Vse kar morate vedeti o prezračevanju sodobnih hiš

10

Z gradnjo bivališč si ustvarjamo prostore za bivanje, delo in počitek. Ker se cene energentov dražijo, si prizadevamo, da je stavba čim bolj zrakotesna, da pri ogrevanju ali hlajenju prostorov čim manj plačane energije za topel ali ohlajen zrak spustimo skozi netesna mesta objektov. Zrakotesni objekti kar kličejo k razmišljanju investitorjev, kako poskrbeti za ustrezno zračenje. Čeprav zrak nesporno potrebujemo, mu pri bivanju in načrtovanju gradnje žal še vedno namenjamo premalo pozornosti. Seveda lahko vedno prezračujemo prostore z odpiranjem oken, vendar je zaradi energijske varčnosti in človekove nedoslednosti pri tem opravilu bolje razmisliti o prisilnem prezračevanju z vračanjem odpadne toplote.

Tako se danes vsi preudarni in dobro informirani investitorji že v fazi načrtovanja odločijo za vgradnjo centralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo, ki ima precej prednosti pred lokalnimi prezračevalnimi sistemi. Slednjega priporočamo za vgradnjo v obstoječe objekte, v katerih se ne bo izvedla celovita energetska in gradbena prenova oziroma sanacija objekta. Tako kot je bila pred desetimi in več leti klimatska naprava v avtomobilih zelo drag dodatek, danes pa je serijsko vgrajena že v vsako vozilo, postaja vgradnja centralnega sistema prezračevanja del serijske opreme novih stanovanjskih in poslovnih stavb.

Skica prezračevalnega sistema
Neprimerna kakovost zraka ima za posledico slabo počutje, vrtoglavice, glavobole, utrujenost in alergijske reakcije. V slabo prezračenih prostorih trpi kakovost bivanja, zmanjša se koncentracija in produktivnost ter poveča možnost za širjenje nevarnih virusov.

Vsi si namreč želimo višje kakovosti bivanja, ki pa je zelo povezana tudi s kakovostjo zraka, ki prihaja v prostore od zunaj. Svež zrak potrebujemo za dihanje, saj se v slabo prezračenih prostorih z že predihanim zrakom hitro počutimo utrujeni, zaspani in predvsem manj zbrani za delo in aktivno preživljanje časa z družinskimi člani. Zatohlemu, zadušljivemu in porabljenemu zraku se pogosto pridruži še povišana zračna vlaga, saj povprečna štiričlanska družina “pridela” z dihanjem, kuhanjem, pomivanjem in osebno higieno približno 10 litrov vode v obliki vodne pare. Če je sproti ne odvajamo iz objekta, se koncentracija vlage le povečuje in hitro se lahko zgodi kondenzacija pare in pojav plesni.

Stavba z okni
Kakovost zraka v prostorih ima zelo velik vpliv na naš vsakdan, naše bivanje in počitek, saj v povprečju kar 90 % vsega razpoložljivega časa preživimo znotraj objektov. Sliši se neverjetno, a zrak v prostorih je od 2 do 5-krat bolj onesnažen kot tisti zunaj.

Zato morajo biti vse naprave za prezračevanje objektov načrtovane tako, da zagotovijo zadostno količino izmenjave zraka. Zakonska zahteva je, da se v dveh urah zamenja ves zrak v stanovanju, to pomeni, da se dnevno celoten zrak zamenja 12-krat. “Sodobne rešitve za centraliziran sistem prezračevanja z rekuperacijo lahko poleg vračanja odpadne toplote s svežim dovedenim zrakom poskrbijo tudi za vračanje dela vlage. To je recimo zelo pomembno pozimi, ko je zunanji zrak suh. Zrak se na vhodu v objekt prek filtrov očisti vseh prašnih delcev, obstajajo pa tudi bolj učinkovite vrste filtrov, ki jih bodo veseli vsi z alergijskimi reakcijami na cvetni prah,” razloži delovanje prezračevalnih naprav Domen Deu iz podjetja Dines, ki je specializirano podjetje na področju prezračevanja in ogrevanje stanovanjskih in poslovnih objektov.

Hišni sistemi prezračevanja Dantherm
Hišni sistemi prezračevanja Dantherm imajo serijsko vgrajeno t.i. bypass funkcionalnost za brezplačno podhlajanje prostorov s hladnejšim zunanjim zrakom v nočnem času. Vklaplja se lahko avtomatsko glede na nastavljene temperaturne režime, lahko pa ta program zaženemo tudi ročno prek krmilnika na napravi, brezžični upravljavski konzoli ali prek aplikacije na pametnem telefonu in tako pripeljemo filtriran in svež ter ohlajen zrak mimo toplotnega izmenjevalnika neposredno v prostore.

Prvi sistemi za centralizirano prezračevanje so bili veliki in okorni. Danes pa recimo inovativni danski proizvajalec Dantherm izdeluje visoko učinkovite centralne prezračevalne sisteme z rekuperacijo, ki jih lahko vgradimo in “skrijemo” v kuhinjsko omarico. Kljub kompaktnosti naprave zmorejo nadpovprečne rezultate pri filtriranju, toplotni in energetski učinkovitosti (do 96 %), z vgradnjo entalpijskega izmenjevalnika toplote pa tudi pri stopnji vračanja vlage (do 65 %) odpadnega zraka.

Prezračevalna enota Daitherm
Danthermovi inženirji so razvili takšen izdelek, da skoraj ne potrebuje vzdrževanja. Edino, kar se pričakuje od stanovalcev je, da dvakrat letno zamenjajo filtre za optimalno delovanje naprave. Pa še na to opravilo lahko prijazno opozori naprava sama, tako da ni potrebe po vodenju koledarja zamenjav filtrov.

Hišni sistemi prezračevanja Dantherm imajo serijsko vgrajeno t.i. bypass funkcionalnost za brezplačno ohlajanje prostorov s hladnejšim zunanjim zrakom v nočnem času. Vklaplja se lahko avtomatsko glede na nastavljene temperaturne režime, lahko pa ta program zaženemo tudi ročno prek krmilnika na napravi, brezžični upravljavski konzoli ali prek aplikacije na pametnem telefonu in tako pripeljemo filtriran in svež ter ohlajen zrak mimo toplotnega izmenjevalnika neposredno v prostore. Ko je zunanja temperatura nižja od 9 stopinj Celzija, se ta funkcija izklopi zaradi možne nezaželene kondenzacije.

Dantherm prezračevalne naprave
Dantherm prezračevalne naprave omogočajo napredno upravljanje prek sodobnih žičnih in brezžičnih nadzornih enot in prek brezplačne aplikacije na pametnih telefonih.

Vse Danthermove prezračevalne enote so standardno opremljene z zmogljivimi G4 filtri na vstopnem in izstopnem zračnem toku. Za alergike pa so na voljo še specialni filtri tipa F7, ki zaustavijo še tako droben cvetni prah in druge mikroskopsko drobne prašne delce, ki predstavljajo pogost vzrok za pojav alergij.

Diagram gibanja zraka
Danski inženirji so poleg zelo učinkovitih “klasičnih” razvili tudi protitočni entalpijski toplotni izmenjevalec (na sliki desno) z vračanjem vlage. Izdelan je iz posebne polimerne membrane, prek katere se lahko vrača do 65 % vlage iz odpadnega zraka. V zimskem času tako pomaga ohranjati vlago v prostorih, ko je zunanji zrak mrzel in suh. V poletnem času, ko je zunanji zrak topel in vlažen, pa odstranjuje vlago iz dovedenega svežega zraka in tako pomaga vzdrževati notranjo vlago v idealnem območju za kakovostno in udobno bivanje.

Danthermovi inženirji so razvili takšen izdelek, da skoraj ne potrebuje vzdrževanja. Edino, kar se pričakuje od stanovalcev je, da dvakrat letno zamenjajo filtre za optimalno delovanje naprave. Pa še na to opravilo lahko prijazno opozori naprava sama, tako da ni potrebe po vodenju koledarja zamenjav filtrov.

Naprave Dantherm
Naprave Dantherm so primerne za vgradnjo v pasivne in skoraj nič energijske hiše, saj so certificirane s strani nemške organizacije Passivhaus Institut iz Darmstadta. Prav tako ima certifikat DiBt inštituta za gradbeništvo v Nemčiji.

O podjetju Dantherm

Skupina Dantherm predstavlja podjetje, specializirano za fiksne in prenosne sisteme za prezračevanje in klimatizacijo zasebnih in industrijskih objektov. Ustanovljeno je bilo leta 1954 na Danskem, danes pa delujejo s petimi proizvodnimi in kompetenčnimi centri poleg Danske še v Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji.

Trenutno štejejo več kot tri milijone vgrajenih delujočih naprav. Tako, kot drži pregovorno za večino skandinavskih podjetij, je tudi Dantherm zavezan razvoju in proizvodnji sistemov za prezračevanje, razvlaževanje, ogrevanje in hlajenje na trajnostno, energijsko in cenovno čim bolj učinkovite načine.

eRazvoj in proizvodnja rešitev za prezračevanje z rekuperacijo v celoti poteka na Danskem, zato ti izdelki izkazujejo še najvišji možen nivo kakovosti izdelave, učinkovitosti delovanja, energijske varčnosti in zanesljivosti. Poseben poudarek Danski inženirji namenjajo veliko pozornost dobri uporabniški izkušnji pri nastavitvah in upravljanju hišnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo toplotne energije.

Zakaj izbrati Dantherm hišno prezračevalno napravo z rekuperacijo?

+ Inovativen Danski razvoj, skandinavski dizajn in kakovostna izdelava.
+ Visoki učinki rekuperacije do 96 %.
+ Avtomatsko ohlajanje prostorov v poletnih večerih s hladnejšim zunanjim zrakom.
+ Možnost vračanja do 65 % vlage iz odpadnega zraka nazaj v prostor s svežim zrakom.
+ Napredno upravljanje prek sodobnih žičnih in brezžičnih nadzornih enot in prek brezplačne aplikacije na pametnih telefonih.
+ Možnost vgradnje prezračevalne naprave v kuhinjsko omarico, na steno, pod strop ali podstrešje.
+ Možnost predgretja dovedenega svežega zraka v prostore v prehodnih letnih časih.
+ Optimizirana nizka poraba energije in neslišno delovanje.
+ Inovativen Danski razvoj, skandinavski dizajn in kakovostna izdelava.

Prelistajte najnovejši katalog rešitev za prezračevanje podjetja Dantherm. Katalog >

Zastopnik za podjetje Dantherm v Sloveniji je podjetje Dines d.o.o. iz Ljubljane, ki skrbi za svetovanje pri izbiri optimalne rešitve za centralizirano prezračevanje z rekuperacijo, garancijsko in izven garancijsko vzdrževanje in servisiranje naprav podjetja Dantherm.

Vsebino omogoča podjetje Dines d.o.o.

e

Ecetera logo
info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekPoletni večeri pod pergolo
Naslednji članekSvetovni dan varstva okolja – Kako smo se odrezali Slovenci?
Ecetera logo
info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.