Za koga je toplotna črpalka primerna?

Prava izbira toplotnega vira je še kako pomembna, saj ta vpliva na stroške gospodinjstva namenjene ogrevanju, onesnaževanje okolja in ne nazadnje tudi na udobje uporabnika. Odvisna je od različnih dejavnikov, npr. ogrevalnega sistema, lokacije objekta, potratnosti objekta, želj uporabnikov, zato vsak toplotni vir ni primeren za vsak objekt.

Kdo je torej primeren kandidat za vgradnjo toplotne črpalke? Prav vsi! Zakaj? Ker obstajajo različni tipi in različne moči toplotnih črpalk s katerimi se lahko pokrijejo različne potrebe objekta.

 

Vrsta toplotne črpalke je odvisna od vrste ogreval v objektu. Novogradnje imajo tipično vgrajene izključno sisteme talnega ogrevanja, medtem, ko so se v malce starejših gradnjah velikokrat vgrajevali radiatorski ogrevalni sistemi. Sistemi talnega ogrevanja imajo bistveno večje površine preko katerih oddajajo toploto, kar omogoča ogrevanje z vodo pri nižji temperaturi, hkrati pa veljajo tudi določene omejitve največje temperature vode iz zdravstvenih vidikov.

 

Toplotne črpalke so torej primerne za najrazličnejše objekte.  Prva izbira za novogradnje s talnim razvodom ogrevanja so nizkotemperaturne toplotne črpalke, ki lahko pridejo v poštev tudi pri obnovah starejših stavb. Radiatorski sistemi načeloma zahtevajo višje temperature ogrevalne vode, kot so jih nizkotemperaturne toplotne črpalke zmožne zagotavljati, vendar v primeru, da prenova take stavbe zajema tudi povečanje sloja izolacije na ovoju stavbe, je možno stavbo ogrevati tudi z nižjo temperaturo vode v radiatorskem sistemu. Za ogrevanje starejših stavb z radiatorskimi sistemi so največkrat primernejše visokotemperaturne toplotne črpalke, ki so zmožne zagotavljati izhodno temperaturo vode do 80°C, kar omogoča popolno integracijo z obstoječimi radiatorskimi sistemi.

 

Tako nizkotemperaturni modeli, kot tudi visokotemperaturni modeli so na voljo pri proizvajalcu toplotnih črpalk Daikin. Daikin je vodilno podjetje v tem segmentu z več kot 90 letno tradicijo, zato je vsekakor pravilna izbira. Uvoznik za Daikin proizvode je podjetje Airabela. Na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani imajo razstavni salon, v katerem si lahko toplotne črpalke pogledate v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujete o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš Dom. Dosegljivi so tudi preko telefonske številke 08 205 30 25, zato ne odlašajte in si zagotovite najboljšo ogrevalno rešitev za vaš dom še v tej sezoni.

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.