Letna konferenca OVE IN URE za Slovenijo do 2030

Vabimo vas, da se udeležite in sodelujete na letošnji redni letni slovenski konferenci: OVE IN URE ZA SLOVENIJO DO 2030, ki jo Zveza društev za biomaso Slovenije organizira skupaj z Energetsko agencijo za Podravje v sodelovanju z Državnim svetom Republike Slovenije, v ponedeljek, 16. junija 2014, v dvorani Državnega sveta RS.

Katastrofalne posledice klimatskih sprememb se nadaljujejo in poglabljajo. Letos je zabeležen rekorden dvig koncentracije CO2 v ozračju, ki je presegel 400 ppm. Suše, katastrofalne poplave in neurja pustošijo po vseh celinah sveta, tudi pri nas. Za povrh nas je vreme v januarju šokiralo še z žledom. Sedaj pa se soočajo z neizmernimi posledicami poplav na Hrvaškem, v Srbiji ter v Bosni in Hercegovini, na Madžarskem in v Avstriji. Tako iz leta v leto hitimo novim ekstremnim vremenskim pojavom naproti.

Čeprav je trenutno gospodarsko stanje v Sloveniji za malenkost boljše, se zaradi ustaljene razvojne strategije okoljska in zdravstvena problematika, finančna in gospodarska kriza vse bolj poglabljajo. Soočamo se tudi s preporodom slovenskega političnega prostora, ki bo samo navidezen, če se vsi po vrsti ne bomo lotili korenitih razvojnih sprememb, ki bodo morale spoštovati osnovne zakonitosti narave.

Po najhitrejši možni poti se bomo morali med drugim posloviti od fosilne in jedrske energije, zato moramo danes investicije v celoti preusmeriti v obnovljivo in učinkovito rabo energije. Glede na dosedanje izkušnje bo nujno potrebno tudi za vse odgovorne strukture družbe izpeljati učinkovit sistem dodatnega izobraževanja, da bomo končno začeli obvladovati  abecedo temeljnih zakonitosti zelenega razvoja na vseh nivojih delovanja in v našem vsakdanjem življenju. Znanstveno raziskovalno delovanje in izobraževanje bomo morali v celoti do temeljev prečistiti, da bomo čim manj škodljivo delovali na naravo in na naše zdravje, ko ju bomo izkoriščali za zadovoljevanje naših potreb. To pa z drugimi besedami pomeni, da bomo morali na področju energetike preklopiti na izkoriščanje energije vode, sonca, vetra, biomase in toplote zemlje.

Zato želimo na letošnji konferenci z vsemi sodelujočimi ponovno opozoriti predvsem na obstoječe pomanjkljivosti delovanja sistema odločanja na nacionalni in lokalni ravni naše oblasti kakor tudi stroke, javnosti in medijev, da bi z združenimi močmi odpravili ovire izgradnje svetle prihodnosti naše prelepe in bogato obdarjene Slovenije tudi na področju obnovljive in učinkovite rabe energije, kar lahko glede na eksploziven znanstveno-raziskovalen razvoj v svetu in z našim aktivnim vključevanjem v tovrstne globalne procese do 2030. leta tudi dosežemo.

Podrobnejše informacije:

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.