Okolju prijazne ploščice

Ploščice iz jajčnih lupin
Vir: Nature Squared

Eden od izzivov, s katerimi se soočajo posamezniki na področju trajnostne gradnje, je ohranjanje ravnovesja med okolju prijazno gradnjo in estetiko. Razvijalci trajnostnih gradbenih materialov že iščejo rešitve, v nadaljevanju predstavljamo dva primera okolju prijaznih ploščic, ki hkrati polepšajo prostor.

Popolnoma trajnostna hiša

Andrea Hörndler in Hannes Wizany v svojem blogu “Place to Be” dokumentirata njun projekt trajnostne gradnje. Odločila sta se zgraditi ekološko hišo, ki je popolnoma trajnostna, ne da bi pri tem žrtvovala dizajn.

Njuna hiša stoji na strmem hribu v predmestju Linza v Avstriji in vključuje različne okolju prijazne materiale.

Popolnoma trajnostna hiša
Njuna trajnostna hiša stoji na strmem pobočju. Vir: INHABITAT

Zgrajena je iz trajnostno pridobljenega lesa in stoji na reciklirani jekleni konstrukciji. Zaradi temperatur v Avstriji je hiša opremljena z izolacijo iz odpadne pšenične slame in gradbenimi ploščami iz slame, glinenega ometa in glinenih plošč.

Eden od izzivov, s katerimi sta se soočila Hörndler in Wizany, je bila ekološka zasnova kopalnice, ker so materiali za hidroizolacijo pogosto netrajnostni. Na koncu sta se odločila za uporabo keramičnih ploščic podjetja Agrob Buchtal.

Ploščice z učinkom Hytect
Vir: INHABITAT

Stenske ploščice so poševne in spominjajo na bele ploščice na postajah podzemne železnice v velikih mestih, njihov svetli odtenek pa dopolnjuje bolj umirjene, sodobne sive talne ploščice. Tako stenske kot talne ploščice so opremljeni z učinkom Hytect.

Učinek Hytect uporablja koncept fotokatalize, kar pomeni, da se svetloba uporablja za sprožitev kemične reakcije. V ploščicah je uporabljena mešanica gline in titanovega dioksida. Titanov dioksid deluje kot katalizator, ki povzroča reakcije med svetlobo, kisikom in vlago. V procesu ploščice tvorijo aktivne oblike kisika, ki lahko odstranijo vonjave in onesnaževalce zraka ter celo preprečijo rast bakterij, plesni in alg. Ker je učinek Hytect del keramične zmesi, se ne obrabi in se ponovno aktivira ob izpostavljenosti umetni ali naravni svetlobi. Ploščice so tudi hidrofilne. To pomeni, da se na mokrih ploščicah voda na razširi v obliki filma. Ta se pomeša z umazanijo in se obriše brez uporabe grobih, okolju neprijaznih čistil.

Ploščice iz jajčnih lupin

Tudi podjetje Nature Squared, ki že od leta 2000 ustvarja arhitekturne izdelke iz naravnih odpadnih materialov, je predstavilo svojo idejo okolju prijaznih ploščic. Glavna inovatorka podjetja, Elaine Yan Ling Ng, je predstavila CArrelé, kolekcijo ploščic na osnovi jajčne lupine v različnih barvah in oblikah.

Vsako leto zavržemo več kot 8,5 milijona ton jajčnih lupin, ki večinoma končajo na odlagališčih. Čeprav se pogosto zdi, da so jajčne lupine krhke, so bogate s kalcijem in naravno odporne na UV-žarke. Inovacija preprečuje kopičenje bioloških odpadkov na odlagališčih in poleg tega v največji možni meri izkoristi lastnosti materiala, bogatega s kalcijem. Ime CArrelé izhaja iz francoske besede za ploščico in kemijskega simbola za kalcij.

Ploščice izdelujejo iz organskih belih jajčnih lupin, zbranih v lokalnih pekarnah in kuhinjah na Filipinih. Te so zdrobljene v drobce velikosti od peska do 3 mm. Tako nastane videz s pikami, ki spominja na teraco. Ko se lupine povežejo z vezivom, jih oblikujejo v kvadrate, pravokotnike in trikotnike različnih velikosti ter jih pustijo, da se strdijo pri sobni temperaturi.

Ploščice iz jajčnih lupin
Vir: Nature Squared

Zmes se glede na način obdelave obarva različno. Za zemeljske, nevtralne barve ploščice zapečejo, da dobijo odtenke od kremnih do temno rjavih. Jajčne lupine dobro vpijajo tudi barvila. Ekipa trenutno eksperimentira z naravnimi barvili, ki se pred žganjem dodajo zmesi, da nastanejo bogati modri, zeleni in rožnati odtenki.

Ploščice se lahko uporabljajo za različne namene. Enostavno jih je čistiti in jih je mogoče uporabljati v mokrih prostorih, zato so idealni za stene v kuhinji in kopalnici. Podjetje Nature Squared trenutno razvija tudi talne ploščice iz podobnega materiala. Poleg ploščic je mogoče iz materiala CArrelé izdelati tudi elegantne dodatke, kot so obtežilci papirja, podstavki za knjige, svečniki in pladnji.

Videz ploščic spominja terazzo
Videz ploščic spominja teraco. Vir: Nature Squared

Inovacije, kot jih ustvarjata podjetji Nature Squared Agrob Buchtal, spreminjajo miselnost, da v estetskem domu ni prostora za trajnostne materiale. Ti materiali lahko, poleg pozitivnega vpliva na okolje, hkrati izboljšujejo kakovost bivanja in zmanjšujejo količine odpadkov.

Vir:

Junior novinar

Prejšnji članekFitnes oprema za debele denarnice
Naslednji članek‘Za ogrevanje v enem letu ne porabiva več kot 500 evrov’
Helena Tolar

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.