Raziskava energetske učinkovitosti REUS 2013

Na Gospodarski zbornici Slovenije je 21. novembra 2013 potekala predstavitev rezultatov Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije v javnem in storitvenem sektorju – REUS 2013. Rezultati so aktualno izhodišče za oceno stanja in načrtovanje ukrepov energetske učinkovitosti na strateški in operativni ravni. Po predstavitvi je sledila okrogla miza »Poraba energije v javnem in storitvenem sektorju«.

Raziskava REUS je letos prvič izvedena v javnem in storitvenem sektorju kot skupni projekt konzorcija, ki ga sestavljajo CEU IJS, GI ZRMK, Informa Echo, SURS in Valicon. Doslej je bila štiri leta zapored izvedena v gospodinjstvih. Anketiranih je bilo 744 lokacij oz. organizacij iz naslednjih področij: hoteli, gostinski prostori, prostori javne uprave, banke, zavarovalnice, pošte in drugi upravni in pisarniški prostori, trgovine ter šole, vrtci in drugi prostori za izobraževanje. Navedeni razredi porabijo 85 % energije v javnem in storitvenem sektorju. Celotna uporabna površina stavb, vključenih v raziskavo, pa znaša 19,3 milijona kvadratnih metrov.

Nekatere ključne ugotovitve reaziskave REUS 2013:

 • Skoraj vse anketirane organizacije se zavedajo, da lahko s preprostimi ukrepi zmanjšajo rabo energije.
 • V ukrepe za manjšo rabo energije vlaga 59 % organizacij.
 • Pri 17 % organizacij je bil izdelan energetski pregled poslovnih prostorov.
 • Energetsko izkaznico stavbe pozna 15 % organizacij.
 • 29 % organizacij navaja, da nima izolacije na fasadi. Izolacijo debeline do 10 cm ima četrtina organizacij, nad 10 cm pa 16 %.
 • 8 % organizacij kupuje električno energijo, pridobljeno iz obnovljivih virov energije, 19 % pa jih namerava kupovati v naslednjih treh letih.
 • Glavni vir ogrevanja poslovnih prostorov je zemeljski plin, ki ga za ogrevanje uporablja tretjina organizacij. Sledita daljinska toplota ter kurilno olje.
 • Več kot polovica uporabnikov centralnega ogrevanja ima na radiatorjih nameščene termostatske ventile.
 • 70 % organizacij svoje prostore hladi.
 • V povprečju je v organizacijah 29 % vseh prostorov brez varčnih svetil.
 • Več kot polovica uporabnikov IKT opreme električne aparate izklopi iz stanja pripravljenosti, ko jih ne uporabljajo.

Dodatno dimenzijo raziskavi je dala okrogla miza »Energetska učinkovitost v javnem in storitvenem sektorju pod drobnogledom«, ki je sledila v nadaljevanju. Usmerjena je bila v opredelitev realnih izzivov v javnem in storitvenem sektorju na osnovi rezultatov predstavljene raziskave REUS 2013. Pri soočenju in konstruktivnem usklajevanju so sodelovali predstavniki javne uprave, energetske stroke ter ponudniki energije in energetskih storitev.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.