanjega toplotnega ovoja – izvedite več!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.