Ministrica Šinko: »V strateškem načrtu mora biti upoštevan tako velik proizvajalec kot mali kmet ter varovanje okolja«

Ljudje na sejmu
Foto: Jure Zaunekar

Tretji dan kmetijsko živilskega sejma AGRA je bil posvečen govedorejcem, živilski industriji, gastronomiji in ekološkem kmetovanju. Ministrica Irena Šinko je dan začela ob kavi z obiskovalci. V nadaljevanju se je udeležila veterinarskega posveta in posveta o stanju v verigi preskrbe s hrano ter podelila priznanja zmagovalcem ocenjavanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijači in embaliranih vod, mleka in mlečnih izdelkov. Osrednji dogodek ministrstva je bila predstavitev posodobljenega strateškega načrta skupne kmetijske politike. Na razstavnem prostoru ministrstva je potekala okrogla miza »Z digitalizacijo do kmetijstva prihodnosti« ter srečanje finalistov nacionalnega natečaja dobrih praks “Rural Inspiration Awards 2022.

Ministrica Irena Šinko je svoj dan na sejmu začela s srečanjem ob kavi s številnimi obiskovalci sejma, ob dobrotah, ki so jih pripravili dijaki BIC Ljubljana in Biotehniška šola Maribor. V nadaljevanju se je ministrica udeležila osrednjega dogodka veterinarjev. V nagovoru je izpostavila, da se zaradi globalizacije in podnebnih sprememb soočamo s čedalje več izzivi na področju zdravja živali, vedno bolj pa se širi zavedanje, da je preventivno delovanje ključna sestavina za doseganje in ohranjanje visoke stopnje zdravja in dobrobiti živali. »Ena najpomembnejših nalog veterinarjev je ozaveščanje in izobraževanje rejcev s katerimi ste dnevno v stiku. Le tako nam lahko uspe preprečiti številne bolezni, ki se trenutno pojavljajo.« Kot eno najaktualnejših bolezni živali je izpostavila Afriško prašičjo kugo. Zbrane veterinarje je nagovoril tudi direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Matjaž Guček. 

Ljudje na sejmu med stojnicami
Foto: Jure Zaunekar

V nadaljevanju se je udeležila tudi posveta Stanje v verigi preskrbe s hrano, ki ga je v sodelovanju z AVK in Varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na posvetu so izpostavili pomen stabilnosti verige, še posebej v težkih časih, kot so sedaj. Ministrica je v nagovoru dejala, da je pomembno, da je veriga trdna. Pri tem pa je nujno sodelovanje in krepitev odnosov v verigi, ki bo prineslo boljše stanje za vse deležnike v verigi. Izpostavila je tudi poštene odnose v verigi, kjer imamo za nadzor le tega dve instituciji, Varuha in AVK, ki delujeta in opozorita na nepravilnosti oz. preverita prijave informacije o nepoštenem delovanju. »Želim, da bi bilo kršitev čim manj in da bi bila veriga trdna v korist vseh.«

Današnji dan na sejmu je bil namenjen tudi predstavitvi posodobljenega strateškega načrta skupne kmetijske politike. Ministrica je v uvodnem delu predstavitve povedala, da skupaj s strokovnjaki neformalno usklajujejo podane pripombe Evropkse komisije in dopolnjujejo predlog. Tudi aktivno sodelovanje z deležniki in socialnimi partnerji. »Glede na vse prejete pripombe jih lahko strnemo v tri skupine in skupine, in sicer, da ne odgovarja na izzive prehranske varnosti, je premalo okoljsko ambiciozen, favorizira ekološko kmetijstvo ter daje premalo pozornosti zmanjšanju plačil za gorske kmetije. Dodala bi, da je izrednega pomena, da se upošteva celotno območje Slovenije, pomemben je vsak, tako veliki proizvajalci kot male kmetije.« Strateški načrt bo po uskladitvi obravnavala tudi vlada, po tem pa bo posredovan Evropski komisiji. Ministrica je obiskala tudi posvet Zveze Kmetic Slovenije, kjer je poudarila pomen vloge žensk na podeželju. Dodala je, da se morajo za svojo vlogo še naprej boriti, kot so to storile kdo sedaj. Sledila je podelitev nagrad ocenjavanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijači in embaliranih vod, mleka in mlečnih izdelkov in slovenskega oskarja za embalažo.   

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil podelitve nagrad pri ocenjevanju govedorejcev. V nagovoru je izpostavil, da je govedorejski sektor paradni konj slovenskega kmetijstva ki skrbi tako za prirejo mleka kot mesa. »Na ministrstvu si želimo, da bi se ta sektor razvijal tudi naprej za to bomo s različnimi oblikami pomoči sektorju nadaljevali tudi v novem strateškem načrtu skupne kmetijske politike«. Skupaj z ministrico brez resorja, pristojno za digitalizacijo,  dr. Emilijo Stojmenovo Duh se je udeležil tudi okrogle mize z naslovom »Z digitalizacijo do kmetijstva prihodnosti«. V svoji intervenciji je dr. Darij Krajčič je predstavil ukrepe na področju digitalizacije, ki jih prinašata Načrt za okrevanje in odpornost in strateški načrt skupne kmetijske politike. »Tako kot pri drugih projektoh je potrebno tudi digitalizaciji upoštevati strukturo slovenskega kmetijstva. Prenos modelov dobrih praks bi bil napačen pristop, je pa potrebno te prilagoditi slovenskem načinu razmišljanja.«

Ljudje stojijo ob gredicah
Foto: Jure Zaunekar

Zveza podeželske mladine Slovenije je danes organizirala delavnico neMoč podeželja, ki se je je udeležila Marija Brodnik Lodewijk. V svojem nagovoru je izpostavila ohranjanje dobrih odnosov med člani družine na kmetiji, tudi ko pride do prenosa lastništva na mlajše člane. Ministrica se je ob koncu dneva udeležila tudi dogodka mladih kmetov, srečanja Zavezništva za kmetijstvo na temo »status kmeta in aktivni kmet«.

Jutrišnji dan na sejmu bo posvečen turističnim kmetijam, konjerejcem, sadjarjem, vinogradnikom in vinarjem ter Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Na razstavnem prostoru MKGP bo osrednji vsebinski dogodek okrogla miza na temo »zmanjševanje izgub hrane – izzivi in priložnosti«, zelo pomemben pa bo tudi posvet Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja na temo »predstavitev aplikacije za spremljanje površin SOPOTNIK«. Potekalo pa bo tudi tradicionalno srečanje nekdanjih kemtijskih ministrov, ki jih bo gostila ministrica.

Prejšnji članekISO 45001 – Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu
Naslednji članekZabava z (brezalkoholnimi) koktajli

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.