Kakšno prezračevanje je najprimernejše?

Prenove starogradenj in gradnja novih objektov narekuje uporabo sodobnih materialov. Ti materiali izboljšujejo energetsko bilanco objekta zaradi svoje zrakotesnosti, žal pa zrakotesnost pomeni, da lahko imamo konstrukcijske težave na objektih ali zdravstvene težave pri prebivalcih v teh objektih. Lokalno in centralno prezračevanje rešujeta tovrstne težave, vendar se pojavi vprašanje kateri tip je najprimernejši. Enoznačnega odgovora ni, saj je vsak primer drugačen, zato je pomembno da izberete sebi najprimernejšo rešitev.

Naravno prezračevanje z odpiranjem oken je zamudno in predvsem energijsko zelo potratno. Z nezadostnim prezračevanjem se v prostorih pojavlja onesnažen zrak – nezadostna količina kisika, preveč ogljikovega dioksida, povečuje se delež prašnih delcev, bakterij, gliv (plesni). Posledice slabega prezračevanja negativno vplivajo na zdravje (glavobol, srbeče oči, kašelj, alergije) in počutje. Prav tako se zaradi materialov, ki dobro tesnijo, pojavljajo težave z odvečnim kondenzom, ki se večinoma nabira na notranji strani okenskih stekel, na zidovih pa se pojavijo temni, vlažni madeži in kasneje plesen. Vse te težave lahko preprečimo s kakovostnimi lokalnimi ali centralnimi prezračevalnimi sistemi Blauberg.

Kaj so lokalne prezračevalne naprave z rekuperatorjem Blauberg?

To so naprave za prezračevanje, ki z minimalno izgubo energije iz prostora izčrpajo slab zrak in ga nadomestijo s svežim. Ta proces traja 70 sekund v tlačno smer in 70 sekund v sesalno smer. Takšno prezračevanje je energijsko zelo učinkovito, poteka enakomerno in nenehno zagotavlja svež zrak. Nameščanje je zelo enostavno, saj ne potrebujemo cevnega razvoda, temveč le okroglo ali kvadratno odprti­no ter električni priključek. Lokalne prezračevalne naprave se nahajajo na seznamu Eko sklada, ki kupcem povrne 25 % vrednosti celotne investicije.

Vento expert
Vento expert

Centralne prezračevalne naprave Blauberg

V ponudbi podjetja Blauberg se nahajajo tudi centralne prezračevalne naprave. Razlika v primerjavi z lokalnimi prezračevalnimi napravami je, da imamo le eno centralno napravo večje kapacitete, ki s pomočjo kanalske mreže distribuira zrak po prostorih. Subvencija Eko sklada znaša 20% vrednosti celotne investicije.

Centralno ali lokalno prezračevanje?

Vsak sistem ima svoje prednosti. Centralni sistem je zelo primeren za novogradnje, pri obstoječih objektih pa je z uporabo lokalnega prezračevanja manjši gradbeni poseg pri namestitvi sistema. Zaradi dejstva, da ima Blauberg tako lokalni kot centralni tip prezračevanja, se nam v samem začetku ni potrebno opredeliti, da je eden izmed obeh tipov edina pravilna rešitev. Posledično lahko vedno svetujemo najoptimalnejšo rešitev za vaš primer.

Komfortec
Komfortec

Več o opremi Blauberg si preberite na www.blauberg.si. Poleg tega lahko pokličete strokovnjake v podjetju E2E d.o.o. na telefonsko številko 01 620 94 32 (Ljubljana) ali 02 620 98 05 (Maribor) oz. pišete na elektronski naslov info@e2e.si.

Blauberg
Blauberg

 

info@e2e.si | 02 620 98 05 | Spletna stran

E2E d.o.o. vaš strokovni partner za klimatske naprave, toplotne črpalke za ogrevanje in prezračevanje. E2E je uvoznik in distributer za DAIKIN, ROTEX, BLAUBERG in SPIROTECH.

VIRE2E d.o.o.
Prejšnji članekSolatube® – inovativna rešitev za neosvetljene prostore
Naslednji članekArhitekti oblikovali čistilne naprave za zrak v Delhiju
info@e2e.si | 02 620 98 05 | Spletna stran

E2E d.o.o. vaš strokovni partner za klimatske naprave, toplotne črpalke za ogrevanje in prezračevanje. E2E je uvoznik in distributer za DAIKIN, ROTEX, BLAUBERG in SPIROTECH.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.