Za trajno in funkcionalno ostrešje naj bo izolacija vedno v sistemski rešitvi

knauf

Mansarde postajajo vse pogosteje izkoriščene in pričakovati je, da bo njihova uporaba v prihodnosti še rastla. Na kakovost bivanja pod poševno streho – tako poleti kot pozimi – lahko močno vplivamo z izbiro prave in zadostne izolacije. Ni pa to edini pomemben dejavnik. Strešni konstrukciji moramo zagotoviti funkcijo in podaljšati njeno življenjsko dobo tudi z izbiro in vgradnjo sistemskih folij in trakov.

Kaj je prava izolacija?

Seveda izoliramo v prvi vrsti zaradi zmanjševanja energijskih izgub – pozimi pri ogrevanju, poleti pa pri ohlajevanju. Zato je prvi cilj, da je izolacija visoko toplotno izolativna (npr. λ=0,032 ali vsaj λ=0,035). Ker so strešja običajno lesena, je požarna varnost konstrukcije izjemnega pomena. Torej naj bo izolacija tudi negorljiva. Zlasti v zvočno bolj obremenjenih urbanih okoljih je pomemben tudi zvočno izolativni vidik izolacije. V zadnjem obdobju pa je investitorjem zelo pomemben tudi zdravstveni vidik, zato naj bo izolacija, ki se nahaja v notranjosti objekta vezana z naravnim vezivom (npr. ECOSE). Nenazadnje pa moramo vsi skupaj skrbeti za okolje in upoštevati tudi trajnostne vidike vgrajenih materialov – tako da dejstvo, da je izolacija narejena pretežno iz recikliranega materiala, prav tako ni zanemarljivo.

knaufLe malo je izolacijskih materialov, ki bi vsa navedena pričakovanja izpolnjevali v enem samem materialu. Eden redkih takih je steklena volna Knauf Insulation ECOSE (npr. Unifit 032 ali Unifit 035).

knauf

Kakšno debelino izolacije je potrebno vgraditi?

Sama debelina je seveda v veliki meri odvisna od same konstrukcije in  morebitne trenutne izolacije, vendar pa lahko navedemo podatka, ki izpolnjujeta zahteve za subvencijo Eko sklada in sicer moramo izolaciji Knauf Insulation Unifit 032 vgraditi vsaj v debelini 24 cm, Knauf Insulation Unifit 035 pa vsaj v debelini 25 cm.

V primeru posebnosti pa svetujemo posvetovanje z našo tehnično informativno službo.

Kaj nam prinaša sistemska rešitev?

Za dobro strešno konstrukcijo, so bistvenega pomena štirje osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. To je zračni kanal pod kritino, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije. Drugi sloj je sekundarna kritina. Ta dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo. Seveda zelo pomembna je izolacija. Že omenjen sloj, ki toplotno, zvočno in požarno izolira. Četrti sloj pa je parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare. Podjetje Knauf Insulation ima v svojem prodajnem programu prav vse potrebne materiale za sistemsko rešitev celotnega sestava vključno s potrebnimi lepilnimi trakovi. Krovno ime družine teh proizvodov je Homeseal LDS.

Iz pripetih izdelkov Homeseal (3x folija + 3x trak + kartuša) narediti kompozicijo

knauf

 

Riziko slabe vgradnje

Omenjena sistemska rešitev, ki je izvedena kakovostno, je garancija za doseganje pričakovanih prihrankov ter bivalnega ugodja. Neustrezna izbira folij nam lahko prinese rosenje, plesen, vlago in posledično propadanje celotne konstrukcije. Kakovostna zatesnitev pa je pogoj, da je streha res zrakotesna.

Kaj se dogaja z ostrešjem v primeru slabe izvedbe tesnjenja si lahko ogledate na spodnjem videu:

Knauf Insulation - Test zrakotesnosti

 

Tako kot izbira pravih materialov, je prav tako izjemno pomembna izbira kakovostnega izvajalca. V Sloveniji je veliko dobrih suhomontažerjev, ki so sposobni izvesti izolacijo ostrešja tako, kot je potrebno. Mnogi med njimi so že tudi prejeli naš certifikat, saj so bili del naših izobraževanj in demonstracij pravilne vgradnje. Poiščite jih, lahko pa vam z nasvetom pri njihovi izbiri pomagamo tudi mi.knauf

Sodeluj v nagradni igri! ↴

knauf

Za vsa vprašanja in tehnično svetovanje smo vam na voljo na naslovu: svetovanje@knaufinsulation.com ali na tel: 04 5114 105.

svetovanje@knaufinsulation.com | 04 5114 105 | Spletna stran

Če želite sebi in svojim najdražjim zagotoviti udobje na dolgi rok, izberite trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation.

Prejšnji članekSušilni stroj ali sušenje na zraku? Kaj je boljše?
Naslednji članekRecept za odlično poletje? Mobilne hiške!
svetovanje@knaufinsulation.com | 04 5114 105 | Spletna stran

Če želite sebi in svojim najdražjim zagotoviti udobje na dolgi rok, izberite trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation.

1 komentar

  1. Vse zgoraj napisano je larifari, ko pridejo na obisk kune. Verjemite, ne želite videti slik, kaj naredijo s knauf insulation. Dokler ne boste rešili tega problema, je škoda vsakega dinarčka za preureditev podstrešja in pravljic o izolaciji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.