NEK zaustavljena zaradi neustreznega delovanja novega merilnega sistema

Nuklearna elektrarna Krško je bila po zaključenem remontu v torek ponovno vključena v elektroenergetsko omrežje in je postopoma dvigovala svojo moč. Malo pred peto uro danes zjutraj, ko je elektrarna stabilno obratovala z 90-odstotno močjo, je prišlo do samodejne zaustavitve.

Vzrok zaustavitve je bilo neustrezno odzivanje elektronike zaščitnega sklopa reaktorja in sicer tistega, ki je povezan z novo vgrajenim sistemom za merjenje temperature reaktorskega hladila. Zaustavitev ni v nobenem primeru povezana z dejanskim stanjem elektrarne, vsi parametri elektrarne so bili ob zaustavitvi na normalnih vrednostih.

Zamenjava sistema meritve temperature reaktorskega hladila je ena izmed tridesetih modifikacij, ki so bile izvedene med letošnjim remontom. Ob zviševanju moči elektrarne po ponovnem zagonu je osebje elektrarne skupaj z dobaviteljem tega merilnega sistema, podjetjem Westinghouse, spremljalo njegovo delovanje pri različnih obremenitvah. Odzivanje novega sistema je bilo do trenutka zaustavitve v skladu s projektnimi vrednostmi. Skupna ugotovitev je, da vzrok težave ni povezan s stanjem elektrarne, ampak gre le za neustrezno odzivanje elektronike. Trenutno poteka natančno ugotavljanje in odpravljanje vzroka omenjene motnje. 

Naj poudarimo, da so ob zaustavitvi vsi sistemi delovali pravilno in je elektrarna v stabilnem stanju kar pomeni, da lahko v kratkem času pričakujemo ponovni zagon elektrarne. Elektrarna bo ponovno v omrežju, predvidoma do začetka naslednjega tedna. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.