Ljubljana v ožjem izboru za zeleno prestolnico Evrope za leto 2016

Ljubljana se je še s štirimi evropskimi mesti uvrstila v ožji izbor za zeleno prestolnico Evrope za leto 2016.

Evropska komisija je izmed 12 kandidatov v naslednjo fazo izbora uvrstila še nemški Essen, nizozemski Nijmengen, norveški Oslo in švedski Umeå. Neodvisni odbor strokovnjakov je vse kandidate ocenil na podlagi prilagajanja podnebnim spremembam, lokalnega prevoza, zelenih mestnih območij, energijske učinkovitosti, kakovosti zraka in akustičnega okolja ter drugih kriterijev.

Mesta v ožjem izboru se bodo zdaj pripravila, da žiriji v sedanji zeleni prestolnici Evrope, Københavnu, 23. junija predstavijo svojo vizijo in potencial, da postanejo vzor drugim mestom, ter svojo komunikacijsko strategijo. Žirija bo zeleno prestolnico Evrope za leto 2016 razglasila naslednji dan, 24. junija, na uradni podelitvi nagrade v Københavnu.

Nagrada za zeleno prestolnico Evrope se vsako leto podeli enemu evropskemu mestu zadosežke na področju okoljske trajnosti. Nagrada ni samo navdih za druga mesta, ampak prispeva k ugledu in privlačnosti zmagovalnega mesta kot destinacije za potovanje, delo in bivanje. Od prve podelitve leta 2010 je naziv zelene prestolnice Evrope prejelo šest mest. Prvi zmagovalec je bil Stockholm, sedanjo prestolnico København pa bo leta 2015 nasledil Bristol.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.