Prezračevalni sistemi nekoč in danes

Če pogledamo dovolj daleč v preteklost opazimo, da nekoč mehanskih prezračevalnih sistemov v hišah nismo potrebovali. Na kakšen način se prezračujejo stare netesne hiše in današnje sodobne varčne hiše ter njune prednosti in slabosti, si lahko preberete v nadaljevanju.

Stara kmečka hiša obdelana z ilovico in pokrita s slamo, ki jo prikazuje slika številka 1, prezračevalnega sistema seveda ni potrebovala, je pa bila energijsko precej bolj potratna kot so hiše v katerih živimo danes. Tudi hiše izpred 30 let so bile dosti manj zatesnjene in še niso imele mehanskega prezračevalnega sistema, pač pa le prezračevalne jaške v kuhinjah in kopalnicah, ki so delovali na principu vzgona toplega zraka. Kasneje smo v odvodne cevi teh prezračevalnih jaškov dodali odvodni ventilator ali kuhinjsko napo nad štedilnikom, saj se je tesnjenje oken že nekoliko izboljšalo. Te hiše so bile energijsko še vedno precej potratne in pri oknu, ob mrzlih zimskih večerih, ni bilo najbolj prijetno sedeti, saj je od oken neprijetno pihalo. Večinoma so imele te hiše štedilnike na drva na katerih se je dnevno kuhalo. To je bil hkrati enostaven prezračevalni sistem, ki je deloval na vzgon toplega zraka po dimniku v kombinaciji z netesnimi okni in vrati. Vsakič, ko se je v štedilniku kurilo, se je energija uporabila za kuhanje, ogrevanje in tudi prezračevanje, čeprav se vsega tega verjetno nismo niti zavedali.

 

Do sedaj omenjeni objekti večinoma niso imeli problemov ne z viški vlage, ne z izrazito slabim zrakom in ne s prekomerno povečano koncentracijo CO2. Razlog za pojav sodobnih dobro izoliranih in dobro zatesnjenih hiš je v varčevanju z energijo, žal pa je ravno učinkovita zatesnitev objekta tudi problematična, saj je kvaliteta zraka zelo odvisna od pogostosti odpiranja oken takega objekta. Odpiranje oken je vsekakor ena od oblik preprostega prezračevanja, ki pa je zelo odvisna od osveščenosti in navad stanovalcev. Zavedati se je tudi treba, da odprto okno v večjem delu leta predstavlja izgubo energije še posebej, če je ves čas samo priprto. Če v sodobni hiši že rešujemo problem slabega zraka, kopičenja vlage, vonjav in CO2 z odpiranjem oken, bi bilo najbolje, da bi vsa okna v hiši odprli vsako uro ali dve za 5 do 10 min. Žal pa že od začetka vemo, da to ne bo možno, saj oken nihče ne bo odpiral in zapiral, ko nas ne bo doma ali ko gremo spat. Mehanski prezračevalni sistem je v sodobni hiši torej zelo dobrodošel in je, če govorimo o prezračevanju z rekuperacijo, tudi v skladu z ukrepi, ki vodijo v energijsko varčnost objekta.

Za ilustracijo teh navedb, si lahko ogledamo preprost primer iz gospodinjstva, ki nam je verjetno bolj domač. Če posodo pomivamo striktno samo ročno, porabimo za enako količino pomite posode občutno več vode, kot če bi jo pomili s pomočjo pomivalnega stroja. A ta primerjava ni najbolj posrečena, saj se to pozna le na vloženem času za pomivanje in računu za vodo, ki pa ne bo bistveno večji, saj je m3 vode še vedno precej poceni. Daljnoročne posledice slabe prezračenosti sodobnih objektov pa bomo občutili šele čez čas in so precej hujše kot to velja za prejšnji primer s pomivanjem posode. Prve posledice slabe prezračenosti se pokažejo takoj, ko v obstoječem objektu zamenjamo stara netesna okna s sodobnimi zrakotesnimi. Najprej občutimo pomanjkanje svežega zraka in povečanje koncentracije CO2, ki se kažejo v slabšem počutju, manjši zbranosti, slabšem pomnjenju, pojavu utrujenosti in zaspanosti. Prve vidne posledice na objektu, ki jih običajno povežemo s slabo prezračenostjo prostorov pa opazimo šele, ko se zaradi kopičenja vlage pojavi zidna plesen. Te se je težko znebiti ko se enkrat pojavi, obenem pa vodi v draga popravila in uničevanje pohištva. Določene plesni so tudi toksične za človeški organizem, ko pa že govorimo o toksičnosti je treba izpostaviti tudi škodljive vplive visokih koncentracij CO2, ki se bodo pokazale šele čez leta bivanja v takšnih razmerah.

Vsem neželenim naštetim posledicam se z uporabo sodobnega prezračevalnega sistema lahko izognemo, vključno z dodatnimi pozitivnimi vplivi, ki jih lahko občutimo. Ker sodobni prezračevalni sistem lahko avtomatiziramo in prilagodimo našim potrebam in urniku, ta deluje samodejno in ni več odvisen od naše vestnosti odpiranja oken, prisotnosti v objektu in nočnega časa, ko gremo spat. Obenem nam zrak dodatno prečisti skozi zračne filtre (lahko tudi F7 filter za cvetni prah), ohranja toplotno energijo v prostorih, zadržuje mrčes in hrup izven objekta. Z uporabo sodobnih EC ventilatorjev je prezračevalni sistem tudi izredno varčen in skrbi le za takšno prezračenost prostorov, kot je nujno potrebno, brez odvečne hrupnosti in občutka prepiha.

Ker je na trgu že več ponudnikov različnih prezračevalnih sistemov je potrebno paziti, da izberemo takšnega, ki dobro izpolnjuje naše želje v sodobni hiši od katere pričakujemo bistveno več kot nekoč. Na naši prenovljeni spletni strani, si lahko ogledate princip delovanja sodobnega prezračevalnega sistema, ki je prilagojen za vgradnjo v današnje hiše in stanovanja. Ogledate si lahko tudi animacije, ki prikazujejo vgradnjo Helios KWL prezračevalnega sistema tako v stanovanje, kot v samostojno hišo ter tako za novogradnjo, kot tudi za adaptacijo.

info@agregat.si | 01 516 10 56 | Spletna stran

Podjetje Agregat poskrbi za dobavo ventilatorjev, opreme za prezračevanje objektov vseh vrst, grelcev, sušilcev zraka in ostale opreme, povezane s prezračevanjem. Tržijo ventilatorje, sušilce zraka, grelce ter ostalo opremo za prezračevanje priznanih proizvajalcev: Helios, Vortice, Sodeca, Veab.

Prejšnji članekZaradi obilnega sneženja in žledu na Gorenjskem motena oskrba z električno energijo
Naslednji članekElektro Ljubljana – poročilo o stanju omrežja 04.02.2014 ob 6

Podjetje Agregat poskrbi za dobavo ventilatorjev, opreme za prezračevanje objektov vseh vrst, grelcev, sušilcev zraka in ostale opreme, povezane s prezračevanjem. Tržijo ventilatorje, sušilce zraka, grelce ter ostalo opremo za prezračevanje priznanih proizvajalcev: Helios, Vortice, Sodeca, Veab.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.