Prva elektrarna na svetu z močjo 1 MW, ki jo poganjajo oceanski valovi

Avstralsko podjetje Oceanlinx je zagnalo prvo elektrarno na svetu, z nazivno močjo 1 megavat, ki proizvaja energijo s pomočjo energije oceanskih valov. Elektrarna se nahaja v pristanišču MacDonnell.

Tako imenovani “Pretvornik energije valov” (“Wave Energy Converter”) je razvila Avstralska agencija za obnovljivo energijoAustralian Renewable Energy Agency (ARENA). Vrednost celotnega projekta naj bi bila kar 8 milijard dolarjev, oziroma skoraj 6 milijard evrov.


V prvem letu delovanja elektrarne bodo potekala testiranja s katerimi se bo preverjala energijska učinkovitost nove elektrarne. Če bo šlo vse po načrtih potem bodo naredili še večjo elektrarno, ki bo imal moč kar 10 megavatov.

Oceanlinx tehnologija deluje tako, da se s pomočjo valov komprimiramo zrak na visok tlak, ter nato tega spustimo skozi turbino, ki proizvaja električno energijo. Dejansko je torej komprimiran zrak tisti delovni medij s pomočjo katerega se proizvaja električna energija.


Pri podjetju pravijo, da je elektrarna sestavljena iz preprostega montažnega armiranega betona, ki omogoča dovolj težko konstrukcija, da je elektrarna zasidrana na morskem dnu v približno 10 – 15 metrov globoki vodi, brez potrebe po rušenju ali spreminjanju morskega dna. Poseg v okolje je tako minimalen.


Namen naše invseticije je prikazati nove tehnologije in deliti izkušnje z ostalimi, s čemer bomo spodbudili prihodnje projekte,” je povedal predsednik uprave ARENA, Ivor Frischknechta. “Cilj projekt je izboljšati sodelovanje med raziskovalnim, vladnim in industrijskim sektorjem. Če nam bo uspelo bo naš naslednji projekt še bistveno uspešnejši.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.