Seznam odpoklicanih živil vse daljši: preverite, ali imate doma katerega od izdelkov

sladoled

V zadnjem času so se izvedli že številni odpoklici živil in zdi se, da je seznam iz dneva v dan le še daljši. Razlog? Prisotnost etilen oksida.

Kako se je vse začelo?

V mesecu juniju je španski proizvajalec sladoledov v okviru internih kontrol v eni od surovin, ki se uporabljajo v proizvodnji sladoleda – aditivu E410 gumi iz zrn rožičevca, ugotovil prisotnost etilen oksida. Uporaba slednjega zaradi svojih toksikoloških lastnosti ni dovoljena v pridelavi pridelkov niti v nadaljnjih stopnjah živilske verige. Ne glede na navedeno, je bilo omenjeno sredstvo uporabljeno za namen preprečevanja mikrobiološkega tveganja, zato so ostanke dokazali v samem aditivu.

Omenjeni aditiv se v živilski industriji uporablja v majhnih količinah (v sladoledu praviloma manj kot 1%), zato je tudi vsebnost etilen oksida ter njegovega metabolita v končnem izdelku izredno nizka in ga je tudi težko analitsko določati.

Neskladni aditiv je bil distribuiran različnim proizvajalcem sladoleda v različne države članice

Zaradi široke uporabe aditiva kot tudi razvejane distribucije proizvodov, je EU Komisija z namenom poenotenega pristopa pri obravnavi ugotovljene problematike v vseh državah članicah sprožila aktivnosti. Sklicani so bili trije sestanki kriznih koordinatorjev in ekspertov za ostanke fitofarmacevtskih sredstev in sicer  29. 6., 30. 6. in 13. 7. 2021. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je podprla preventivne aktivnosti na ravni EU in je zato soglašala s končnim predlogom Komisije, ki se glasi:

  • za katerikoli  proizvode, ki vsebujejo aditiv E410, ki je bil onesnažen z etilen oksidom (etilen oksid prisoten nad mejo kvantifikacije analitske metode  (0,1mg/kg), pri čemer se uporabi definicija za ostanke FFS, predpisana v uredbi 396/2005), ni možno določiti varne izpostavljenosti potrošnikov, zato predstavljajo tveganje za zdravje potrošnikov,
  • posledično morajo izvajalci dejavnosti, ki so dali proizvode, ki vsebujejo etilen oksid (četudi le v aditivu) v promet, le-te umakniti in odpoklicati ter o tem ustrezno obvestiti potrošnike in pristojni organ.

Preverite, ali imate katerega od proizvodov doma

UVHVVR zaradi široke uporabe aditiva pričakuje izvedbe umikov/odpoklicev različnih proizvodov. Ob tem priporočamo potrošnikom, da spremljajo objave tako na spletnih straneh proizvajalcev in trgovcev ter spletni strani UVHVVR, med obvestili za potrošnike.

SEZNAM NADETE TUKAJ

UVHVVR je s problematiko že seznanila distributerje, proizvajalce živi in trgovce  ter jih pozvala k poostreni notranji kontroli nad etilen oksidom, kar je tudi predmet uradnega nadzora.

Vir: Gov.si

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTudi v Sloveniji prvi potrjen primer virusa rjave grbančavosti
Naslednji članekAjdovščina dobiva več kot sto novih stanovanj
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.