Ogrevanje na plin je vse dražje. Ampak lahko se zgodi, da pozimi plina sploh ne bo. Kakšne so druge možnosti?

ekosen
Ogrevanje z lesno biomaso, premogom in peleti, je vir ogrevanja za kar tretjino gospodinjstev v Sloveniji. Za večino ljudi, ki živi v stanovanjih in se zdaj ogrevajo na plin je hiter prehod zelo težek. Obenem pa ekonomsko vprašljiv, saj se je ta vrsta kurjave najbolj podražila. Vir: Photo by Ekosen

Zaradi znanih žalostnih dogodkov med Rusijo in Ukrajino se zna zgoditi, da bo celotna EU, ter z njo, posledično, tudi Slovenija, ostala brez zemeljskega plina iz Rusije. To predstavlja prevelik izpad, da bi ga lahko nadomestili brez večjih težav. Dobavitelji plina in komunalna podjetja se borijo za preživetje, medtem ko zneski na položnicah potrošnikov strmo naraščajo.

V Nemčiji so zaradi rasti cen energentov in omejene dobave plina že sprejeli ukrepe za varčevanje z energijo. V mestu Dippoldiswalde, blizu meje s Češko, so med drugim omejili dobavo tople vode. Prebivalci se bodo lahko z njo tuširali le ob določenih urah (med 4. in 8. uro, 11. uro in 13. uro ter 17. uro in 21. uro).

Največja nemška nepremičninska družba Vonovia je v četrtek napovedala tudi, da bo ob začetku naslednje kurilne sezone svojim najemnikom med 23. uro in 6. uro znižala temperaturo v stanovanjih na 17 stopinj. S tem ukrepom naj bi prihranili okoli osem odstotkov (8 %) pri stroških ogrevanja. Oblasti pa mesta pozivajo tudi k ugašanju javne razsvetljave in omejeni rabi klimatskih naprav.

Nekatere poteze za prihranke z energijo se že uveljavljajo tudi v Sloveniji. Recimo: omejitev hlajenja v javnih prostorih na največ 25 stopinj. A to so ukrepi za vroče poletje. Kaj pa, ko pride k nam hladna jesen in mrzla zima?

Kaj lahko naredimo, če se ogrevamo na plin, plina pa ne bo?

Ogledali smo si kakšne so možnosti, da uporabniki hitro preklopimo na ogrevanje z drugimi energenti. Z lesom se ogreva 32 % gospodinjstev, s kurilnim oljem 20 %, z elektriko 10 %, toplotnimi črpalkami 9 %. Z zemeljskim plinom se torej ogreva 12% uporabnikov, ali vsako 8 gospodinjstvo. Torej, kako ukrepati, preden ostanejo na hladnem?

Briketi in les sta se najbolj podražila

Najbolj priljubljeni način ogrevanja – ogrevanje z lesno biomaso, premogom in peleti, ki je vir ogrevanja za kar tretjino gospodinjstev v Sloveniji – za večino, ki živi v stanovanjih seveda ne pride v poštev. Stanovanja, ki se ogrevajo na plin, štedilnikov in kaminov nimajo niti vgrajenih. Poleg tega ni prostora za shranjevanje potrebnih količin kurjave. Peleti so se od julija lani podražili za neverjetnih 95%, bukova drva pa za 57%. Za seboj pa takšen način ogrevanja potegne tudi veliko dodatnega dela in časa.

Toplotne črpalke le za premožne?

Vgradnja toplotne črpalke je dolgotrajen in finančno zahteven projekt za katerega mora marsikdo najeti celo kredit. Potrebna je kompletna prilagoditev ogrevalnega sistema, vključno z večjimi posegi v samem stanovanju. Kar se, seveda, pozna na končnem računu.

Zemeljski plin kot sredstvo pritiska na EU (državljane)

Tudi cena zemeljskega plina je poletela v nebo. Dražji je že za 67%, pa je še vroče poletje. Takšnih odstotkov rasti pri energentu za katerega je nujna zanesljivost in predvidljivost seveda ni bilo v nobenem scenariju. Kako visoka bo cena sredi zime, ko bomo lahko občutili posledice velikega pomanjkanja, lahko le ugibamo.

Nihče ne more natančno povedati, kako dramatičen bo razvoj dogodkov. Odnosi med EU in Rusijo so vsak dan bolj zapleteni. Rusija dejansko sama zmanjšuje dotok plina in tako onemogoča polnjenje rezervoarjev za zimo. Oblasti v Nemčiji se resnosti razmer očitno zavedajo in v javnosti predstavljajo načrte o zasilnih rešitvah, kot je vzpostavitev »toplotnih otokov« in »toplih prostorov, kjer se lahko ljudje zadržujejo tudi med zelo mrzlo zimo. Običajno gre za ogrevane šotore ali športne dvorane«.

Ekosen
Energenti se dražijo. Nihče ne more natančno povedati, kako dramatičen bo razvoj dogodkov in kako mrzla bo, posledično, zima. Vir: Photo by Varčevanje energije

Elektrika preseneča

Presenetljivo, se je najmanj zvišala cena elektrike, čeravno je o njej največ govora. Zrasla je le za 17%, kar je kar 4x manj, kot je zrasla cena zemeljskega plina.

V Sloveniji skoraj vso električno energijo pridobimo iz termoelektrarn, jedrske elektrarne, hidroelektrarn in sončnih elektrarn. Kar pomeni, da pri proizvodnji elektrike nismo odvisni od zemeljskega plina. Na podlagi tega lahko ocenimo, da bo oskrba z električno energijo nemotena.

Tako se kot v praksi hitro uresničljiva in finančno ugodna, oblikuje rešitev, da stanovanje ali posamične sobe ogrevamo z IR-paneli. Infrardeče ogrevanje je najbolj naravno in zdravo ogrevanje na svetu. Oddajata ga tako sonce, kot lončena peč.

Vodilni ponudnik IR ogrevanja v Sloveniji, Ekosen, posledično opaža velik porast zanimanja. »Z IR paneli smo opremili že preko 10.000 domov in pisarn po Sloveniji,« pojasnjuje Aleš Babič, ustanovitelj podjetja Ekosen. Vendar je dober glas o nizkih stroških in nekajkrat nižji investiciji kot pri toplotni črpalki, naredil svoje.

V času, ko so pomembni nižji stroški, beležimo še večje povpraševanje.

Od konkurence nas razlikujejo kakovostni IR-paneli iz lastne proizvodnje. Zagotavljamo 15letno garancijo. IR-paneli pa dosegajo kar 40 let življenjske dobe. Za novo serijo smo celo prejeli Zlato nagrado za inovativnost Gospodarske zbornice.

IR-paneli Ekosen porabijo malo električne energije in jo, praktično vso, pretvorijo v toploto. Delujejo lahko le 4 ure na dan, a obenem vzdržujejo stalno toploto. Sama montaža je enostavna, brez večjih posegov. IR-panel se namesti na strop ali steno prostora, v katerem želite imeti nameščeno ogrevanje, odvisno od odločitve po ogledu prostora.

ekosen
Montaža IR-panela Ekosen je hitra in enostavna, brez večjih posegov v prostor. Panel se priključi na elektriko in je takoj pripravljen za uporabo. Zato je ogrevanje z IR-paneli uresničljiva in finančno ugodna rešitev.. Vir: Photo by Ekosen“>Ekosen

Ključna za optimalno delovanje IR-panelov in nizko porabo elektrike je regulacija moči in oddajanja temperature. Temperaturo nastavljate preko stenskega regulatorja (IR Sun regulator) ali mobilne aplikacije. Obe napravi in program sta plod inženirjev Ekosena.

Posebnost IR panelov je v tem, da jih lahko, po želji, najprej namestite v sobe, ki najbolj potrebujejo ogrevanje. Za začetek jih lahko namestite le v kopalnico, otroško sobo ali dnevno sobo – skratka prostore, kjer se večinoma zadržujete. Tako lahko še dodatno prilagodite znesek, potreben za ogrevanje.

ekosen
IR-ogrevanje je najbolj naravno ogrevanje. Nahaja se povsod okoli nas. Glavna prednost IR-panelov Ekosen je v tem, da jih za začetek lahko namestite le v kopalnico, otroško sobo ali dnevno sobo – skratka prostore, kjer se večinoma zadržujete. Vir: Photo by Ekosen

Z IR-paneli Ekosen privarčujete torej tako takoj – pri investiciji, mesečnih stroških – kot tudi na dolgi rok – minimalno vzdrževanje in dolga življenjska doba. Sam proces naročila, ogleda, izdelave in montaže je relativno hiter. Še posebej za tiste, ki bodo naročili ogled poleti.

Zaključek? Prihodnost je električna …

… in k sreči imamo elektrike v Sloveniji dovolj. Zato se pri ogromno novogradnjah in adaptacijah stanovanj uporabniki odločajo za namestitev IR-panelov.

IR-paneli so lahko tudi hitra in ugodna rešitev za vse, ki se ogrevajo z zemeljskim plinom, za katerega lahko pričakujemo celo do delni ali popolni izpad sredi zime.

Če ukrepate pravočasno bo zima topla.

Za brezplačen ogled in izmero vašega stanovanja kontaktirajte ekipo Ekosen na: 080 30 10.

KLIKNITE TUKAJ in izračunajte svoj prihranek pri ogrevanju.

logo ekosen
info@ekosen.si | 080 30 10 | Spletna stran

Podjetje Ekosen je vodilno na področju IR-ogrevanja. S svojimi proizvodi nudimo alternativo pri varčevanju z energijo. Naravnani smo ekološko in k ljudem ter kot taki strmimo v prihodnost.

Prejšnji članekKako pripraviti najboljši sladoled z okusom po rdečem grozdju?
Naslednji članekSevilla kot prvo mesto na svetu, kjer bodo poimenovali in klasificirali vročinske valove
logo ekosen
info@ekosen.si | 080 30 10 | Spletna stran

Podjetje Ekosen je vodilno na področju IR-ogrevanja. S svojimi proizvodi nudimo alternativo pri varčevanju z energijo. Naravnani smo ekološko in k ljudem ter kot taki strmimo v prihodnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.