Zmanjšajte električno porabo z brezžičnimi vtičnicami

Dobro je, ko so na delovnem mestu vsi čisto budni. Ampak ali mora to veljati tudi za pisarniške naprave? Številni monitorji, tiskalniki in kopirni stroji delujejo 24 ur na dan, ker jih nihče ne izključi. To lahko pri starejših napravah hitro postane drago.

Nemška organizacija Stiftung Warentest navaja, da so večfunkcijski laserski tiskalniki še nekaj let nazaj porabljali med 10 in 16 W v stanju pripravljenosti. Šele aktualni modeli se zadovoljijo s porabo pribl. 2 do 3 W. Konstantna poraba 10 W pri trenutni ceni elektrike pomeni 25 evrov na leto, ne da bi pri tem natisnili eno samo stran. K temu lahko dodamo še WLAN-usmerjevalnike, pri čemer je njihovo visoko energijsko porabo šele pred kratkim omejila Direktiva o okoljsko primerni zasnovi izdelkov za nove naprave, katerih poraba lahko znaša največ 12 W. LCD-monitorji, ki z aktiviranimi ohranjevalniki zaslonov tudi ob koncu delovnega časa še vedno porabijo od 15 do 20 W, prispevajo svoj delež k računu za elektriko. Ampak kateri podjetnik sploh ve, kakšen potencial za prihranek energije se skriva v njegovih prostorih? Pametne vtičnice odgovorijo na to vprašanje. Merijo energijsko porabo in svoje podatke brezžično pošiljajo na računalnik ali aplikacijo pametnega telefona.

Potencial za prihranek: Ni potrebe, da so monitorji, tiskalniki, svetilke za pisalno mizo, kavni aparati in svetilke nenehno vključeni.

 

Samodejno merjenje

Vtični adapterji so priključeni na električno vtičnico kot konvencionalni merilnik stroškov energije in štejejo kilovatne ure. Vendar so bistveno manjši, saj ne potrebujejo prikazovalnika v ohišju. Za prikaz se namreč uporablja pametni telefon. Aplikacija pametnega telefona ne olajša samo odčitavanja, temveč tudi programiranje. Medtem ko imetniki merilnikov, ki niso povezani z omrežjem, precej zamudno navigirajo po zapletenih menijih z uporabo tipk z več funkcijami, je uporabniški vmesnik na zaslonu na dotik samoumeven. Predvsem pa pregledno prikazuje zbrane podatke v obliki diagrama. Na podlagi poteka krivulj lahko enostavno prepoznate požiralce elektrike in takoj preprečite porabo v času pripravljenosti. Ker so izmerjene vrednosti z več vtičnic prikazane skupaj v eni analizi, imate na voljo dosleden energijski profil posameznih prostorov. In ko enkrat razkrijete skrite ali manj skrite porabnike, potem lahko poskrbite za ustrezne protiukrepe. Tudi pri tem varčne vtičnice opravijo vso delo.

 

Pametno preklapljanje

Vtičnica za brezžično preklapljanje lahko vsaki priključeni napravi ”izvleče vtič iz vtičnice”, vendar vsem električnim porabnikom to ne diši. Tako računalniki potrebujejo dovolj časa, da se pravilno ustavijo ali pa preklopijo v stanje mirovanja, da ne izgubijo podatkov. Strežniki, ki morajo biti kadarkoli dosegljivi preko interneta, si tako ali tako ne morejo privoščiti izklopa. Vendar pa druge naprave kot so monitorji, tiskalniki, svetilke za pisalno mizo ali kavni aparati v pisarniški kuhinji brez težav prenesejo ločitev od električnega omrežja. En pritisk tipke zadostuje, da jim privoščite zaslužen odmor. Naslednje jutro ob začetku delavnika so te naprave spet popolnoma ”prisotne”. Praktičen stranski učinek: Čez vikend nič ne more pregoreti, saj naprave nimajo na voljo napajanja. Razlika med enostavnimi preklopnimi vtičnicami z daljinskim upravljalnikom in resnično pametnimi rešitvami je v obsegu funkcij (glejte spodnji okvirček). V odvisnosti od izdelka se dovod elektrike aktivira s pritiskom tipke, z uporabo časovnega stikala ali pa ga aktivirajo določena dejanja. Nekatere vtičnice nudijo senzorje, ki se odzivajo na premikanje ali na odpiranje vrat. Druge se orientirajo po astronomskem koledarju, da lahko ob sončnem zahodu samodejno vklopijo luči. Posebej udobni so sistemi z oddaljenim dostopom prek spleta. Pri tem lahko celo na poti domov preverite, če je dovod elektrike izključen. Ali si mislite: Vse lepo in prav, če ne bi bilo treba uporabljati vtičnih adapterjev? To ni noben problem! Celoviti sistemi za avtomatizacijo zgradb prav tako preklapljajo ali zatemnjujejo – in to celo s podometnimi aktuatorji, ki so popolnoma skriti v steni.

 

Ogled izdelkov >>

 

Vprašanje sistema

Možnosti za pametno upravljanje z energijo

Vtičnice z daljinskim upravljalnikom so namenjene ročnemu preklapljanju ali zatemnjevanju. Ne merijo energijske porabe in delujejo z omejenim številom brezžičnih kanalov. V praksi to pomeni: Če želite upravljati več kot štiri ali pet vtičnic, jih morate povezati v skupine. Razlike so v izhodni moči. V odvisnosti od modela znaša med 3.600 in 1.000 W, pri zatemnilnikih je tudi nižja. To je pomembno, ko želite na vtičnico za brezžično preklapljanje priključiti razdelilno letev.

 

Vtičnice z upravljanjem prek aplikacije brezžično komunicirajo s pametnim telefonom – bodisi neposredno prek funkcije Bluetooth bodisi prek WLAN-povezave, ki jo nudi usmerjevalnik. Aplikacija vam je v pomoč pri namestitvi in – v kolikor je ta funkcija na voljo – pri analizi rezultatov meritve. Več vtičnic za brezžično preklapljanje istega proizvajalca razdeli v skupine za skupno preklapljanje in nudi udobne dodatne funkcije kot je funkcija časovnika. Nekateri modeli poleg tega omogočajo daljinsko preklapljanje prek spleta – tako lahko na primer na poti preklapljate luči.

 

Ogled izdelkov Belkin WeMo >>

 

Vtičnice s sistemskim krmilnikom razširijo daljinsko upravljanje prek aplikacije s številnimi dodatnimi funkcijami. Kot del centralnega krmiljenja zgradb se lahko odzivajo na senzorje ali poskrbijo, da preklapljanje samodejno poteka. Ker sistemske vtičnice namesto WLAN-standarda uporabljajo lastne brezžične standarde kot so Dect ULE, Z-Wave ali Zigbee, za delovanje pogosto potrebujete osnovno postajo na usmerjevalniku, vendar pa jo zaradi krmiljenja zgradbe tako ali tako že imate.

 

Ogled izdelkov Plugwise >>

 

info@conrad.si | 080 50 55 | Spletna stran

Conrad je eden izmed vodilnih evropskih trgovcev elektronike in tehnike. Kupec se lahko odloči za nakup preko spleta, s pomočjo kataloga ali obišče trgovino.

Prejšnji članekSejem Energetika in Terotech – Vzdrževanje uradno odprt
Naslednji članekPrihajajo razpisi, ki odpirajo vrata energetskemu pogodbeništvu
info@conrad.si | 080 50 55 | Spletna stran

Conrad je eden izmed vodilnih evropskih trgovcev elektronike in tehnike. Kupec se lahko odloči za nakup preko spleta, s pomočjo kataloga ali obišče trgovino.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.