Zelena streha – estetska in udobna

Zelen vrt na strehi stolpnice

Vsaka stavba odvzame del zelene površine in zelena streha je odličen način, kako lahko odvzeto površino vrnemo naravi. Poleg tega, da gre za estetsko potezo, ki jo pozdravlja sodobna arhitektura, zelena streha nudi prav posebno udobje.

prednostih ravnih streh smo že pisali, tokrat pa bomo nekaj besed namenili zelenim streham. Napredek pri razvoju ravnih streh je namreč privedel do tega, da so strehe dandanes lahko prave male zelene oaze. Zelene strehe Bauder pomenijo velik korak naprej v razvoju zelenih streh. Združujejo namreč uspešno rastočo ozelenitev in kakovostno ter zanesljivo nadgradnjo strehe ter izvrstno izolacijo.

Zelena streha ni samo ena …

Ekstenzivne zelene strehe so v Sloveniji najpogostejše, prednost pa je, da je potrebnega zelo malo substrata, kar pomeni, da ne obremenjuje stavbe bistveno bolj kot klasična streha. Omislite si lahko tudi poševno ozelenjeno streho ali pa streho s pohodno in celo povozno oblogo.

Ozelenite lahko streho vašega doma, večstanovanjskega objekta, garaže, prizidka. Zelene strehe so posebej dobrodošle na območjih, kjer prevladuje beton in kjer ni prostora za klasične vrtove.

Zelena streha okrogle stavbe
Foto: Bauder

Zelena streha nudi dodaten prostor, kjer si je mogoče urediti zelenico (polintenzivna zelena streha, ozelenjena s travo) in s tem prostor za počitek ali pa si uredimo pravi vrtiček, na katerem gojimo zelenjavo, zasadimo grmovnice in drevesa (intenzivna zelena streha). Zelena streha je lahko tudi ekstenzivna – ozelenjena s homuljicami.

Spreminjajo življenje na bolje

Zavedati se je treba, da zelene strehe na naraven način shranjujejo vodo, vežejo prah in se tudi pri ekstremnih temperaturah skorajda ne segrejejo, kar pomeni tudi zaščito pred pregrevanjem prostorov v zgornji etaži stavbe v vročem delu leta. Hidroizolacijo zelene strehe varujejo pred onesnaženostjo zraka še bolje kot pesek in podaljšujejo njeno življenjsko dobo.

Kakovostna izvedba

V izogib težavam, kot je recimo zamakanje zaradi slabo izvedene izolacije, posedanje stavbe zaradi prevelike obremenitve strehe glede na nosilnost stavbe in drugim, je pomembna kakovostna izvedba zelene strehe. Strokovnjaki podjetja Bauder zagotavljajo vse potrebno, da zelena streha izboljša kakovost vašega življenja.

Zelena streha
Foto: Bauder

Prvi korak je kakovostna podkonstrukcija. Nanjo se položi ustrezna parna zapora in toplotna izolacija, ki se jo dodatno hidroizolira. Sledi drenažna plast, ki skrbi za ustrezno odvajanje (in zadrževanje) vode. Uredi se posebna plast, ki streho ščiti pred mehanskimi poškodbami, ki bi nastale zaradi morebitnega razraščanja korenin. Naloži se ustrezna plast substrata, katerega debelina je odvisna od tega, kakšno ozelenitev želimo izvesti. Sledi vegetacijska plast.

  • drenažno plast zaščitimo s filtrom, ki preprečuje izpiranje substrata ter s protikoreninsko zaščitno plastjo, ki varuje pred mehanskimi poškodbami spodnjih plasti zaradi razraščanja rastlin;
  • šele na koncu pa pridemo do tistega, kar je vidno očesu: plasti substrata(količina je odvisna od tipa rastlin, ki jih želimo zasaditi in sega od nekaj centimetrov pa do enega metra) ter vegetacijske plasti.
  • če načrtujete zeleno streho z naklonom, večjim od 9°, potrebujete še protizdrsno plast, ki bo varovala substrat pred izpiranjem.

Vzdrževanje

Ekstenzivne zelene strehe so preproste za vzdrževanje. Z njih je potrebno odstranjevati le morebitne odpadke, ki jih nanosi veter, vejice, listje. Enkrat letno jih je, tako kot klasično zelenico, koristno tudi pognojiti in opleti.

Zelena streha poslovne stavbe
Foto: Bauder

Pri intenzivnih strehah je treba upoštevati, da terjajo trava, drevje in grmovnice nekaj več substrata. To pomeni, da je tudi obremenitev objekta nekoliko povečana, tako kot na običajnem vrtu, pa tudi to rastlinje potrebuje ustrezno nego. Gre pravzaprav za klasičen vrt, prestavljen na višino. Takšna zelena streha je pomembna pridobitev, poveča udobje bivanja ter vrednost stavbe, saj pomeni dodaten prostor za druženje in oddih ter vrtičkanje.

Prednost zelenih streh podjetja Bauder je, da po vaši želji lahko prevzamejo tudi skrb za razvoj in vzdrževanje. Enkrat ali dvakrat letno preverijo strešne površine ter izvedejo ukrepe vzdrževanja dokončne ozelenitve.

tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Prejšnji članekKoliko pa vi cenite udobje vašega doma?
Naslednji članekKaj točno pomeni ‘videno-kupljeno’?
bauder logo
tomo.znidarsic@bauder.si|041 729 331| Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.