Slovenija potrebuje dolgoročno energetsko strategijo

Samo Omerzel, minister za infrastrukturo in prostor, je na predavanju, ki ga je v državnem svetu imel prof. David MacKay, poudaril, da je Slovenija geostrateško vpeta v prostor Srednje Evrope tako na prometnem kot na energetskem področju.

Slovenija potrebuje dolgoročno energetsko strategijo in še bolj učinkovito implementacijo začrtanih ukrepov. Zavedati se je treba, da so investicijski cikli za energetsko infrastrukturo precej dolgi. Tako moramo gledati celoten industrijski cikel vlaganj in naš koncept nas mora pripeljati vsaj do leta 2050. Gre za dolgoročne cilje, ki jih moramo začeti realizirati kmalu, da bomo imeli od njih koristi že pred 2050. Cilj je brez dvoma ambiciozen in se glasi: brezogljična družba.

Pravzaprav ima Slovenija kar dva milijona energetikov, ki morajo po svojih najboljših močeh prispevati svoj delež odgovornosti. Nekatere države so za doseganje ciljev trajnostno usmerjene energije naredile že veliko. Slovenija lahko te izkušnje koristno uporabi, nadgradi in kjer se da izboljša in to je naloga te vlade in te generacije, je dodal minister Omerzel.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.