Poskrbeli smo za dobro klimo na evropskem prvenstvu v košarki

S prenovo športne dvorane Podmežakla je občina Jesenice s širšo okolico pridobila ustrezne pogoje za vadbo ter izvajanje tekem na evropski ravni, posodobitev pa omogoča tudi boljšo oz. racionalno in večnamensko uporabo prostora. Pri športnem objektu, ki predstavlja pomemben del športno-rekreativne ponudbe v severno-zahodnem delu Slovenije, je Kolektor Koling sodeloval s svojimi rešitvami za prezračevanje in klimatizacijo.

Rekonstrukcijska dela, ki so se izvajala na dvorani, ki je gostila evropsko prvenstvo v košarki, so obnova strehe in fasade, gradbeno-obrtniška dela v dvorani, ureditev strojnih in elektroinštalacij ter zunanja ureditev. Kolektor Koling je pri prenovi sodeloval kot dobavitelj in izvajalec strojnih in elektroinštalacij ter izvajalec centralnega nadzornega sistema za celoten objekt.

Za sodobno in učinkovito prezračevanje v tem športnem objektu je Kolektor Koling dobavil in vgradil vse elemente, potrebne za pripravo in distribucijo zraka, izvedel kompleten sistem vodovodne inštalacije ter inštalacije za ogrevanje in hlajenje objekta. Priprava zraka za klimatizacijo se vrši z delovanjem desetih klimatskih naprav, ki skupno poskrbijo za preko 100.000 m3/h zraka za potrebe prezračevanja dvorane in hlajenja ledene ploskve. Zrak se transportira po pravokotnih in okroglih prezračevalnih kanalih skupne površine skoraj 3000 m2 in se preko vpihovalnih elementov dovaja na površino dvorane, ponekod tudi z višine osemnajstih metrov. Za ustrezno delovanje tovrstnega sistema in vzpostavitve zelo ugodnih mikroklimatskih razmer v objektu je bilo potrebno izvesti natančne nastavitve elementov in opraviti ustrezne meritve. Na zadovoljstvo uporabnika je bilo počutje v času evropskega prvenstva odlično, delovanje sistemov pa zanesljivo.

Za potrebe hlajenja je v dvorani vgrajena amonijakova toplotna črpalka nazivne moči 400 kW, ki pripravlja hladno vodo za potrebe delovanja klimatskih naprav. Poleg tega je vgrajen tudi sistem za izkoriščanje odpadne toplote hladilnega sistema, ki služi za dogrevanje objekta in pripravo sanitarne vode.

Za potrebe sistema ogrevanja v zimskem času je objekt priključen na mestni toplovod. Skupna priključna moč je 1.006 kW. Topla voda se do posameznih porabnikov transportira preko treh kompaktnih toplotnih postaj in razdelivcev, ki služijo za potrebe sistema ogrevanja objekta in sistema priprave tople sanitarne vode.

Sistem vodovodne inštalacije je izveden iz najkakovostnejših materialov, ki so trenutno na voljo, in sicer z namenom preprečitve kakršnihkoli težav z neustreznostjo sanitarne vode. V objektu je bilo med gradnjo veliko pozornosti namenjene izločitvi morebitnih slepih priključkov na vodovodni inštalaciji. Nov sistem vodovodne inštalacije vključno z avtomatizacijo je izveden tako, da je poskrbljeno za potrebno vzdrževanje kakovosti vode.

Kompletno delovanje sistemov je vodeno preko centralnega nadzornega sistema, ki ga je prav tako izvedel Kolektor Koling. Na CNS-u je mogoče spremljati vse potrebne parametre ter izvajati nastavitve posameznih naprav.

V času evropskega prvenstva v košarki je bilo v dvorani dovolj prostora za 5.500 gledalcev, ko pa bo Podmežakla ponovno postala hokejska utrdba, se bo njena kapaciteta zmanjšala na 4.500 gledalcev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.