ISO 45001 – Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu

Ženska delavka daje petko drugi ženski nad mizo, za katero sedita še dva moška
Photo by jacoblund on iStock

Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu lahko opredelimo kot strukturiran proces za preprečevanje in kar največjo možno omejitev poškodb in bolezni, katerih vzrok je lahko delo.

Sistem vodenja, kot ga določa standard ISO 45001:2018, se smiselno dopolnjuje z zakonodajo s tega področja. Zakonske zahteve nadgrajuje z dodatnimi, ki večinoma odražajo željo organizacije po izboljšanju učinkovitosti svojega poslovanja. Poudarja predvsem preventivno delovanje in predpisuje vrsto rednih aktivnosti, ki organizaciji omogočajo celovit pregled nad varnostjo in zdravjem pri delu.

Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu je najbolj smiselno razumeti kot del enotnega sistema vodenja. Prednost take ureditve področja varnosti in zdravja pri delu v primerjavi z doslej najbolj uveljavljenimi je tudi, da temelji na zavzemanju organizacij za izboljšanje poslovanja.

Zaposleni smo najpomembnejši del vsake organizacije. Zato je zelo pomembno, kako se med izvajanjem delovnih operacij telesno in duševno počutimo, saj ima delo lahko pozitiven ali negativen vpliv na naše zdravje. Če opravljamo delo, ki nas veseli in v katerem vidimo uresničitev svojega poslanstva, pri tem pa nismo izpostavljeni škodljivim dejavnikom, lahko naše zdravje ostane trdno ali se celo izboljša.

Poglavitni vzroki, ki motivirajo organizacije, da varnosti in zdravju pri delu namenjajo primerno pozornost, so zakonodaja, etični in ekonomski razlogi, zadovoljstvo zaposlenih in ugled organizacije.

Več informacij o tem najdete na njihovi uradni spletni strani.

Program izobraževanj za področje varnosti in zdravja pri delu preverite na uradni spletni strani Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.