Kako izbrati najboljši material, ko prekrivate streho?

Gerard Corona Charcoal

Glina, beton, kovina, bitumenske skodle … Kako torej izbrati najboljši material ob menjavi kritine na strehi svoje hiše?

Menjava strešne kritine je pomembna naložba za večino lastnikov nepremičnin. Zato je lahko velika skušnjava pogled na cenik strešnikov za m2. Investicija v prekrivanje je veliko več kot to. Končni strošek je odvisen od številnih drugih dejavnikov (za lažje razumevanje si preberite ta blog).

Ta odločitev bi morala biti dolgoročna rešitev za vašo hišo, saj vam nudi varen in lep dom do konca življenja. A ne hitite s tako pomembno odločitvijo! Dovolite nam, da vam najprej pomagamo predstaviti podrobnosti različnih strešnih materialov.

Prednosti in slabosti 5 najbolj priljubljenih strešnih materialov

Vsaka strešna rešitev ima svoje prednosti in slabosti, poznavanje teh pa vam bo pomagala sprejeti najboljšo odločitev.

Navajamo prednosti in slabosti najbolj priljubljenih strešnih materialov, da lahko izberete najbolj optimalno možnost za vašo novo streho.

Začnimo torej s primerjavo materiala za prekrivanje streh.

1. Glina

Glinene strešne kritine so najbolj tradicionalne strešne rešitve v Evropi. Mnogi jih štejejo za eno najbolj trajnih in najlepših streh.

Prednosti: Ko so glinene strešne kritine nove, nudijo privlačen videz. Izbirate lahko med široko paleto barv in oblik. Za stavbe pod spomeniškim varstvom so najpogosteje predvidene s strani pristojnih organov. Precej dobro zmanjšujejo tudi hrup dežja.

Slabosti: Glinene strešne kritine so težke in lahko celo absorbirajo določeno količino vode, zato potrebujejo močnejšo strešno podkonstrukcijo in s tem povezane večje stroške prekrivanja.

Five white pigeons on roof
Foto: Matthias Zomer iz Pexels

V današnjem ekstremnem podnebju lahko velika toča poškoduje krhke glinene strehe, kar lastnikom stanovanj povzroči kasnejše nepredvidene stroške, kot se je recimo zgodilo leta 2018 med močnimi neurji in točo v Sloveniji.

Vse pogostejše poletne nevihte z močnim vetrom jih pogosto razkrijejo. Niso najbolj ekološka izbira za strešne kritine, saj jih je mogoče reciklirati na omejen način.

Poleg tega njihova proizvodnja zahteva veliko energije, zato glinene strešne kritine niso najbolj trajnosten strešni material za prihodnje generacije. Njihov obseg uporabe je omejen z naklonom strehe.

Na območjih, kjer pozimi zapade sneg, snegolovi zmanjšajo estetsko privlačnost glinenih streh. Prav tako niso najprimernejše strešne rešitve za kompleksne oblike streh.

2. Betonski strešniki

Betonske strešne kritine so običajno cenovno ugodnejša rešitev od glinenih „kolegov”, medtem ko se ponašajo s podobno vzdržljivostjo. Ne nazadnje tudi te, kot nove, niso ’’grde’’ za pogled.

Prednosti: Barve in profili betonskih strešnikov so na voljo v bogati izbiri. Betonske strehe so relativno trpežni materiali, cena betonskih strešnikov pa je pogosto cenejša od nekaterih konkurenčnih, odlično zmanjšujejo hrup dežja.

Slabosti: Njihova teža je ena največjih razočaranj. Ne morete je izbrati v primeru šibke strešne konstrukcije. Lahko se lomijo med prevozom, v fazi pokrivanja strehe ali kasneje v primeru velike toče, zato boste morali računati na nekaj vzdrževalnih del po poletnih nevihtah in tudi to ni najboljši strešni material, ki ga je mogoče reciklirati. Življenjska doba te vrste streh je nižja od primerljivih ostalih materialov.

Primerne so samo za ’’bolj’’ strme strehe. Niso najboljša izbira za hladna, zasnežena območja, ker so nagnjena k razpokam zaradi zmrzali. Potrebujejo snegolove za preprečevanje zdrsa snega. Kompleksne oblike strehe zahtevajo drugačno, bolj prilagodljivo strešno rešitev.

3. Jeklena streha s posipom

Vse bolj prepoznavni med Top 5, se ponašajo z izjemnimi prednostmi, ki jih redko najdemo v enem materialu.

Prednosti: To je verjetno najboljša strešna kritina tako za sanacije kot novogradnje, ker je lahka in hkrati vzdržljiva. Tehtajo le 1/7 teže glinenih in betonskih streh. Ni potrebe po zamenjavi ostrešja v primeru šibkejše strešne konstrukcije. Dejstvo, da je ena najbolj trpežnih strešnih rešitev, je zahvaljujoč močnemu jeklenemu jedru, ki zagotavlja najboljšo zaščito strehe pred točo. Da je odporna na še tako močne vetrove, je rezultat edinstvene horizontalne pritrditve strešnikov.

GERARD Eleganta – sanjska streha za naše čase

Presenetljivo, a vendar lahko tudi kovinske strehe izgledajo nepričakovano privlačno, če so prevlečene z osupljivimi naravnimi granulati, kot so strešniki GERARD.

Ne nazadnje 100 % možnost recikliranja in visoka ocena na področju trajnosti ga uvrščajo med najboljše okolju prijazne strešne rešitve.

Še zadnja prednost: zaradi svoje prilagodljivosti je primeren za skoraj vse oblike in naklone streh.

Slabosti: Nekateri pomisleki s kovinskimi strehami so korozija in hrup dežja. V primeru streh GERARD se zmanjša hrup dežja zaradi kamnitega posipa in načina prepletajoče namestitve posameznih strešnikov. Najbolj trpežne kovinske strešne kritine so zaščitene pred korozijo s posebno zlitino aluminija in cinka in še dodatnimi plastmi za zaščito pred zunanjimi vplivi. Lahko je cenovno dražja, vendar končni izračun pokaže, da je to dolgoročno najbolj pametna naložba. Za novo streho vam v svojem življenju ne bo treba dvakrat plačati, kar je zagotovljeno tudi z najdaljšo 50-letno garancijo na trgu.

4. Bitumenske skodle

So uspešnice za strehe v Združenih državah Amerike, medtem ko so v Evropi nekatere blagovne znamke nizke kakovosti resno škodovale ugledu temu materialu.

Prednosti: Prednosti bitumenskih skodel so predvsem njihova teža in cena. Bitumen je cenovno ugoden, zaradi svoje lahke teže je eden najboljših materialov za prekrivanje, ki so na voljo na trgu. Še en razlog za to je, da jih je enostavno namestiti. Na voljo so v različnih barvah in oblikah, tako da je enostavno najti pravo rešitev za vašo streho. Omogoča tudi realizacijo zahtevnih, zapletenih oblik strehe.

Bitumenske skodle
Foto: Iko

Slabosti:  Bitumenske skodle nižje kvalitete niso najbolj trpežni strešni material. Vendar pa obstajajo zanesljive blagovne znamke z bistveno boljšo kvaliteto izdelave. Bitumenske skodle so nagnjene k poškodbam zaradi vetra in toče kot tudi zaradi UV žarkov, kar pomeni, da so strešna rešitev z večjim tveganjem za poškodbe v poletnih neurjih. Tudi videz poceni bitumenskih skodel ni po okusu vsakogar.

5. Velikoformatne jeklene kritine

Kovinske strehe so lahko tudi cenovno ugodna rešitev.

Prednosti: Najboljša rešitev za industrijske objekte. Omogoča hitro namestitev, kar investitorju običajno zniža strošek investicije.  Kot vsi jekleni izdelki je taka streha okolju prijazna, saj omogoča 100 % reciklažo. Dobra rešitev v primeru zelo nizkega naklona strehe.

Slabosti: Način pritrjevanja velikokrat ne kljubuje vse pogostejšim vremenskim nevšečnostim. Hrup dežja in možnost korozije v agresivnem priobalnem okolju je problem za velikoformatne jeklene kritine. Industrijski videz jeklenih streh je prav tako lahko slaba stran za ljudi, ki imajo raje bolj tradicionalen videz.

Kot investitor se pred to zelo pomembno odločitvijo soočimo s spodnjim velikim vprašanjem!

Kateri strešni material naj torej izberem za svojo streho?

Ne nazadnje bo to le vaša odločitev. Nismo samo vljudni, ampak ste edina oseba, ki pozna vašo hišo, vaše želje in vaš proračun. Pri izbiri najboljše kritine za svojo streho upoštevajte:

  • Lokacijo in obliko vaše strehe.
  • Stanje vaše trenutne strehe.
  • Vaš proračun.
  • Vaš okus (priljubljen dizajn).
  • Najpomembnejše prednosti nove strehe.

Za pravilno oceno vaše strehe vam priporočamo, da pokličete strokovnjaka za strešne kritine. In hej, trenutno vam ga lahko pomagamo najti, za po mnenju mnogih, verjetno najboljši strešni material na trgu – lahko in trpežno kovinsko kritino z naravnim kamnitim posipom.

Če k temu dodamo še 50-letno garancijo na ekstremne vremenske vplive, ki jo ponujajo strehe GERARD®, ste lahko prepričani, da bo vaš dom varen vse življenje in vam strehe ne bo treba znova zamenjati.

Več o stroških prekrivanja boste izvedeli tudi, če zaprosite za ponudbo strokovnjaka za strešne kritine GERARD ali pa se obrnete po pomoč na naše prodajne predstavnike.

Razmišljajte dolgoročno, pomislite na GERARD.

Ne spreglejte!

Sodelujte v naši veliki pomladni nagradni igri, kjer bomo srečnemu nagrajencu podarili novo streho GERARD zastonj!

Sodelujte v nagradni igri in vaša nova streha GERARD je lahko GRATIS!

eQube vaša nova streha gratis

logo gerard
brane.potocnik@gerardroofs.eu | 051 606 101 | Spletna stran

Povratne informacije, ki smo jih v več kot 60-ih letih prejeli s trgov, nam nedvoumno razkrivajo razloge, zaradi katerih se ljudje raje odločajo za strehe GERARD kot za druge vrste kritin.

Prejšnji članekSte za zeleni prehod EU? Potem teh strank raje ne volite v nedeljo
Naslednji članekVodič: kakšen grill žar naj kupim v 2024: oglje, plin ali električni?
logo gerard
brane.potocnik@gerardroofs.eu | 051 606 101 | Spletna stran

Povratne informacije, ki smo jih v več kot 60-ih letih prejeli s trgov, nam nedvoumno razkrivajo razloge, zaradi katerih se ljudje raje odločajo za strehe GERARD kot za druge vrste kritin.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.