Vrhunska alternativa lesu

HempWood (vir: Inhabitat)
HempWood (vir: Inhabitat)

Lastnik Fibonaccija Greg Wilson je uporabil svoje znanje iz področja izdelave vinila in lesenih tal ter razvil HempWood – ameriški les iz hitro rastočega kmetijskega proizvoda. Konoplja je že dolgo cenjena zaradi svoje vsestranskosti, vendar so predpisi v ZDA v preteklosti ovirali raziskave in razvoj materiala. Zdi pa se, da bo konopljin les ali t. i. HempWood ponudil odlično alternativo lesu, ki jo bomo lahko uporabljali brez večjih omejitev v celem domu.

Podjetje, ki je izdelalo HempWood, se imenuje Fibonacci, čeprav ga večina pozna kar pod imenom HempWood, kar je njihov primarni in vodilni izdelek. Pri izdelavi HempWooda ne poškodujejo drugih dreves, saj je izdelek izdelan zgolj iz naravne konoplje, pridelane v ZDA. Uporaba izdelka si zaenkrat šele utira svojo pot, ki pa utegne biti prav zanimiva.

Nadomeščanje lesa z drugimi naravnimi materiali

HempWood vidijo v podjetju kot izdelek, ki se bo lahko postavil ob bok glavnim akterjev v lesni industriji. Konopljin les lahko uporabimo za praktično karkoli, kar sicer izdelujemo iz lesa – talne in stenske obloge, pohištvo, pulte in podobno.

Talne obloge iz HempWooda (vir: Inhabitat)
Talne obloge iz HempWooda (vir: Inhabitat)

Wilson je prvotno delal na Kitajskem, kjer se je njegovo delo osredotočalo na bambus. Wilson je bil pravzaprav del ekipe, ki je razvila postopek, ki je bambus spremenil v trajnejši izdelek. Čeprav je bambus odličen za marsikaj, pa ni tako močen kot komercialni izdelek.

Podoben postopek, kot so ga uporabili pri bambusu, je Wilson uporabil pri delu z evkaliptusom. Ko sta naraščala razpoložljivost konoplje in zanimanje za možnosti uporabe tega materiala, se je Wilson preselil nazaj v ZDA in odprl trgovino v Kentuckyju, da bi svoje predhodne izkušnje uporabil pri razvoju konopljinega lesa.

Okoljski vpliv konoplje

Kljub Wilsonovih predhodnih izkušnjah s podobnimi materiali, je konoplja postavila nekaj edinstvenih izzivov. “Vse temelji na tem enem algoritmu, ki omogoča, da rastlinska vlakna preoblikujete v lesni kompozit,” je pojasnil. “Ta algoritem morate nekoliko spremeniti za različna vlakna, ki jih uporabljate, ampak pri našem delu s konopljo se ni bilo potrebno ukvarjati le s tem. Veliko dela smo imeli tudi z vladnimi predpisi, covidom, gozdnimi požari in vsem ostalim, kar je ponudilo leto 2020.”

HempWood od blizu HempWood (vir: Inhabitat)
HempWood od blizu HempWood (vir: Inhabitat)

Wilson in njegova ekipa so se že na začetku zavedali trajnostnih vidikov konoplje, na primer dejstva, da rastline hitro rastejo in so pripravljene na obiranje v samo 120 dneh. V primerjavi s tradicionalnimi drevesnimi gozdovi, kot je denimo hrast, ki raste stotine let, lahko konoplja nudi hitro obnovljivo možnost za lesno industrijo. Poleg tega konoplja kot rastlina naravno pomaga čistiti zrak z odstranjevanjem ogljika in sproščanjem kisika.

Vsestranskost konoplje se kaže v tem, da se uporabi vsak del rastline, ne da bi pri tem nastajali odpadki, ki jih ne bi bilo mogoče uporabiti. HempWood se sicer v prvi vrsti zanaša na spodnji del rastline, vendar ima zgornji deli rastline druge komercialne namene, na primer uporablja se za piščančjo krmo.

Z vidika trajnosti ponuja HempWood tudi dodatne prednosti. Sekanje dreves škoduje naravnemu okolju rastlin in živali. Na primer, odstranitev enega samega velikega hrasta odvzame vir hrane in zatočišče za mnoge živali. Poleg tega se s sekanjem uniči zaščita živali, ki bivajo ali rastlin, ki rastejo pod njo. Gozdovi so skrbno uravnotežen ekosistem, zato lahko odstranitev ene same komponente zlahka poruši stabilnost v njem. Konoplja kot kmetijski proizvod pa nima tako trajnega učinka.

HempWood omogoča zares širok spekter možnosti uporabe (vir: Inhabitat)
HempWood omogoča zares širok spekter možnosti uporabe (vir: Inhabitat)

Kot izdelek na biološki osnovi je HempWood biorazgradljiv. V podjetju uporabljajo tudi nestrupeno lepilo na osnovi soje, ki se lahko prav tako neškodljivo razgradi. »Konopljin les je sestavljen iz več kot 80 % konopljinih vlaken,« je pojasnuje Wilson. »Vzamemo celo rastlino in jo damo skozi drobilnik, ki razbije celično strukturo. Nato jo potopimo v ogromne kadi sojinih beljakovin, pomešanih z vodo in organsko kislino, ki jo uporabljajo v industriji papirnatih brisač.«

Družbena odgovornost

Nasad konoplje
Nasad konoplje

Fibonacci deluje na lokaciji, ki leži v krogu 160 km od farm, ki pridelujejo konopljo. To zmanjšuje prevozne stroške in emisije ogljika, ki nastanejo pri prevažanju materiala po državi. Podjetje se trenutno želi razširiti po vseh ZDA.

Tudi znotraj obrata HempWood se podjetje zavzema za majhen ogljični odtis. Poleg osnovnih dejavnosti, kot je uporaba nizko porabnih LED žarnic v stavbah, je podjetje postavilo tudi bio gorilnik. Ta naprava ne samo dovaja toploto celotnemu objektu, temveč zagotavlja tudi prihranek energije in celovito zmanjšanje odpadkov, saj omogoča sežiganje ostankov materiala kar na lokaciji proizvodnje.

VIRInhabitat
Prejšnji članekKako izbrati prava vhodna vrata?
Naslednji članekVolvo naznanil pomembno odločitev
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.