Temeljna blazina za mirno življenje in zdravo spanje

Nov način temeljenja na temeljni plošči se je v Sloveniji izredno uveljavil predvsem zaradi nizkih stroškov in zelo hitre izvedbe. Projektantska stroka komaj sledi hitremu razvoju in je, žal, v veliko primerih prepuščeno izvajalcem samim, da se odločijo spremeniti pasovne temelje v temeljno ploščo in pod njo podložiti še izolacijo.

Pa vendar stvari niso tako enostavne. Če bi bile, bi v Sloveniji enostavno privzeli način gradnje, ki ga ima na primer Nemčija, pa ga žal zaradi potresne ogroženosti ne smemo. Prav zaradi tega je bil razvit sistem SEISMIC temeljne blazine, ki zagotovi, da sta tako toplotna kot hidro izolacija spojeni v kompozit skupaj s temeljno ploščo, in tako delujejo kot enotna, trdna temeljna blazina.

Kako so elementi SEISMIC temeljne blazine med seboj povezani?

Osnovni sestavni del SEISMIC temeljne blazine sta betonska plošča, ki je vlita na mestu samem na prej položeno SEISMIC toplotno izolacijo iz trdnega ekstrudiranega polistirena z utori na zgornji površini. Tako dobimo toplotno podizolirano temeljno ploščo. V tem primeru moramo dodatno poskrbeti za hidroizolacijo nad temeljno ploščo, saj bi v primeru, da hidroizolacijo namestimo na podložni beton, lahko imeli naslednje probleme:

  • Če je hidroizolacija nameščena na podložni beton (v Nemčiji se to izvaja, vendar Nemčija ni potresno ogrožena), mora biti uporabljena ali debelejša ali najmanj dvoslojna hidroizolacija, saj je nevarnost preboja na grobem podložnem betonu še posebno ob potresu velika, popravilo kasneje pa praktično nemogoče.
  • Na potresnih področjih, kot je Slovenija, pride lahko do zdrsa temeljne blazine po gladki hidroizolaciji, še posebej pri lahkih objektih, kot so enostanovanjske hiše. Trenje ob potresnih silah povzroči poškodbe na hidroizolaciji, ki je nameščena na grobem podložnem betonu, saj predvsem lažje hiše med lažjim potresom »drhtijo«, med močnejšim pa »plešejo in poskakujejo«. Tako tudi lepljenje na podložni beton pri močnejših potresih hidroizolaciji ne pomaga.
  • Naprednejša in cenejša varianta SEISMIC temeljne blazine je bolj kompleksna, saj je sestavljena iz dveh slojev toplotne izolacije (zgornja SEISMIC plošča u utori, spodnja klasična FIBRANxps tipa 400 ali več), vmes pa je nalepljena tanka dvostransko samolepilna hidroizolacija v enem ali dveh slojih, odvisno od zahtev lokacije objekta. Prednost je v povsem zaščitenem sloju hidroizolacije, ki v sendviču povezuje toplotno izolacijska sloja v odlično toplotno in hidroizolacijsko celoto. Seveda kot v gornjem primeru je izolacijski del blazine preko utorov SEISMIC plošče spojen z betonsko temeljno ploščo v celoto.

Prednosti dvoslojne naprednejše izvedbe SEISMIC temeljne blazine

  • Povsem zaščitena hidroizolacija tako v času izvedbe kot do konca življenjske dobe objekta
  • Možna enoslojna tanka hidroizolacija
  • Možna kombinacija hidroizolacijskih slojev z zaščito pred radonom in geopatogenimi sevanji. Povprašajte po FIBRANhydro ANTIRADON hidroizolaciji podnapis fotke: FIBRANhydro ANTIRADON se vedno uporablja v kombinaciji s FIBRANhydro SEISMIC T-1,8sk/sk
  • Možno doseganje pogoje toplotne zaščite tudi za Skoraj nič energijske stavbe
  • Skoraj ničen vpliv vlage na izolativnost tudi v primeru visoke podtalnice
  • Možna uporaba pod objekti z največjimi obremenitvami

 

Zahtevajte ETA (Evropska tehnična ocena), dokazilo o ustreznosti uporabljenega materiala!

Razlogov za dober premislek o vašem temeljenju hiše je veliko

Z razvojem nizkoenergijskih hiš in zaščito pred toplotnimi izgubami pozimi in dobitki poleti, se hiše gradijo s kontinuiranim toplotnim ovojem, torej na toplotno podizolirani temeljni plošči, brez masivnih betonskih pasovnih temeljev, ki predvsem v zimskem obdobju srkajo toploto iz prostora in jo prevajajo v zemlji. Neredko ta toplotni most opazimo kot plesen na dnu sten prizemnih etaž.

Temeljna plošča in izolacija pod njo je torej sodoben način gradnje. Pri nas upoštevamo še potresno nevarnost, zato spojimo vse elemente temeljne plošče in toplotnih ter hidroizolacij v celoto, ki jo imenujemo SEISMIC temeljna blazina za zaščiteno hidroizolacijo. Trenje SEISMIC temeljne blazine na podlagi je zadosti veliko, da pri predvidenih potresih pri nas ne pride do zdrsov. Ker pa stavbe ne delamo le za danes, ne vemo pa kaj se bo na tej naši Zemlji spreminjalo, za vsak slučaj naredimo še majhen ukrep zaščite instalacijskih cevi. Kako? Vprašajte nas za svoj primer.

Investitorji, izvajalci, načrtovalci! Izrabite našo pripravljenost, da pomagamo pri vašem trenutnem objektu, da boste imeli znanje tudi za naprej. Preverite še enkrat na spletni strani, ali pa nas enostavno pokličite na brezplačno številko 080 8760, ali pišite na nasvet@fibran.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.