Sevilla kot prvo mesto na svetu, kjer bodo poimenovali in klasificirali vročinske valove

termometri

Vročinski valovi postajajo, tako kot denimo tropske nevihte ali drugi ekstremni vročinski dogodki, vse pogostejši in s svojo intenziteto povzročajo vse več škode in nenazadnje tudi žrtev. Špansko mesto Sevilla je prvo na svetu, ki začenja s prakso njihovega poimenovanja in klasificiranja.

Sredi junija že 43 stopinj Celzija

Hud vročinski val je v omenjenem mestu udaril že sredi junija in takrat je temperatura dosegla visokih 43 stopinj. To je bila pobuda za poimenovanje in razvrščanje vse pogostejših vročinskih valov, ki prizadenejo to mesto v Andaluziji na jugu Španije.

Projekt se izvorno imenuje proMETEOSevilla in ponuja tri kategorije za klasifikacijo. Prebivalstvo bo med drugim do pet dni pred začetkom vročinskega vala prejelo opozorila o možnih škodljivih vplivih vremenskih ekstremov na zdravje ljudi.

Prvih pet vročinskih valov že poimenovanih

Sevilla bo vročinske valove poimenovala na enak način, kot poimenujejo tropske nevihte ali orkane v drugih delih sveta. Vročinski valovi najvišje, tj. tretje kategorije, bodo poimenovani v obratnem abecednem vrstnem redu (z zadnjimi črkami španske abecede). Prvih pet že ima imena – Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao in Vega.

Jedro programa je algoritem, ki napove prihod vročinskih valov in jih kategorizira glede na potencialno nevarnost in vpliv na zdravje ljudi. Na ta način se lahko s preventivnimi ukrepi izognejo posledicam ekstremne vročine. Vsaka od treh kategorij bo povezana s posebnimi ukrepi, kot je odprtje občinskih bazenov ali napotitev zdravstvenih delavcev na preglede starejših in drugih ogroženih ljudi.

Rekordni vročinski valovi

Program je bil sicer razvit v sodelovanju s centrom za »odpornost« oziroma izvorno Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Centre in mrežo meteoroloških, znanstvenih in akademskih organizacij. Pilotna faza naj bi trajala eno leto.

Ne čudi, da je Španija pionirka pri tovrstnem programu. Letos so doživeli enega najzgodnejših vročinskih valov v zgodovini. Maj je bil najtoplejši v zadnjih 58 letih. Po podatkih državne meteorološke agencije Aemet se je v primerjavi s prejšnjimi desetletji pogostost vročinskih valov v Španiji podvojila. Ti so vse pogostejši povsod po svetu in po podatkih projekta proMETEOSevilla tako ali drugače negativno vplivajo na kar 75 % svetovnega prebivalstva. Gre za eno od najbolj neposrednih posledic globalnega segrevanja.

Maja Markovič

Novinarka

Prejšnji članekOgrevanje na plin je vse dražje. Ampak lahko se zgodi, da pozimi plina sploh ne bo. Kakšne so druge možnosti?
Naslednji članekKako se znebiti mravelj?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.