Nebeški blagoslov – deževnica

Denar za zdaj še ne pada z neba, zato pa z njega pada dež. Voda pa ima v sodobnem svetu vrednost – če ne verjamete, si oglejte računa za vodarino in komunalni prispevek danes in pred 10 leti.

Naraščajoča cena vode je sicer le eden izmed argumentov za smotrno uporabo deževnice – čeprav večina ljudi njeno uporabo enači predvsem s funkcijo zalivanja, pa je deževnica uporabna tudi v številne druge namene (pranje perila, pranje avtomobila, izpiranje WC) in tudi kot pitna voda z dodatnim filtriranjem. Žalostno, a resnično – nekatera slovenska gospodinjstva so še vedno brez oskrbe s pitno vodo in bi jim deževnica prišla še kako prav. Slednja je zelo pogost vir pitne vode v počitniških hišicah in vikendih po državi.

Pomnite: Ali ste vedeli, da je pitne vode na svetu le približno odstotek (da, 1 %) skupne količine vode, čeprav slednja sestavlja kar 71 % površine Zemlje?

 

Kaj bi torej morali vedeti o deževnici?

Deževnica velja za t. i. mehko vodo in ne vsebuje mineralov, niti mangana, železa in drugih kovin, ki so pogosto prisotne v vodi, ki jo pridobimo iz vodovoda (in teče po ceveh). Deževnico lahko s pridom uporabimo za zalivanje rastlin, zelo dobrodošla je tudi pri pranju, saj se z njo izognemo številnim težavam v pralnih in pomivalnih strojih (ker ne vsebuje apnenca, v strojih ne nastaja vodni kamen). Vodo, ki jo v obliki dežja ulovimo s pomočjo strehe, žlebov in zbiralnika za vodo brez težav uporabimo tudi kot sanitarno vodo v WC-kotličkih ali za pranje perila.

 

Deževnica kot prihranek

Na z dežnimi padavinami bogatih območjih, kamor se uvršča tudi večji del Slovenije, bi bilo dobro vodo, ki pade z neba, izkoristiti. Posebej zato, ker po novem pri nas plačujemo tudi ravnanje z meteorno vodo, torej nekakšen »davek na dež« (obračunan glede na površino objekta). V Delovi prilogi Delo in dom so jasno zapisali: »Če bi za splakovanje stranišč, pranje perila, zalivanje vrta in pranje avtomobilov uporabljali deževnico, bi prihranili do 50 odstotkov pitne vode.«

 

Z rabo deževnice ne izražamo le svoje ekološke ozaveščenosti, temveč tudi varčnost in preudarnost. Ker z rabo deževnice zmanjšamo porabo pitne vode, nam bo hvaležna tudi denarnica, pa tudi pralni in pomivalni stroj, saj ob rabi deževnice v omenjenih napravah ne nastaja vodni kamen, hkrati pa prihranimo še pri porabi čistilnega sredstva oziroma pralnega praška. Deževnica je nadvse primerna za zalivanje vrta oziroma rastlin (celo bolj kot pitna voda, ki vsebuje težke kovine). Rastline vam bodo hvaležne.

 

Sodobni sistemi za zajem in rabo deževnice dajejo poudarek enostavnosti vgradnje, zato jih lahko ljudje z nekaj smisla za tehniko vgradijo kar sami. Naložba v sistem za izrabo deževnice se tipično povrne v petih do desetih letih (pri trenutnih cenah vode), a ker je njegova življenjska doba precej daljša (več desetletij) v naslednjih letih ustvarja še dodatne prihranke.

 

Pomnite: Ali ste vedeli, da povprečen prebivalec Slovenije porabi kar 130 do 150 litrov vode na dan? To pa ni zgolj znaten strošek, temveč tudi velika obremenitev za okolje, ki jo uporaba deževnice močno zmanjša.

 

Je moj objekt primeren za rabo deževnice?

Najprej preverite, ali je strešna kritina vašega objekta primerna za zbiranje deževnice, naslednji korak pa je izbira zbiralnika. Ko smo že pri zbiralniku – namenite največ več pozornosti realnim potrebam. Poleg tega velja imeti v mislih, da »prevelika rezerva« ni najbolj modra odločitev, saj se mora voda v zbiralniku menjati, sicer se »postara«, zato naj zbiralnik ne bo prevelik. Strokovnjaki objektu, v katerem biva štiričlanska družina, priporočajo uporabo zbiralnika s prostornino pet ali šest kubičnih metrov. Če je mogoče, zbiralnik vgradite v tla (pod zemljo), saj bo tako voda v njem zaščitena pred visokimi (in nizkimi) temperaturami ter sončno svetlobo pa tudi razvojem alg, ki obožujejo prav svetlobo, visoke temperature in stoječo vodo. Če te možnosti ni, razmislite o namestitvi zbiralnika v kletne prostore.

 

Še o zbiralnikih

Največji nemški proizvajalec rezervoarjev za deževnico je podjetje Graf, ki je v svoji več kot 50-letnem delovanju prijavilo in zaščitilo več kot 200 patentov in za svoje proizvode prejelo številne nagrade za inovativnost in dizajn.  Njihov podzemni rezervoar Carat je nova generacija podzemnih rezervoarjev, ki je povozen do 12,5 ton skušne teže, je stabilen tudi v visoki podtalnici in je primeren tudi za uporabo pitne vode. Dobavljiv je v kapacitetah od 2,5 pa vse do 26 kubičnih metrov prostornine. Predstavlja varno investicijo, saj proizvajalec zagotavlja 25-letno garancijo. V primeru potrebe po naraščajočih potrebah pa je možno  kaskadni sistem sestaviti in povezati več rezervoarjev Graf Carat. V tem trenutku je na voljo v kompletu po posebni promocijski akciji.

 

Rezervorar Platin za samovgradnjo

Graf izdeluje tudi posebno izvedbo rezervoarjev Platin z nizko vgradno višino in kapaciteto od 1,5 do 7,5 kubičnega metra prostornine. Zaradi svoje lahkosti in enostavnosti transporta je zelo primeren za samovgradnjo. Proizvajalec navaja, da ga lahko dve osebi vgradita in povežeta v sistem že v enem popoldnevu. Še vedno pa se ponaša z visoko nosilnostjo oziroma povoznostjo do 3,5 tone, 25-letno garancijo in ugodnejšo ceno.   

 

Cenovno ugoden Flat s kapacicteo 1500 litrov

Cenovno najugodnejši pa je nizek podzemni rezervoar Flat 1500 z vgrajenim filtrom. Tudi tega lahko vgradite sami brez uporabe gradbenih strojev. Njegova teža je namreč le 80 kg, ima vtrljiv nastavek s pripravljenimi priljučki in pohodnim pokrovom z zapiralom in predstavlja odlično zamenjavo za obstoječe nadzemne rezervoarje za zbiranje deževnice.

 

Inovativnost tudi pri razvoju čistilnih naprav

Podjetje Graf pa ne izdeluje le rešitev za deževnico. Zadnji dosežek pri razvoji sistemov za čiščenej odpadnih voda je inovativna čistilna naprava one2clean, ki za proizvodnjo čiste vode potrebuje le tri korake, vsa obdelava odpadne vode pa poteka v eni sami komori. Čistilna naprava nima nepotrebnih dodatkov, zato je zelo zanesljiva. V odpadni vodi namreč nima nobenih gibljivih mehanskih delov, črpalk in drugih električnih komponent.

 

Zato se lahko pohvali z zelo dolgimi intervali praznjenja, minimalnimi stroški vzdrževanja in minimalno porabo energije – le 75 kWh na osebo na leto. One2clean že izpolnjuje jutrišnje zahteve – čiščenje odpadnih voda z do 99 % učinkovitostjo zagotavlja visoko varnost naložbe, tudi če bodo zakonske zahteve strožje.

 

Podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice je dolgoletni partner nemškega podjetja Graf v Sloveniji in v državah bivše Jugoslavije v katerih ima tudi svoja podjetja.S svojimi več kot 25-letnimi izkušnjami skrbi za svetovanje in vzdrževanje čistilnih naprav ter rešitev za deževnico.

info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekVladni projekt energetske prenove stavb v državni in občinski lasti zaključen
Naslednji članekElektrični avtomobili imajo zagotovljeno prihodnost!
info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.