Na voljo novi krediti za okoljske naložbe občin in podjetij

Eko sklad je objavil nov javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov posameznikov in zasebnikov. Na razpolago je 24 milijonov evrov, javni poziv pa bo odprt najkasneje do 30. novembra letos.

Občine, gospodarske družbe in druge pravne osebe, samostojni podjetniki posamezniki in zasebniki lahko kredit Eko sklada dobijo za naložbe, povezane z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov, zmanjšanjem onesnaževanja zraka (razen zmanjšanja emisij toplogrednih plinov), gospodarjenjem z odpadki, varstvom voda in učinkovito rabo vode, odvajanjem odpadnih vod ali oskrbo s pitno vodo in začetnimi naložbami v okoljske tehnologije.

Najnižja obrestna mera za kredite, dodeljene po tem javnem pozivu, je za naprave za proizvodnjo ali soproizvodnjo električne energije trimesečni EURIBOR + najmanj 1,5 % oziroma višji fiksni pribitek, ki ne zagotavlja pomoči države, tako da je višina skupne obrestne mere na dan dodelitve kredita enaka višini veljavne referenčne obrestne mere za izračun državne pomoči in za vse ostale namene: trimesečni EURIBOR + 1,5 %.

Najvišji delež kredita se giblje med 75 in 90 odstotkov priznanih stroškov naložbe. Višina posameznega kredita je omejena na najnižji znesek kredita, ki znaša 25.000 evrov, in najvišji znesek kredita, ki znaša 2 milijona evrov za vse upravičene osebe, razen za občine, za katere je odobreni znesek kredita lahko tudi višji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.