Nasveti za optimalno osvetljenost in temperaturo v mansardi poleti

VELUX

Vse več podjetij je delo od doma sprejelo kot nov način dela, kar prinaša številne prednosti predvsem z vidika lažjega usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja, po drugi strani pa zaposlenemu nalaga odgovornost, da primerno uredi svoj delovni kotiček. Pomembno vlogo pri tem igra tudi osvetlitev prostora. Kako poskrbeti za optimalno osvetljenost mansardnih stanovanj s strešnimi okni?

Osvetlitev prostorov je pomembna za kakovost bivanja in ob selitvi dela na dom vpliva tudi na delovno vnemo, ki lahko niha glede na vročino (ali mraz), utrujenost, hrup v prostoru. Toplotna zaščita, nadzor svetlobe in zaščita pred mrčesom so tako ključnega pomena, da se lahko osredotočimo, ostanemo spočiti, motivirani in uravnotežimo svoj dnevno-nočni ritem (t. i. cirkadiani ritem). Na vse te lahko vplivamo z rešitvami, ki jih ponuja VELUX.

VELUX

Ko se na zaslonu preveč blešči

Naravna svetloba vpliva razpoloženje, osredotočenost in napolni z energijo. Kljub vsemu pa je lahko pretirano bleščanje na vaših ekranih, televizijskem ekranu ali če se svetloba nerodno lomi po prostoru in moti spanec ali jutranjo kavo, moteče. Pomembno je zato, da na okna namestite sistem za nadzor svetlobe. Tudi če imate strešna okna, je nadziranje svetlobe lahko preprosto. Senčila VELUX so namreč narejena po meri in se popolnoma prilegajo strešnim oknom VELUX. Namesti se jih preprosto brez merjenja ali rezanja v pičlih 15 minutah. Če je treba, jih je prav tako precej preprosto zamenjati.

Dnevna svetloba vpliva na dnevno-nočni ritem in spočitost pri delu

Dostop do sončne svetlobe in doživljanje sonca, ki nad nami potuje po svoji naravni poti ter v naš dom vstopa pod različnimi koti in ob različnih urah, nam enostavno pomagata do našega zdravega ravnovesja. Študija iz leta 2022 navaja, da naravna svetloba vpliva tudi na dnevno-nočni ritem: če svetloba zgodaj zjutraj vstopi v našo sobo, bomo namreč zvečer hitreje zaspani, če pa bo zjutraj dlje časa tema v naši sobi, se bo čas za spanje prestavil na pozneje. Cirkadiani ritem je povezan tudi z našo presnovo in duševnim zdravjem.

Že ko namestite strešno okno, boste takoj prepoznali prednosti naravne svetlobe. Toda strešno okno brez senčil ne bo zagotovilo vseh prednosti v primerjavi s strešnimi okni s senčili, predvsem poleti, ko se sobe začnejo pregrevati in ko je svetloba presvetla. Z upravljanjem dnevne svetlobe ne nazadnje prilagodimo prostor svojim potrebam in delu. Domačim pisarnam ustreza zmerna svetloba, za katero so primernejša prosojna senčila, kot sta notranji plise in zunanje mrežasto senčilo. Prosojna senčila namreč omogočajo zatemnjeni svetlobi, da v ravnopravšnji meri vstopi v prostor, hkrati pa učinkovito preprečujejo bleščanje.

VELUX

Pozabite na klimo – kljub poletni vročini bo prostor hladen

Hladna soba s svežim zrakom je tisto, kar potrebujete, če se želite počutiti motivirano, polni energije in osredotočeno. Prezračevanje je ključnega pomena, tako je nujno, da poskrbite za odpiranje oken v zgodnjih jutranjih urah, preden postane prevroče, in zvečer, ko temperatura pade. Podstrešje je lahko torej popolna domača pisarna, saj je dobro ločeno območje vašega doma in ima lepo in prijetno vzdušje – toda poleti lahko postane zelo vroče, skoraj do te mere, da je popolnoma nevzdržno.

Senčila in žaluzije so okolju prijaznejša in veliko cenejša rešitev od delovanja klimatske naprave in izjemno učinkovita: zunanja senčila in rolete VELUX za zaščito pred pregrevanjem zaustavijo sončno toploto tudi do 95 %. Tako vam lahko pomagajo, da ostanete mirni in hladni, tudi ko odprete račun za elektriko.

Upravljanje z daljinskim upravljalnikom, mobilno aplikacijo ali s senzorji

Pustite svetlobi, da vstopi, ko potrebujete dodatno energijo, in jo zatemnite, ko se želite počutiti bolj sproščeno ali ko poletna svetloba postane premočna. Ker so senčila VELUX na voljo v ročni in daljinsko vodeni različici, upravljanje svetlobe ne predstavlja izziva niti pri nedosegljivih strešnih oknih: vsi izdelki VELUX so na voljo v električni izvedbi in jih je mogoče enostavno upravljati z daljinskim upravljalnikom, mobilno aplikacijo ali celo avtomatsko s pomočjo senzorjev.

S svojimi strešnimi okni izkoriščamo dnevno svetlobo in ustvarjamo bolj zdrave pogoje za bivanje, delo, učenje, igro in sprostitev.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMikropodjetja v lesarstvu vabljena k prijavi na nov razpis
Naslednji članekJunija že višji računi za elektriko

S svojimi strešnimi okni izkoriščamo dnevno svetlobo in ustvarjamo bolj zdrave pogoje za bivanje, delo, učenje, igro in sprostitev.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.