Uspešno zaključen Sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA 2022

Govorca pred diaprojekcijo
Foto: Jure Zauneker

»MEGRA, 31. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti v svoji skoraj štiridesetletni zgodovini ni bil največji po obsegu in številu razstavljavcev. Odlikovala pa ga je velika želja, da bi družba priznala gradbeništvo kot pomembno gospodarsko dejavnost, ki zagotavlja človeku primerne bivalne in delovne pogoje ter omogoča kakovostno infrastrukturo za vse naše dejavnosti. Pomembno je, da promoviramo graditeljstvo v vseh pozitivnih vidikih, ki jih prinaša. Z uveljavitvijo gradbeništva in njegovega ugleda v družbi pa bomo prispevali tudi k temu, da se bodo mladi v večji meri odločali za gradbene poklice.  

Sejem MEGRA je bil pri uresničevanju tega poslanstva uspešen tako po poslovni kot tudi strokovni plati. Postregel je s tehtnimi strokovnimi posveti, predavanji in praktičnimi nasveti. Mladim je predstavil široko paleto poklicev v graditeljstvu ter jih hkrati povezal s podjetji, ki jim bodo pomagala pri uresničevanju njihove graditeljske kariere. Ob mladih je sejem MEGRA nagovarjal in privabil predvsem ciljne strokovne in poslovne obiskovalce.« 

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma

Različni bagerji
Foto: Jure Zauneker

Razstavljalci

Sejem MEGRA 2022 je pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala GZS predstavil najpomembnejša gradbena podjetja iz Slovenije. Prisotni so bili 2TDK, Cestno Podjetje Ptuj, CPG Novo Mesto, GIC gradnje Rogaška Slatina, Gorenjska gradbena družba Kranj, Goriške opekarne Nova Gorica, Kolektor CPG Nova Gorica, MAPRI Proasfalt Ljubljana, Marmor Hotavlje, POMGRAD Murska Sobota, SALONIT Anhovo, SGP Slemenšek Ravne na Koroškem,  Slovenske železnice SŽ-ŽGP, VARIS Lendava in Vilkograd Šentjur. Na sejmu je sodelovalo tudi pomembno gradbeno podjetje iz Turčije. Ob njih so razstavljavci ponujali pestro paleto izdelkov za gradbeništvo, energetiko, komunalo in obrt. Poleg gradbenih in obrtnih storitev so bili v ospredju gradbena mehanizacija, stroji in oprema, gradbeni odri, prometna signalizacija, montažne hiše in lesene skladiščne konstrukcije, izdelki za ogrevanje in hlajenje, talne obloge, delovna zaščita oprema, strešne kritine, garažna vrata, čistilne naprave in zbiralniki vode, stroji in priključki za urejanje okolice.

Poslušalci pred odrom
Foto: Jure Zauneker

Strokovni in poslovni dogodki

V četrtek je potekala predstavitev poklicev v gradbeništvu, ki so jo organizirali GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala, Območna obrtna zbornica Murska Sobota, Zavod za zaposlovanje, Pomgrad in Srednja gradbena šola Maribor. Na sporedu je bil posvet Nadgradnja slovenskega železniškega omrežja in železniškega prometa v organizaciji DRC – Združenja za promet in prometno infrastrukturo Slovenije. Gradbeni inštitut ZRMK je predstavil kazalnike trajnostne gradnje, ki bodo že kmalu osnova za dokazovanje izpolnjenih kriterijev trajnostnega gradbeništva. Sejem je odprl Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo Republike Slovenije, ob odprtju pa so bili podeljeni tudi okoljski certifikati Znak kakovosti v graditeljstvu. 

Petek je podčrtal strokovni posvet v organizaciji GZS Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, ki je predstavil podražitve v gradbeništvu – obveznosti, pristojnosti in pravice pogodbenih partnerjev. Gradbeni inštitut ZRMK in GZS Združenje za inženiring sta prikazala primere dobre prakse pri prenovi stavb. 

Sobota je bila namenjena zasebnim investitorjem, ki obnavljajo in gradijo za lastne potrebe.

Dva moška pred gradbeno opremo
Foto: Jure Zauneker

Svetovanja

Neodvisni strokovnjaki in energetski svetovalci mreže Ensvet so obiskovalcem sejma brezplačno nudili celovite rešitve ter pomoč pri energetskih naložbah in pridobivanju sredstev Eko sklada. Gradbena svetovanja je nudil Gradbeni inštitut ZRMK.

Prejšnji članek3 najbolj priljubljeni sladoledi poletja 2022
Naslednji članekKakšen žar izbrati

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.