Pri javnih razpisih za razsvetljavo se pozablja na kakovost

2. julij 2013 – Razpisi za javno razsvetljavo, ki jih pripravljajo občine, pogostokrat zaradi obsega dela na občinah ne vključujejo zahtev po kakovostnih produktih. Kljub temu da se občine pravilno odločijo za napredno in varčno LED-tehnologijo, v svojo škodo izberejo ponudnike, katerih proizvodi ne izpolnjujejo niti osnovnih varnostnih evropskih normativov.

Evropski standardi s svojimi kriteriji so za občine učinkovito orodje, kako se zavarovati pred nekakovostnimi izdelki, ki jih je na trgu vedno več. Osnovno jamstvo za kakovost je certifikat ENEC (European Norm Electrical Certification), ki pomeni, da je svetilka izdelana v skladu z zahtevami evropskih varnostnih standardov. Tega certifikata ne smemo zamenjati z oznako CE, ki sicer potrjuje, da izdelek izpolnjuje bistvene zahteve glede varnosti potrošnikov, zdravja in varovanja okolja, kot jih določajo smernice oziroma regulative EU, vendar za te zahteve jamči zgolj proizvajalec in jih v večini primerov ne potrdijo akreditirane ustanove. Svetlobno-tehnične meritve proizvodov mora opraviti priznan in neodvisen laboratorij, ki s precizno kalibriranim goniofotometrom zagotavlja visoko natančnost rezultatov. LED-svetilke morajo ustrezati tudi zahtevam standarda SIST EN 62471:2008, ki določa njihovo fotobiološko varnost.

Odločitev za pametno razsvetljavo naj bo res pametna. Večina nadzornih sistemov veže kupca na dolgoročne servisne usluge enega proizvajalca, kar preprečuje konkurenčnost na trgu. Svetilke z univerzalnim vmesnikov pa dovoljujejo uporabo regulacije katerega koli proizvajalca in menjavo ponudnika. Tako ima občina proste roke pri odločitvi, kakšen nadzorni sistem javne razsvetljave je najbolj primeren za njihove ceste. Običajno se visokokompleksni nadzorni sistemi uporabljajo v občinah z večjim obsegom javne razsvetljave, pri manjših investicijah se občine odločajo za manj kompleksne sisteme zaradi manjše količine energije, ki jo ti porabijo pri svojem delovanju.

 

»Najpomembnejša pa je varnost v prometu,« pravijo pri vodilnem slovenskem proizvajalcu cestne LED-razsvetljave Grah Lighting. »Naloga cestne razsvetljave je omogočiti vozniku take vidne razmere, da lahko pravočasno ukrepa. Prav tako je pomemben občutek varnosti, ki jo razsvetljava zagotavlja uporabnikom cestnih površin, predvsem pešcem. Dobra razsvetljava močno vpliva še na zmanjšanje vandalizma in manjših kriminalnih dejanj.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.