Kakšne so prednosti suhega estriha?

Polaganje suhega estriha
Foto: James Hardie

Pri talnih rešitvah suhi estrih dobiva vedno večji pomen. Dolgo časa je področje uporabe le- tega bilo v veliki meri omejeno na sanacije in posodobitve. Z ekonomsko upravičenim prizadevanjem so omogočili ohranitev številnih stropov z lesenimi nosilci v starih stavbah, hkrati pa so v talnih področjih zagotovili sodobno udobje.

Medtem pa fermacell® mavčno vlakneni elementi suhega estriha vse bolj dobivajo pomen tudi v novogradnjah, tako v masivnih zgradbah in jeklenih skeletnih konstrukcijah, kot tudi v lesenih konstrukcijah.

V primerjavi z mokrimi estrihi ponujajo bistvene prednosti, kot so:

 • suha vgradnja brez dodatnega vnosa vlage
 • nizka konstrukcijska višina
 • gospodarna in hitra obdelava
 • takojšnja pohodnost in pripravljenost za polaganje talnih oblog
 • velika nosilnost
 • sorazmerno majhna lastna teža
 • dobra zvočna izolacija kljub majhni masi

Uporabljajo se lahko tudi v primeru zahtev po večji požarni zaščiti. Zaradi velike nosilnosti niso primerni le za bivalne prostore, temveč tudi za pisarniške in upravne stavbe…

Vaše prednosti s fermacell®, na prvi pogled:

 • enostavna namestitev
 • varna požarna zaščita
 • stabilnost in nosilnost
 • najboljša prostorska klima

Estrih elementi

fermacell® mavčno vlakneni estrih elementi so sestavljeni iz dveh tovarniško medsebojno zlepljenih Fermacell plošč debeline 10 mm ali 12,5 mm in velikosti 150 x 50 cm. Obodni 5 cm širok preklop v kombinaciji s priročno obliko in majhno težo zagotavlja hitro in enostavno obdelavo. Glede na zahteve so elementi fermacell® mavčno vlaknenih estrihov na voljo kot osnovni, brez izolacijskih plasti, ali kot sestavljeni elementi z na hrbtni strani kaširano izolacijsko plastjo.

Različne izolacijske plasti različnih debelin omogočajo široko področje uporabe. Za učinkovito toplotno izolacijo so na voljo elementi suhega estriha, ki so opremljeni z 20 ali 30 mm trdno polistirensko peno ali 60 mm ekstrudirano trdo peno. Za zmanjšanje zvoka v zraku in udarnega zvoka ter povečanje požarne zaščite so na voljo elementi z izolacijsko plastjo iz 10 mm plošče iz lesnih vlaken ali 10 mm mineralne volne visoke gostote.

Estrih talni elementi
Foto: James Hardie

Izravnava tal

Za polaganje fermacell® mavčno vlaknenih estrih elementov je potrebna ravna, gladka in kontinuirano nosilna podlaga.

Izravnavo manjših neravnin, od 0 do 20 mm je mogoče izvesti z umetnimi dodatki izboljšano fermacell™ samorazlivno, talno nivelirno maso.

Izravnavo neravnin, od 10 do 100 mm je mogoče izvesti s fermacell™ izravnalnim nasutjem.

fermacell™ izolacijski sistem s satjem je razvit posebej za zvočno izolacijo pri obnovah in novogradnjah lesenih stropnih konstrukcij.

fermacell® vezanim nasutjem se lahko izravnajo višinske razlike do 2000 mm. Zaradi svoje visoke trdnosti, neobčutljivosti na vodo in majhne teže je primerno za uporabo v javnih zgradbah, šolah ali v mokrih področjih. Lahko se uporablja na lesenih stropnih konstrukcijah, obokanih stropih in stropih iz jeklene trapezne pločevine.

fermacell™ toplotno izolacijsko nasutje dopolnjuje program Fermacell nasutij. Izjemno je primerno za popolno, homogeno toplotno izolacijo votlin, kot npr. pogosto ga najdemo v lesenih stropnih konstrukcijah, strehah in strešnih poševninah, stropih ali predelnih stenah.

Glede na izbrano vrsto izravnave tal se s tem istočasno lahko izpolnijo tudi zahteve glede udarnega zvoka, toplotne in požarne zaščite.

Posebne rešitve

Talno ogrevanje

Pri uporabi fermacell® mavčno vlaknenih estrih elementov praktično ni omejitev. Tako jih je mogoče uporabiti tudi pri vgradnji talnega ogrevanja. Primerni so za običajne ogrevalne sisteme s toplo vodo, kot tudi za izbrane sisteme električnega talnega ogrevanja.

Talne obloge

fermacell® mavčno vlakneni estrih elementi so po polaganju hitro pohodni in pripravljeni za polaganje večine običajnih talnih oblog: tekstil, PVC, pluta, keramika – tudi velikega formata, naravni kamen, parket, laminat…

Več informacij najdete:

 • v brošuri: fermacell – Estrih elementi – Navodila za vgradnjo
 • v videofilmih na: fermacell.si
 • svetovanje: Fermacell Slovenija, tel. 051 699044, juraj.percic@jameshardie.com, www.fermacell.s
logo James Hardie
juraj.percic@jameshardie.com | Spletna stran

Podjetje James Hardie je vodilni svetovni proizvajalec fasadnih oblog iz vlaknocementa.

Prejšnji članekKako očistiti Dolce Gusto Lumio? Odstranjevanje vodnega kamna (VIDEO)
Naslednji članekPrednosti in slabosti razvlažilcev zraka
logo James Hardie
juraj.percic@jameshardie.com | Spletna stran

Podjetje James Hardie je vodilni svetovni proizvajalec fasadnih oblog iz vlaknocementa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.