‘Za ogrevanje v enem letu ne porabiva več kot 500 evrov’

ytong naslovna

Miran Česen se je s soprogo pred tremi leti preselil v novo Ytong hišo na Brezjah. Staro družinsko hišo sta pustila hčerki in se leta 2018 odločila, da bosta ponovno zaživela na svojem. Točno sta vedela, kaj želita. Manjšo družinsko hišo z nizko porabo, ki jima bo dobro služila tudi na stara leta. Želela sta odprt in prostoren dnevni prostor, ki se povezuje s kuhinjo, ter spalnico tudi v pritličju, saj bo ta še kako prav prišla, ko bosta starejša. Tipska hiša Špela je bila kot izrisana iz njunih sanj. V trenutku sta se zaljubila vanjo.

Majhna, a obenem prostorna, Ytong hiša Špela je izpolnjevala prav vse, kar sta si pri sanjski hiši želela. Takoj sta vedela, da je ta prava za na njuno parcelo. Sicer je bila po kvadraturi nekoliko premajhna, vendar so jima jo pri projektantskem podjetju Ingra, d.o.o. brez problema za pol metra razširili, da je ustrezala pogojem OLN.

Načrt so nama brez problema prilagodili

»Pri podjetju Ingra, kjer so tudi načrtovali tipsko hišo Špela, so zelo elastični. Tipsko hišo sva morala razširiti za pol metra in so nama res prišli nasproti. /…/ To pomeni, da je bilo treba celo konstrukcijo hiše spremeniti. /…/ Lahko bi enostavno rekli, da tako ne gre, da potrebujemo nov načrt. Ampak ne, brez problema so nama osnovni načrt prilagodili. Sicer sva nekaj malega doplačala, vendar še zdaleč ne toliko, kot za nov načrt. Res so bili prijazni, uslužni, hitri in odzivni.«

Prav tako so pri Ingri uredili vso dokumentacijo in pomagali hitro pridobiti gradbeno dovoljenje. »V bistvu, midva sva tukaj zadnja kupila parcelo, pa prva sva imela pravnomočno gradbeno dovoljenje,« pravi gospod Česen, ki je v slabem letu dni prišel od načrta do vselitve v sanjsko hišo.

Xella YTONG

Imava idealno klimo z nizko porabo

»Z ženo sva vsak dan kot na dopustu,« pravi, »res nama je lepo in fino doma. Dobro se počutiva v hiši in nič ne bi spremenila.« V hišo sta namestila toplotno črpalko, za ogrevanje pa v enem letu ne porabita več kot 500 €, kar vključuje gretje skozi celo zimo in ogrevanje vode tekom celega leta. Pri gradnji sta se odločila za Ytong bloke debeline 40 cm, nanje pa sta namestila še 10 cm Multipor plošče, tako da je hiša izjemno dobro izolirana in varčna.

Kot pravi gospod Česen, se tudi v najbolj vročih poletnih dneh temperatura v hiši ne dvigne nad 24 °C in klimatske naprave sploh ne potrebujeta. Hišo enkrat na dan prezračita, vendar imata občutek, da hiša tudi sama po sebi diha in je v prav vsakem trenutku dneva prijetna.

Xella YTONGVedela sva, da želiva Ytong

Za gradnjo z Ytong sistemom sta se odločila, ker sta material že od prej poznala. Že v stari hiši so vse prizidke in predelne stene zgradili iz siporeksa. V praksi so že tam videli, da gre za čisto in hitro gradnjo, zato ni bilo dvoma, da bo tudi nova hiša zrasla po tem sistemu. Vedela sta, da želita zidano hišo. »Sicer nekaj sva še gledala montažne hiše, ampak to samo tako, informativno, koliko bi bilo cenovno kaj drugače. Ampak ni.« V široki ponudbi tipskih Ytong hiš sta takoj našla hišo zase. Navdušena sta bila, da gre za tipski načrt, kar pomeni bistveno manj stroškov. Ni se treba ukvarjati s projektanti in arhitekti, načrt ti kar podarijo.

Obiskal jih je inštrukor gradnje

Čeprav sta imela nekaj izkušenj z gradnjo z Ytong materialom, pa sta se za tako pomemben projekt, kot je hiša, vseeno odločila za izvedbo prek gradbenega podjetja Ješe, d.o.o. iz Kranja. Tega izvajalca, kot pravi gospod Česen, jima je priporočil sodelavec, in tudi sam ga priporoča dalje. Res so se držali rokov in vse naredili, kot je bilo dogovorjeno. Prvi dan jih je na gradbišču obiskal tudi Ytong inštuktor gradnje, ki je gradbincem pokazal način gradnje in jih podučil, na kaj morajo biti pozorni.

Xella YTONG»Mojster Silvo je res taka legenda Ytonga. /Z nami je bil na gradbišču, ko se je postavljala/ tista prva in druga vrsta, da delo steče in je vse po pravilih postavljeno. /…/ Prišel je tudi pri zaključkih, ko smo delali preklade, tam smo imeli tudi nekaj vprašanj. /…/ Vse je z veseljem razložil, povedal, tudi po telefonu, ko smo imeli kako dilemo. Res je tak ta pravi mojster.« Po navodilih, ki jih je podal inštruktor, bi tudi sam znal graditi. Ko je osnova postavljena, res ni težko nadaljevati. Morda ne bi cele hiše sam, kaj manjšega pa že.

V manj kot enem letu že vseljena

Gradnja z Ytongom je potekala res hitro in, če jim jo sneg ne bi vmes zagodel, bi bila hiša zgrajena že v enem mesecu. Tako pa so morali vmes nekoliko počakati in je vse skupaj trajalo dober mesec in pol. 8. januarja so začeli z delom, konec februarja je bila hiša zgrajena, do konca marca pa je bila postavljena tudi že streha. Sledila so okna, inštalacije, ometi, sušenje tlakov in polaganje parketa. Sicer se vsaka stvar malce zavleče, a vendar sta lahko jeseni že montirala pohištvo in se 22. oktobra 2018 tudi vselila. Letos mineva že tretje leto odkar živita v novi hiši. »Hiša je še vedno kot nova, vse štima, vse je tako kot mora biti. /…/ Prav nobenega vzdrževalnega dela nisva imela. Upam, da tudi še dolgo ne bo treba,« pravi gospod Česen, ki uživa v svoji mali Ytong graščini.

Xella YTONG

info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Prejšnji članekOkolju prijazne ploščice
Naslednji članekKdaj bo konec krize polprevodnikov? Končno imamo odgovor
logo ytong
info.si@xella.com|080 18 22| Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.