So hibridi zares novost?

V zadnjih letih smo bili priča številnim oglaševalskim kampanjam, ki so nas prepričevale, da so hibridi nekaj, česar prej še ni bilo. Sicer je res, da so določeni izdelki utirali pot tovrstnim izdelkom v moderni družbi (hibridni avtomobili, kolesa, tablični računalniki … ), vendar nas hibridi spremljajo že veliko dlje.

Ob besedi hibrid le malokdo pomisli na pomarančo. Pa vendar je pomaranča hibridni sadež, ki si je utrl pot v naš vsakdan že dolgo tega. Križanec dveh sorodnih vrst, ki se ga vzgaja že od antičnih časov. Predvideva se, da sta “starša” pomaranče mandarina (Citrus reticulata) in pomelo (Citrus maxima). V letu 1987 je bil objavljen podatek, da je pomarančevec, drevo ki obrodi pomaranče, najbolj vzgajano drevo na svetu. Indijsko ime za pomarančevec, nāraṅga, pa je služilo ne samo za koren imena sadeža, ampak tudi imena za tipično barvo pomaranč – oranžno.

Hibride smo torej medse sprejeli že zdavnaj. Večina rastlinskih hibridov je s seboj prinesla določene prednosti, bodisi olajšano vzgojo rastlin, nove okuse plodov, nove možnosti za predelavo, … Tudi hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma s seboj prinaša veliko prednosti, ki so prvič na voljo v sklopu tako kompaktnega in učinkovitega izdelka.

1 + 1 = SCOP 4,0?

Lahko bi rekli, da hibridi združujejo prednosti obeh svetov oz. obeh svojih “staršev”. Tako kot pomaranča združuje sladkoben okus pomela in tanjši olupek ter barvo mandarine, tako tudi hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma združuje učinkovitost toplotne črpalke pri zmernih temperaturah s temperaturno neodvisnostjo moči plinskega kotla.

Hkratno delovanje obeh virov toplote prinaša veliko prednosti. Pri klasičnih bivalentnih sistemih toplotna črpalka obratuje do vnaprej določene mejne temperature, od tam dalje pa obratuje sekundarni vir ogrevanja. Pametna logika hibridne toplotne črpalke v vsakem trenutku samodejno izbira cenejši in učinkovitejši vir ogrevanja, zato lahko na letni ravni dosega sezonske faktorje učinkovitosti SCOP tudi več kot 4,0. V praksi to pomeni, da lahko pričakujemo prihranke do 45% v primerjavi s klasičnim plinskim kondenzacijskim kotlom. Shema prikazuje predvidena razmerja med načini obratovanja, glede na temperaturo okolice:

Izračuni so pokazali, da bi se pri temperaturah, tipičnih za naše podnebje, hibridni način delovanja lahko raztezal vse do -10°C! Potrebno pa se je zavedati, da tudi kadar obratuje izključno plinski kotel, to obratovanje poteka do 10% bolj učinkovito od klasičnega plinskega kondenzacijskega kotla, zahvaljujoč naprednim tehnološkim rešitvam podjetja Daikin.

Topla sanitarna voda, le takrat, ko jo potrebujete

Posebnost stenskih plinskih kondenzacijskih kotlov je priprava tople sanitarne vode “na zahtevo”. Pristop klasičnih plinskih kondenzacijskih kotlov k temu opravilu je sledeč: najprej odpremo pipo, merilnik pretoka na prenosniku toplote med sistemsko in sanitarno vodo sporoči logiki enote naj prične s segrevanjem sanitarne vode, plamen se prižge, preko prvega prenosnika toplote segreje sistemsko vodo, ki nato segreva sanitarno vodo preko drugega prenosnika toplote. Vse skupaj je podobno kuhanju jajca v vodni kopeli – segrevamo vodo v prvem loncu, ki segreva vodo v drugem loncu, ki kuha jajce. Ni slišati ravno učinkovito, kajne?

Pristop hibridne toplotne črpalke pa je precej bolj neposreden: poseben prenosnik toplote s patentirano zasnovo poskrbi, da plamen neposredno segreva sanitarno vodo, ki prehaja skozi prenosnik toplote. Tokrat se omenjeno jajce kuha v enem samem loncu, kar je slišati precej bolj smiselno.

V primeru, da sanitarne vode ne želite pripravljati pretočno, pa se lahko mirne vesti odločite za klasičen rezervoar sanitarne vode. Tako boste v danem trenutku vedno imeli na voljo zalogo pripravljene tople sanitarne vode.

Zakaj hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma in komu je namenjena?

Odgovor je na dlani. Hibridna toplotna črpalka ponuja prihranek pri stroških za ogrevanje, enostaven uporabniški vmesnik, preko katerega je v vsakem trenutku možen vnos cen energentov, ki jih toplotna črpalka uporablja za preračun idealnega načina ogrevanja, varnost, saj imamo vedno na voljo 27kW toplotne moči plinskega kotla skupaj z 8kW toplotne moči toplotne črpalke, in še bi lahko naštevali. Graf opisuje pričakovane prihranke pri stroških ogrevanja v primerjavi s klasičnimi viri toplote.

Jasno je razvidno, da hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma ponuja precejšnjo prednost pri nižanju stroškov za ogrevanje.

Namenjena je vsem, ki imate dostop do plinskega omrežja ali morda že nameščen hranilnik UNP ter bi želeli presedlati na bolj ekološki in ekonomični vir toplote. Montaža hibridne toplotne črpalke je enostavna, poleg tega pa tudi notranja enota zavzame le približno toliko prostora, kot obstoječi plinski kotel.

Prilagodljivost in zanesljivost

Zanesemo se torej lahko, da bo hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma zlahka nadomestila dotrajan plinski kotel in hkrati uporabniku nudila precejšnje prihranke. Ključ do prihrankov je njena prilagodljivost – kot prej omenjeno, lahko v vsakem trenutku preko enostavnega uporabniškega vmesnika vnašamo podatke o cenah energentov. Na podlagi vnesenega bo hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma samodejno preračunavala, glede na temperaturo okolice, s katerim energentom je smiselno obratovati. Ravno ta uporabniški vmesnik pa nam lahko služi tudi kot natančen sobni termostat. Skupaj s širokim spektrom modulacije to zagotavlja največjo prilagodljivost in učinkovitost v vsakem trenutku.

Podobno kot pomarančevec, bo tudi investicija v hibridno toplotno črpalko Daikin Altherma svoje sadove obrodila v zimskem času. Hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma je torej popoln mešanec, ki omogoča zagotavljanje topline in udobja v Vašem domu, v vsakem trenutku.

info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo.

Prejšnji članekCene energentov, Slovenija, 2. četrtletje 2014
Naslednji članekObnovljen in dograjen vrtec Lesce
Logotip Airabela

Uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.