Kdaj je pravi čas, da začnemo razmišljati o hišnem prezračevalnem sistemu z rekuperacijo?

V času priprave na gradnjo stanovanjske hiše, pridobivanja gradbenega dovoljenja, načrtovanja in izbiranja ustreznih izvajalcev, se nam pogosto zgodi, da se na hišni prezračevalni sistem prepozno spomnimo. Kljub temu, da vemo, da je za sodobno hišo prezračevalni sistem potreben, se nanj pogosto spomnimo takrat, ko gradnja že poteka, ali ko bi se v hišo radi že vselili. To je do neke mere razumljivo, saj smo še pred 15 leti gradili tako, da sistemsko prezračevanje ni bilo potrebno.

Zaradi zelo dobre zrakotesnosti stavbnega pohištva in bistveno večje uporabe sodobnih izolativnih materialov, današnja novogradnja deluje kot »velika termovka«. Ima sicer vse možnosti, da zaradi zadrževanja notranje temperature poleti ostane prijetno hladna in pozimi prijetno topla, vendar se moramo za to še nekoliko potruditi. Če nismo pazljivi se hitro zgodi npr., da hiško v kateri nismo računali na klimatsko napravo v dnevni sobi, nikakor ne moremo pohladiti. Ker je hiša dobro izolirana in so transmisijske izgube na površinah stavbe majhne, lahko za to najdemo tri možne krivce. Glavni krivec je najpogosteje neustrezno zunanje senčenje prisojnih zasteklitev, skozi katere nam sonce segreva površine in predmete v prostorih. Sevanje namreč v večji meri prehaja skozi zasteklitve in lahko prispeva tudi več kot 500 W toplote na kvadratni meter osončene površine, odvisno od vpadnega kota sončnih žarkov. Drugi krivec za poletno pregrevanje sodobnega objekta so notranji viri toplote. Uporaba bele tehnike, kuhalnih površin, računalnikov, ipd. doprinese k višanju temperature v objektu, kar je v primeru velike uporabe teh aparatov, lahko tudi problem. Tretji krivec za neželeno višanje temperature v sodobni hiši, pa je uporaba stavbnega pohištva kot elementov prezračevanja. Ker v hiši kjer ni centralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo odpiramo okna in vrata tudi za izboljšanje kvalitete zraka v prostorih, skozi njih prejmemo tudi razliko v temperaturi, poleg tega pa še mrčes, vlago, cvetni prah, ipd.

Vse našteto razen centralnega prezračevalnega sistema je možno popraviti v precej pozni fazi gradnje. Izbira ustreznih elementov senčenja nam običajno ne uide, saj nas že projektant ali kasneje gradbinec vpraša kako obdelati okenske odprtine, glede na izbrana okna in njihova senčila. Tako imamo običajno že vgrajena ustrezna senčila, le še njihove uporabe se moramo naučiti in navaditi, da izkoristimo potencial dobro izoliranega objekta. Tudi uporabo aparatov, ki prispevajo k notranjim virom toplote, lahko omejimo ali prilagodimo glede na zunanje pogoje. Le prezračevalni sistem je tisti, na katerega nas opomni kakšen osveščen projektant ali šele inštalater, pa še to ni nujno, saj je celotna zgodba o hišnem prezračevanju z rekuperacijo v Sloveniji še precej sveža. Prve sisteme so pri nas začeli vgrajevati pred manj kot 10. leti, pa še ti so bili takrat vgrajeni v samogradnji osveščenih investitorjev. Zato je toliko večji angažma na investitorju samem, da spremlja razvoj sistemov gradnje, inštalacij in opreme, ki jo vgrajuje v svojo novo hišo.

Pravi čas za razmišljanje o hišnem prezračevalnem sistemu je že ob načrtovanju objekta ali, če ne prej, ob zalivanju plošče zidanega objekta, v primeru montažne ali skeletne gradnje pa ob postavljanju sten in nosilnih elementov. Že takrat je namreč potrebno vedeti, kje bo stala prezračevalna naprava, kje bodo potekale prezračevalne cevi in kje bodo stali dovodni in odvodni elementi. V primeru najpogostejših, t.j. stropnih dovodov in odvodov iz različnih prostorov, se pri zidanem objektu lahko ob zalivanju AB plošče pusti preboj, s katerim se nato izognemo dragemu in nepotrebnemu vrtanju. Periferne cevi prezračevalnega sistema pa lahko v AB ploščo debeline vsaj 18 cm tudi zalijemo. Poleg tega lahko v tej isti fazi predvidimo mesto za vertikalo, kjer cevi speljemo iz etaže v etažo, vse do prostora s prezračevalno napravo. Več o kvaliteti in polaganju cevi na: Helios FlexPipe

Če se za prezračevalni sistem odločimo pravočasno, lahko v nadaljevanju prihranimo tudi pri drugih elementih, o katerih sicer niti ne razmišljamo prav zgodaj. Za kar nekaj zasteklitev se lahko odločimo, da bodo fiksne, s čimer prihranimo, saj so že v osnovi cenejše, obenem pa nimajo mehanizma za odpiranje, utorov in tesnil, ki so šibka točka toplotne prevodnosti. Če računamo na prezračevalni sistem, tudi ne razmišljamo o komarnikih, ker nam okna ni potrebno več odpirati za potrebe prezračevanja. Ob upoštevanju vseh treh glavnih krivcev za poletno pregrevanje sodobnega objekta, prihranimo tudi pri nakupu klimatske naprave, ki je ne potrebujemo, če smo z navedenimi ukrepi  proti pregrevanju dosledni. Tako bo sodobni dobro izoliran in zatesnjen objekt izpolnil naša pričakovanja, nudil kvalitetno bivanje v optimalnih bivalnih pogojih, mi pa bomo izkoristili vse prednosti današnje nizkoenergijske in tudi pasivne hiše.  AGREGAT Prezračevanje

info@agregat.si | 01 516 10 56 | Spletna stran

Podjetje Agregat poskrbi za dobavo ventilatorjev, opreme za prezračevanje objektov vseh vrst, grelcev, sušilcev zraka in ostale opreme, povezane s prezračevanjem. Tržijo ventilatorje, sušilce zraka, grelce ter ostalo opremo za prezračevanje priznanih proizvajalcev: Helios, Vortice, Sodeca, Veab.

Prejšnji članekAtech: Srebrno priznanje za Floriana
Naslednji članekNuklearna elektrarna Krško: Zaključen remont
info@agregat.si | 01 516 10 56 | Spletna stran

Podjetje Agregat poskrbi za dobavo ventilatorjev, opreme za prezračevanje objektov vseh vrst, grelcev, sušilcev zraka in ostale opreme, povezane s prezračevanjem. Tržijo ventilatorje, sušilce zraka, grelce ter ostalo opremo za prezračevanje priznanih proizvajalcev: Helios, Vortice, Sodeca, Veab.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.