Poročilo o stanju omrežja Elektro Primorske zaradi snega

Nova Gorica, 01. februar 2014 – zaradi obilnega sneženja in predvsem žleda imamo na postojnskem in pivškem območju (DE Sežana) veliko težav z dobavo električne energije odjemalcem. Žled je povzročil izpade tudi na daljnovodih Čepovan in Banjšice, katera se napajata iz RP Grgar. Izpade beležimo tudi na območju Cerknega, Idrije in Tolmina. Težave na bovškem in v Vipavski dolini so odpravljene.

Trenutno stanje na distribucijskem omrežju Elektro Primorske je naslednje:

Zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic je še vedno več daljnovodov brez električne energije. Pričakujemo, da se bo takšno stanje nadaljevalo tudi v prihodnjih urah.

Velik del okvar je na področju Pivke proti Postojni ter med Razdrtim in Senožečami; z možnimi prenapajanji in omejevanji porabe poskušamo čim več odjemalcev zagotoviti izredno napajanje, kolikor je pač to mogoče.

V okvari je 110 kV daljnovod Pivka – Postojna (pretrgani vodniki) in posamezni 20 kV napajalni daljnovodi, kjer so zaradi zmrzali  porušeni tudi betonski drogovi. Odprava okvar na teh daljnovodih je v teku, pri delu na 110 kV daljnovodu sodelujejo tudi terenske ekipe Elektra Slovenija ELES d.o.o.

Brez napajanja je na celotnem področju Elektra Primorska trenutno 102 TP oziroma 10.614 odjemalcev električne energije.

Pri odpravi okvar na prizadetih področjih skupno sodeluje cca 100 delavcev EP, k odpravi okvar so v pomoč sežanskim ekipam pristopile tudi ekipe iz tolminske, koprske in novogoriške distribucijske enote. Delo in dostop do posameznih področij okvar sta močno ovirana zaradi poledice in snega.

Podrobneje:

Na goriškem območju so okvare na daljnovodih DV Čepovan in DV Banjšice, oba napajana iz RP Grgar.

Na postojnskem območju iz RTP Postojna so vsi napajalni izvodi (DV Strmica, DV Hrenovice, DV Prestranek, DV Razdrto, KB Stolpnice, KB Industrijska cona 1, KB Industrijska cona 2, KB Kazar, KB Avtocesta in KB Postojna 20/10kV) brez električne energije. Vzrok je izpad rezervnega napajalnega DV 20 kV Pivka Postojna. Skupaj je brez napajanja 146 TP oziroma 6.909 odjemalcev (RTP Postojna).

Iz RTP Pivka so v okvari izvodi DV Pivka, DV Knežak in DV Košana. Brez napajanja je 54 TP oziroma 2581 odjemalcev. Iz RTP Tolmin je v okvari izvod DV Bukovski Vrh. Brez napajanja je 6 TP oziroma 50 odjemalcev. V RP Idrija je v okvari izvod DV Vojsko, Krnice, Oblakov vrh. Brez napajanja je 5 TP oziroma 56 odjemalcev. V RP Črni vrh je v okvari DV Zadlog, kjer je brez napajanja 21 TP oziroma 261 odjemalcev.

Poleg omenjenih prekinitev je bilo tudi veliko kratkotrajnih prekinitev zaradi prehodnih okvar.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.