Nagibanje škarpe? Rešitev so mikro sidra Uretek

Skica nagiba in puščice, ki kažejo proti notranjosti
Foto: on Uretek d. o. o.

Na hribovitih območjih je za izravnavo terena med dvema različnima višinama zemljišča potrebno pogosto graditi oporne ali podporne zidove oziroma škarpe. Te uporabljamo tudi za preprečevanje usipanja in drsenja zemljine. Pri škarpah se pogosto srečujemo s problematiko posedanja in nagibanja. Čeprav sta ta dva problema večkrat povezana, gre za različnima pojava. Pri posedanju imamo opravka z vertikalnimi premiki, medtem kot pri nagibanju govorimo o horizontalnem premiku. Tudi sanacija enega in drugega pojava poteka na zelo različne načine.

Nagibanje škarpe

Najbolj pogosti vzroki za nagibanje škarpe so neustrezna konstrukcija, pomanjkljiva izvedba, neobstoječe ali nepravilno odvodnjavanje zaledne vode, povečani stranski pritiski zemljine, nepredvidene obremenitve in podobno. Nagibanje je na nekaterih delih izrazitejše kot na drugih. To lahko na škarpi povzroči napetosti in deformacije. S tem se funkcija opornega oziroma podpornega zidu nevarno oslabi. V ekstremnih primerih lahko pride do porušitve škarpe.

Skica dveh mojstrov, ki urejata zid, ki stoji ob zemlji
Foto: on Uretek d. o. o.

Stabiliziranje škarpe

Eden izmed bolj preprostih, hitrih in učinkovitih načinov stabiliziranja opornih zidov je uporaba t.i. mikro sider. Pri tem se skozi oporni zid in v teren za zidom izvedejo vrtine, v katere se vgradijo posebna jeklena sidra. Sidra so lahko dolga več metrov. Zemljino na območju glave sidra potem učvrstimo z raztezno geopolimerno smolo. Posebnost smole je ta, da se strdi izredno hitro. Zato lahko sidro praktično takoj po vgradnji zategnemo in tako preprečimo nadaljnje nagibanje škarpe. V določenih primerih lahko izvedemo tudi manjše izravnave nagnjenega zidu.

Mikro sidra Uretek

Tehnologija Uretek MicroAnchors® se uporablja za stabiliziranje različnih tipov opornih, podpornih in zadrževalnih zidov. Gre za tehnično zelo fleksibilno rešitev, katera nam omogoča izvedbo sanacije tudi na težje dostopnih lokacijah.

Na kratko

Posedanje škarpe saniramo s sistemom geotehničnih injekcij Uretek Deep Injections®.

Nagibanje škarpe rešimo s sistemom mikro sider Uretek MicroAnchors®.

Več: www.uretek.si

uretek@uretek.si | 01 787 83 86 | Spletna stran

Uretek® je z več kot 30 leti izkušenj vodilno podjetje na področju injektiranja raztezne geotehnične smole za utrjevanje temeljnih tal.

Prejšnji članekPrednosti in slabosti sušilnikov sadja
Naslednji članekRecept: torta Yuzu
logo uretek
uretek@uretek.si|01 787 83 86| Spletna stran

Uretek® je z več kot 30 leti izkušenj vodilno podjetje na področju injektiranja raztezne geotehnične smole za utrjevanje temeljnih tal.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.