Pri 36 letih se je upokojil, razkriva, kako mu je uspelo: To je znesek, ki sem ga prihranil vsak mesec, a pazite na čem!

Yaron Goldstein
Foto: Linkedin/Yaron Goldstein

Yaronu Goldsteinu (36) je uspelo privarčevati dovolj denarja, se upokojiti in zagotoviti, da mu ni treba delati niti dneva v življenju. Vse to je dosegel s pomočjo nekaj trikov in dobrih navad, kot trdi sam. Yaron je leta 2012 pridobil doktorat iz računalniške in uporabne matematike, nato pa je začel delati za Boston Consulting Group, Google in Meta. Na začetku kariere je med stažiranjem v New Yorku spoznal investicijskega svetovalca z Wall Streeta, ki mu je postal nekakšen neuradni mentor, piše Daily Mail.

Svetovalec mu je priporočil branje knjig, med katerimi sta bili Štiriurni delovni teden Tima Ferrissa in Outliers Malcolma Gladwella, zaradi katerih je razmišljal o razmerju med srečo in denarjem. »Ta tip in njegova knjiga sta lahko zelo dober primer te misli, da čez morda 40 let nočem biti oseba, ki je vse življenje osredotočena le na kariero,« je Yaron povedal za Business Insider o svoji reakciji na Ferrissovo knjigo. Na začetku poklicne kariere se je odločil, da se do konca življenja ne želi ukvarjati s tem, kako bo služil denar, ter se odločil varčevati in se mlad upokojiti. Do poletja 2017 si je za znesek, s katerim bi želel živeti vsak mesec po upokojitvi, določil 5000 evrov oziroma 5460 dolarjev.

V svoji prvi zaposlitvi kot podoktorski sodelavec na Freie Universität Berlin je lahko začel vleči nekaj sto dolarjev na mesec, poroča Business Insider. Po zaposlitvi v berlinski družbi Boston Consulting Group je lahko za lastno »pokojninsko blagajno« dajal do 1500 evrov na mesec, kar je 1638 dolarjev.

Na začetku svoje kariere je živel s približno dvema tretjinama svojih trenutnih prihodkov; ko je začel dobivati ​​višje plače, je ta znesek predstavljal polovico njegovih prihodkov, ostalo pa je vložil v delnice.

Do leta 2020 je Yaron zaslužil 330.000 evrov (360.416 USD) na leto kot višji podatkovni znanstvenik pri Googlu in več ko je zaslužil, bolj je postajal vesten glede svoje porabe.

Zeleni čaj odličen primer, kako ta teorija deluje

»Ali obstaja še kaj, kar bi me za tretjino cene zadovoljilo na podoben način,« se je vprašal pred vsakim nakupom, njegova ljubezen do zelenega čaja pa je odličen primer, kako ta teorija deluje. Namesto da bi vsak dan kupoval Starbucks in zapravil veliko denarja, si je privoščil luksuzni čaj po ceni 50 dolarjev za 50 gramov.

»Tudi če ob koncu meseca kupim luksuzni čaj, ki stane 50 dolarjev za 50 gramov, je še vedno ceneje, kot da grem vsak dan v Starbucks in kupim kavo, potem pa imam veliko bolj ekskluzivno stvar, ki me veseli,« je priznal.

Poleg tega se mu je uspelo izogniti temu, da mu zaradi kakovostnih sistemov javnega prevoza v Zürichu in Berlinu, dveh glavnih mestih, iz katerih je delal, nikoli ni bilo treba kupiti avtomobila. Druga pametna poteza, ki jo je naredil, je bila vlaganje velikega dela svojega premoženja v delnice Tesle leta 2016, ravno ko je vrednost podjetja začela naraščati.

Po desetih letih se mu je uspelo upokojiti

Po desetih letih varčevanja, varčevanja in vlaganja, skupaj s polno zaposlitvijo, se je Yaron maja 2023 uspel upokojiti

Zdaj sledi tako imenovanemu pravilu štirih odstotkov, ki ga zagovarjajo tisti v gibanju za zgodnjo upokojitev za finančno neodvisnost, znanem kot FIRE, ki narekuje, da je varno dvigniti približno štiri odstotke svojega sklada vsako leto po upokojitvi. Yaron razkriva, da namerava to število zmanjšati na tri odstotke, s ciljem, da bi bil še bolj varčen kot takrat, ko je delal.

»Nihče te ne more prisiliti, da slepo verjameš, da uspeh pomeni, da se pridružiš velikemu podjetju in tam ostaneš 40 let ter se povzpneš po karierni lestvici,« je zaključil. Njegov trenutni položaj na LinkedInu, posebnem družbenem omrežju, namenjenem povezovanju delavcev in delodajalcev, se preprosto glasi Opinionated Data Guy, junij 2023 – danes.

Zanimivo je, kako Goldstein trdi, da ima zdaj v pokoju premalo časa za vse, kar bi rad počel. Za MSN je opisal svoj tipičen dan. Vstane ob sedmih, a iz postelje vstane šele okoli osmih. Potem posluša finančne podcaste, pije svoj zeleni čaj. Trikrat na teden obiskuje predavanja na fakulteti, trikrat na teden gre na plavanje, vsak dan pa prehodi med 10 in 15 tisoč korakov. Večkrat na teden obišče mamo in babico. Posluša od 20 do 30 ur podcastov na dan in gleda vse televizijske serije in filme, ki jih daš na seznam za upokojitev.

Ni slabo življenje, kajne?

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekNajpogostejše napake pri nakupu mikrovalovne pečice
Naslednji članekSEJEM LOVSTVA, RIBIŠTVA IN AKTIVNOSTI V NARAVI Z DVAJSETLETNO TRADICIJO VABI K SVEŽEMU DRUŽENJU V GORNJO RADGONO

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.