Zakaj je v Sloveniji temeljna blazina najbolj primerna za temeljenje montažnih hiš?

Danes skoraj ni več montažne hiše ali masivne hiše, ki ne bi bila grajena po načelih nizkoenergijske gradnje, zato je izolacija pod njo nujna. Najoptimalnejša — najcenejša in toplotno najučinkovitejša — oblika temeljev je tudi v primeru varčnih hiš zagotovo temeljna plošča, saj jo lahko v celoti podložimo s toplotno izolacijo, kar pomeni, da masa betonske plošče, ki je na spodnji strani toplotno izolirana, ohranja stabilno temperaturo prostora, česar pa v primeru pasovnih temeljev ne moremo trditi.

S posebno izvedbo temeljne plošče in izolacije pod njo lahko rešimo številne druge težave, ki bi lahko povzročile problem stanovalcem:

Zaščita pred potresi, vodo in sevanji

Po številu in moči potresov spada ozemlje Slovenije med aktivnejša območja, zato želite storiti vse, da bi svoj pravkar zgrajeni dom na potres kar najbolje pripravili.

Montažnim hišam v prid zagotovo govori njihova masa, ki je lahko tudi do petkrat manjša v primerjavi z zidanimi objekti. Hiša je zato do neke mere res fleksibilna, a to še ne pomeni, da je pred potresnimi sunki tudi zares obvarovana.

Zaradi potresa bi montažna hiša morda hitreje razpokala po spojih kot masivni objekt, v primeru nepravilnega temeljenja na temeljni plošči lahko celo zdrsnila. Najhuje pa je, da se lahko pri tem pretrgajo ali poškodujejo tudi inštalacije, zaradi česar hiša za stanovalce postane neuporabna.

Da bi svoj dom učinkovito zavarovali pred zdrsi zaradi potresa, je tako v primeru montažnih kot masivno grajeni hiš v Sloveniji priporočljiva izvedba SEISMIC temeljne blazine. Protipotresna gradnja je namreč obvezna za celotno Slovenijo, SEISMIC temeljna blazina pa predstavlja nadgradnjo nemškega načina izvedbe s toplotno izolacijo podložene temeljne plošče, ki pa ima preverjeno nosilnost za primer dinamičnih obremenitev, kot je potres. Z uporabo SEISMIC temeljne blazine torej ne pride do zdrsov, hiša pa je s tem dobro premišljenim sistemom tudi trajno zavarovana pred vdorom vlage ali vode.

Dodatna prednost SEISMIC temeljne blazine je, da ima možnost vgraditve zaščite proti geopatogenemu sevanju (Hartmannova mreža), negativnemu vplivu podzemnih vodnih tokov, zemeljskih prelomnic in nenazadnje tudi zaščite pred radonom. ANTIRADON izolacija se v tem primeru namesti pod celotnim objektom, tako da škodljivi plin ne zaide v prostore.

Če se pripravljate na gradnjo ali imate v mislih sanacijo doma ali morate le rešiti težavo navlaževanja ali prevelike porabe kuriv, morda bi se le radi znebili potrošne klimatske naprave,…poizvedite več: www.fibran.si , www.EnergijskiScit.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.