Arhitekti oblikovali čistilne naprave za zrak v Delhiju

Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da je kakovost zraka v Delhiju, indijski prestolnici, ena izmed najslabših na svetu. Vsak peti Indijec umre zaradi neprečiščenega zraka, ki je tihi morilec in povzroča številne bolezni pljuč.

Indija je ena najgosteje naseljenih držav in večja mesta so toliko bolj na udaru. Na manjšem področju živi ogromno ljudi, zaradi česar je tudi veliko onesnaževanja. Promet je kaotičen in množica vozil vsak dan v zrak izpusti goro izpušnih plinov.

V ta namen so v Indiju začeli sodelovati na dobrodelnem projektu, ki bi zmanjšal onesnaženost zraka. Načrtovani čistilci so aerodinamične oblike, postavljeni pa naj bi bili po celem mestu in čistili močno onesnažen zrak.

Primer čistilnega stolpa
Foto: Studio Symbiosis

Delhi se namreč vsako leto spopada s smogom, ki otežuje življenja. Ker je stopnja revščine visoka, si vsi ne morejo privoščiti čistilcev zraka v njihovih domovih. Poleg tega to niti ni rešitev, če je zrak zunaj še vedno poln strupov.

Osrčje projekta predstavlja Aũra, zbirka ogromnih stolpov, ki prispevajo k večji kakovosti zraka. Vsak stolp naj bi dnevno očistil kar 30 milijonov kubičnih metrov zraka. To je bil prvi predstavljeni projekt, ki naj bi se začel z gradnjo kroga takih stolpov ob mestnem obrobju.

Čistilci zraka v parku
Foto: Studio Symbiosis

Poleg tega bi zgradili še manjše stolpe, ki bi čistili zrak v najbolj onesnaženih področjih mesta. Sistem naj bi dopolnjevale naprave, ki naj bi se nahajale na avtomobilih in droni, ki bi leteli nad mestom in merili raven onesnaženosti.

 

VIRInhabitat
Prejšnji članekKakšno prezračevanje je najprimernejše?
Naslednji članekUkrepi za zagotavljanje prihrankov toplotne in električne energije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.