Uspešno izpeljan že četrti Eko reli

Društvo Planet Zemlja je včeraj, 4. aprila 2014, izpeljalo že četrti Eko reli, katerega osnovni namen je poučiti sodelujoče in javnost, da je varna in varčna vožnja tudi manj obremenjujoča za okolje. V tekmovalnem programu je nastopilo 14 posadk, z različnimi vozili, ki so uporabljali vse vrste energentov, ki v tem času vozijo po slovenskih cestah. Vozila so uporabljala bencinske in dizelske motorje, hibridne pogone, sodelovalo pa je tudi vozilo na električni pogon, ki je prav tako zmoglo traso letošnjega relija od Ljubljane do Gornje Radgone v dolžini 180 km. Med aktivnimi udeleženci letošnjega Eko Relija je bil tudi minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan Židan.

Tokratna trasa je potekala tudi po tuhinjski dolini. Tekmovalci so se med potjo ustavili v Termah Snovik, kjer so morali opraviti zanimivo nalogo, se pri Vranskem priključiti na avtocesto po kateri so tokrat prevozili lep kos poti, saj so jo zapustili pri Lenartu in nadaljevali po magistralni cesti do Gornje Radgone.

Vsi udeleženci Eko relija so prejeli simbolične nagrade, saj so znova dokazali, da je mogoče izbrano pot prevoziti v času, ki ga omogočajo prometna pravila, s prilagojeno tehniko po bistveno znižati porabo goriva in s tem tudi izpuste vozil. Okolju prijaznejša vožnja se krepko pozna na denarnici, saj je bila letošnja povprečna poraba vseh tekmovalnih posadk le 3,27 litra goriva na 100 kilometrov.

Pri razglasitvi zmagovalcev, sta se tekmovalcem in organizatorjem pridružila tudi evropski komisar dr. Janez Potočnik in minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan. Zmagovalec letošnjega Eko relija je postala ekipa gospoda Andreja Pečjaka z električnim vozilom, ki je za traso porabil zgolj za slaba 2 EUR energije, kar bi preračunano pomenilo približno 1,5 litra goriva.

Med posadkami s hibridnimi vozili je zmagala ekipa Prleški pojoči evrokrem z vozilom Opel Ampera, ki so za pot porabili 2,80 litrov goriva. Med dizelskimi vozili je zmagala ekipa Aktivni, z vozilom BMW 320d, ki je za pot porabila 4,7 litrov goriva. Med bencinskimi motorji pa ekipa Vajenca z vozilom Nissan Note, ki je za enako pot porabila 4,3 litra goriva.

Od podelitvi prehodne zastave zmagovalcu Eko relija je evropski komisar dr. Janez Potočnik poudaril, da si tovrstne akcije zaslužijo pozornosti in promocije, saj dosegajo enega od ključnih ciljev varovanja okolja. Izobražujejo ljudi, kaj lahko storijo sami, da s svojimi aktivnostmi čim manj obremenjujejo okolje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.