Konopljina izolacija vse bolj prisotna: Konoplja kot izolacijski material v gradbeništvu

Konopoljina izolacija in konopolja kot izolacija v gradnji
Konopoljina izolacija in konopolja kot izolacija v gradnji Foto: Smederevac iz iStock

Vsestranska konoplja je prisotna že v lepotni, prehrambeni, tekstilni in marsikateri drugi industriji. Dandanes jo uporabljajo tudi v gradbeništvu. Iz konoplje proizvajajo gradbene materiale, kot so opeke iz konoplje in gline ali konopljin beton. En novejših načinov uporabe pa izkoristi rastlinin izolacijski potencial.

Konopljina izolacija pomeni trajnostno gradnjo

Proizvajalec netkanih materialov Hempitecture za izolacijo ponuja konopljino volno HempWool in konopljin beton Hempcrete. Pri podjetju si prizadevajo za uporabo naravnih surovin iz obnovljivih virov namesto sintetičnih materialov, ki so pogosto zdravju škodljivi.

Thermal insulation coatings for residential construction with hemp fiber to reduce thermal losses against a wooden construction structure - Building energy efficiency and environmentally friendly concept image with copy space.
Foto: Francesco Scatena iz iStock

Zakaj bodo trajnostne alternative v prihodnosti nujne?

Sodobne zgradbe s svojim delovanjem predstavljajo 40 % svetovne porabe energije in 40 % svetovnega ogljičnega odtisa. Zato pri Hempitecture posebno pozornost posvečajo emisijam med samo proizvodnjo. Gradnja s konopljino volno se je celo izkazala za proces z negativnim ogljičnim odtisom.

Kaj je HempWool?

Konopljino izolacijsko volno HempWool sestavlja 90 % konopljinih vlaken in 10 % veziva. Je edini izolacijski material z negativnim ogljičnim odtisom na trgu, kar pomeni, da lahko arhitekti z uporabo HempWool pri projektu opazno zmanjšajo skupni ogljični odtis zgradbe. S ploščami se lahko dela brez rokavic, uporabne pa so za zvočno in toplotno izolacijo tal, sten in stropov.

Background from heat-insulating natural hemp material, construction, eco concept, top view, copy space
Foto: Olga Ionina iz iStock

Za katere zgradbe je konopljina volna primerna?

Zaradi svoje vsestranskosti se lahko HempWool uporabi v raznih notranjih prostorih, tudi v modularnih hišah ali avtodomih. Preprosta sestava konopljine volne HempWool pomeni, da je material zdrav za uporabo, saj ne vsebuje lahkohlapnih organskih spojin (VOC – Volatile Organic Compounds) ali strupenih snovi, ki bi pronicale v notranje prostore. Ker 90 % svojega časa preživimo v notranjih prostorih, so prav take trajnostne izbire izrednega pomena za zdravje in varnost.

Thermal insulation coatings with hemp for building energy efficiency and reduce thermal losses - Concept image with hand drawing over a cadastral city map
Foto: Francesco Scatena iz iStock

Druge uporabne značilnosti konopljine volne HempWool

Material je prilagodljiv specifičnim potrebam posameznih gradbenih projektov. HempWool je možno dobiti v raznih debelinah in z raznimi stopnjami toplotne prevodnosti. Prav tako je dostopen v standardni modularni velikosti, ki se zlahka obreže. Sam način namestitve preprečuje povešanje, udrtine ali druge premike, ki lahko čez čas vplivajo na učinkovitost izolacije.

House Energy Audit. Efficient Consumption Invoice And Economy
Foto: AndreyPopov iz iStock

Zdravju prijazna in učinkovita

HempWool nudi optimizirano toplotno izolacijo skozi vse letne čase in je odporen na vlago in plesen. Z uporabo konopljine volne se izognemo pretiranim stroškom in zagotovimo zdravju prijazne ter udobne notranje prostore.

Junior novinar

VIRInhabitat
Prejšnji članekSedežna garnitura: kaj upoštevati in kakšne so optimalne mere?
Naslednji članekIzbira stolov za jedilnico še ni bila tako enostavna

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.